logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kabel H200 rzeczywiście przewyższa H155? Szukam opinii i parametrów

KABE 13 Mar 2007 08:46 20419 9
REKLAMA
  • #1 3673256
    KABE
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Pojawił się kabel na jednym z portali aukcyjnych o oznaczeniu H200.Sprzedający twierdzi że jego
    "TŁUMIENIE:
    -przy 2,4 Ghz 0,18 dB/m
    -przy 5,5 Ghz 0,3 dB/m
    WAŻNE: kabel H200 ma takie same wymiary jak H155
    czyli pasują na niego wszystkie końcówki jak do H155."

Przeszukałem net tak do 50 stron w gogle i nie znalazłem parametrów dla naszych częstotliwości. Czy ktoś miał z tym kablem do czynienia?
  • REKLAMA
  • #2 3676226
    ob
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Nie kupuj wynalazków o których można tylko na allegro przeczytać.

Prawdopodobnie jest to jakiś badziewny kabel sprzedawany jako cud lepszy nić belden h155.
    W tym wymiarze nie ma nic lepszego niż belden h155 oryginalny, który jest niewiele droższy od tego hitu :)
  • REKLAMA
  • #3 3676717
    KABE
    Poziom 12  
    Znalazłem porównanie tych kabli dla 2304 Mhz
    tłumienność dB/100 m
    RG174 _____________ 168,5
    RG58 ____________ 99,8
    H155 ___________ 53,5
    RG213_____________ 44,9
    H200 _____________ 21,4
    H1000 _______________ 21,0

Spróbuję,powiadomię co i jak.
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #4 3686532
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    KABE napisał:
    Znalazłem porównanie tych kabli dla 2304 Mhz
    tłumienność dB/100 m
    RG174 _____________ 168,5
    RG58 ____________ 99,8
    H155 ___________ 53,5
    RG213_____________ 44,9
    H200 _____________ 21,4
    H1000 _______________ 21,0

Spróbuję,powiadomię co i jak.
    Pozdrawiam,

Totalne brednie. Nigdy a nigdy kabel o średnicy h155 nie będzie miał parametrów kabla h1000. Tłumienność kabla zależy od średnicy jego i materiału wypełniającego. Ale przede wszystkim od średnicy. Impedancję wyznacza natomiast stosunek średnicy zewnętrznej do wewnętrznej kabla. Nawet gdyby w h155 byłoby samo powietrze to i tak będzie miał większe tłumienie od h1000. Zresztą już raz kupiłem 100m podobnego badziewa. Obecnie stosuję orginalne rf5 lub h155. Na 5 Ghz i trudniesze linki CNT400.
  • #5 3686677
    KABE
    Poziom 12  
    @zuhjk- zawsze tak arbitralnie i gburowato udzielasz się na forach ,traktując innych niższych sobie? Widzę, że szybko edytowałeś i usunąłeś wątpliwą tezę coś o zamianie rozumów. Czytasz ze zrozumieniem i dostrzegasz znaki interpunkcyjne? Czy to ja się upieram,wymądrzam że H200 jest w grubości H-155 ? Lżysz ludzi a później się reflektujesz ,iż łamiesz regulamin forum.
    Czy kabel H200 rzeczywiście przewyższa H155? Szukam opinii i parametrów
    Wyluzuj i trochę pokory,szacunku wzg. innych mniej światłych wg. twoich kryterii.
    P.S.
    Może mi wyjaśnisz wątpliwość natury technicznej co do sensu stosowania w instalacjach wifi kabli H-155 z anteną np. yagi z dipolem półotwartym oraz zamkniętym /75-300 oma/ bez symetryzatora ? Ale to chyba już na elektrodzie było.
  • REKLAMA
  • #6 3686971
    zuhjk
    Poziom 22  
    Jak chcesz dziwności to może wstawimy tu dział sprzęty z ALLEGRO. Super kable i super anteny. Mam w domu w piwnicy super jamnika co ma 200W. Kiedyś trochę grałem na zabawach więc jakieś pojęcie o nagłaśnianiu mam. Ten jamnik zastąpi mi wszystko. Osobiście w swojej sieci nie stosuję yagi. Mam własne opracowanie biquad i takich nie ma na allegro. Nie zamierzam być producentem anten i nie chcę aby moje opracowanie było powielane gdzieś na Allegro. Teraz wracając do tych yag to w nadawczych antenach stosuje się dipol otwarty. Natomiast na impedancję dipola 300 om wpływa też wzajemne położenie direktorów i ich odpowiednich odległości. Więc już te 300 to tylko teoretycznie ma dipol. Proponuję rozebrać antenę paluszkową. To ćwierćfalowa antena z przeciwwagą. W dobrze skonstruowanej antenie jest sens stosowania symetryzatora, ale w praktyce może to pogorszyć nawet "sygnał". Kiedyś badałem taką kupną yagę i wyszło mi lepiej z symetryzatorem pętlicowym. Symetryzator wykonałem z rg174. Ale jeszcze lepiej po odsłonięciu żyły środkowej kabla h1000 o długości fali/2 i wsunięciu tego z boku. (czyli konstrukcja na kształt paluszka) I tyle było mojej zabawy, miałem jeszcze wykonać symetryzator na płytce laminatu ale to odwleka się bo jak pisałem yagi nie stosuję. A wiesz co? Wcale nie lżę ludzi i nie zorientowałem się, że łamię regulamin elektrody, za głupi jestem. Postanowiłem być toleracyjny i wyciąłem dosadne stwierdzenie ale proszę nie przepisujcie takich sensacji bo jeszcze ktoś uwierzy. Do merytorycznej dyskusji zapraszam.
  • #7 3691431
    KABE
    Poziom 12  
    Po przyciśnięciu gościa ,kabel okazał się popularnym SH200,którego tłumienie wynosi dla 2400Mhz 42,5 dB/100m (h155 ma 49,6dB/100metrów w paśmie 2.4GHz).
    Nierzetelny kostek to tech-net . Pewniej wcześniej spalił konto i pojawił się pod nowym.Ostrożnie.

P.S
    Z "druciaków" to ja wyrosłem latem w 2004 /np. archiwum elektroda -antena paskowa /.
    Te twoje - "autorskie" opracowanie biquada jest rewolucyjnie cenne, bo zszedłeś do impedancji poniżej 60 Ohm w duble a i swoje "badania" /np. yagi/ wykonujesz w komorze bezodbiciowej.
    Hylę czoła :D
    Więcej jak połowa jeśli nie i całość anten oferowanych w przeróżnych sklepach jak i na allegro oparta jest na pomysłach i doświadczeniach min. uczestników tego forum.

Twoja dygresja z "jamnikiem" potwierdza moje wcześniejsze spostrzeżenia.

Temat wyczerpany.
  • #8 3691515
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    -> KABE
    "Ciekawa" tabela. Tylko że H100 (już nieprodukowany) ma izolację
    powietrzną ze spiralą - jak na rysunku na dole tabeli. W związku z tym
    ma współczynnik skrócenia ~0.85 a nie 0.66
    Następcą H100 jest H500, przez działania marketingowe wypierany na siłę
    przez H1000. Różnica H500 do H1000 jest głównie w cenie, a w parametrach
    znikoma (średnica żyły 2.5mm i 2.62mm). Za to 1000 lepiej brzmi niż 500...
    Parametry na częstotliwościach niskich wpisywane też "marketingowo"

Dużo ważniejsze jest rzeczywiste tłumienie przenoszenia, trwałość
    (a przypadku użycia aluminium, PCV - raczej nietrwałość...), odbicia/SWR
    Nie stosuję przewodów zawierających materiały zastępcze,
    a wyłącznie z ekranem 2 warstwy miedziane, opona z czarnego PE.
    Ponieważ w sprzedaży jest mnóstwo odrzutów produkcyjnych,
    badam KAŻDY krążek na przenoszenie i odbicia do 2.5GHz - po prostu
    zbyt wiele razy próbowano mnie naciąć (świadomie lub nieświadomie).
    Wady mają przypadkowe krążki jak i całe olbrzymie partie kabla,
    które sprzedają sie wiele miesięcy. Tak było w 1997r z H500, a ostatnio
    z RLF7 i RF7.
    Dzięki testowaniu każdego kabla i każdej anteny wiem co zakładam i
    mogę skupić się na prawdziwych problemach z łącznością a nie
    spowodowanych złymi materiałami
  • #9 3693062
    zuhjk
    Poziom 22  
    Panie kabe, warunki komory bezodbiciowej można stworzyć sobie samemu bez problemu. Niestety nie dorobiłem się jeszcze analizatora widma na pasmo 5 Ghz, choć wcześniej podjąłem próbę ściągnięcia go z USA. Mam tylko zwykły wobuloskop do 1,2 Ghz. Więc muszę stosować uproszczone metody. Anteny i ich konstrukcje są moim prawie hobby. Jednak daleko mi do napisania doktoratu. Dygresji pan nie pojął. Yag nie badam bo z nich zrezygnowałem, więc proszę nie pisać o ich badaniu.
  • #10 3824592
    KABE
    Poziom 12  
    To jest sh-200 marketingowo zmieniono nazwę.Bez rewelki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kabla oznaczonego jako H200, oferowanego na aukcjach internetowych, który ma mieć takie same wymiary jak popularny kabel H155, ale rzekomo lepsze parametry tłumienia przy częstotliwościach 2,4 GHz i 5,5 GHz. Użytkownicy podkreślają, że H200 to najprawdopodobniej marketingowo przemianowany kabel SH200, którego tłumienność wynosi około 42,5 dB/100 m przy 2,4 GHz, co jest nieco lepsze od H155 (49,6 dB/100 m), ale zdecydowanie gorsze niż kable o większej średnicy, np. H1000. Wskazano, że tłumienność kabla zależy głównie od jego średnicy i materiałów, a kabel o wymiarach H155 nie może mieć parametrów kabla H1000. Zaleca się stosowanie oryginalnych kabli Belden H155 lub innych sprawdzonych modeli, takich jak RF5 czy CNT400 do 5 GHz. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące impedancji, symetryzatorów w antenach Yagi oraz znaczenia rzeczywistych pomiarów tłumienia i odbić w kablach. Podkreślono ostrożność wobec ofert z niezweryfikowanych źródeł i marketingowych nazw, które mogą wprowadzać w błąd co do jakości i parametrów kabla.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA