logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konserwacja Kyocera Mita KM 2030 - materiały i kody serwisowe

miras_l 13 Mar 2007 10:22 3885 10
REKLAMA
  • #1 3673475
    miras_l
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Witam
    Trafił mi sie klient z taka ową Kopiareczką by go nie stracić, muszę zrobić konserwacje, ALE nigdy nie miałem do czynienia z taka maszyną (naprawiam Canon,Panasonic) więc tez zwracam się z prośba o udostępnienie mi jakich kol wiek materiałów do tego modelu i pokrótce napisaniu co należy do konserwacji (np. wymiana drutów elektrod jeśli tak to co ile, itd itp) Jak wejść w kody serwisowe by skasować komunikat o konserwacji....
    Dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3673639
    miras_l
    Poziom 18  
    tak tylko ja nie mam aż tylu punktów by móc coś ściągnąć, a może znajdzie się ktoś taki dobry by mi trochę tych punktów oddać :D, lub coś na temat tej kopiarki przesłał na PW???
    Proszę...
    Dzięki
  • #5 3675029
    miras_l
    Poziom 18  
    a może ktoś doradzi pod jakim kodem można ściemnić wydruk....
  • REKLAMA
  • #6 3675352
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Ściemnić lub rozjaśnić możesz w domyślnych ustawieniach kopiowania(nie ma potrzeby wchodzić w kody serwisowe).
    Wciśnij przycisk */AAA a potem wejdź w domyślne kopii

Pozatym jest to maszyna cyfrowa więc konserwacja powinna wystarczyć i nie ma potzreby regulacji . No chyba że czas na wymianę części i konserwacja ani regulacja wtedy niewiele dadzą. Podaj przynajmniej stan licznika kopiarki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3675474
    amireczek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Wejście w kody 10871087 potem 251 tam masz stan licznika przyciskiem chyba przyciemniania przechodzisz żeby wyświetliło Ci sie (nie pamiętam dokładnie ale chyba) CLE i wciskasz start i to tyle jeśli chodzi o kasowanie oliwki a przegląd jak w każdej maszynie, materiały (bęben developer listwa elektroda) są na 100tyś -wg producenta- a w praktyce wytrzymują prawie drugie tyle a czasami i dłużej
  • #8 3678586
    miras_l
    Poziom 18  
    Zrobiłem dzisiaj konserwacje. Kopiarka ma zrobione 574000 kopii, przejąłem po innym serwisie.
    Przed zrobieniem kopie wychodziły czyste lecz jasne, natomiast po pojawił sie delikatny nalot szarości na całej kartce(delikatne kropeczki) ale czerń sie poprawiła.
    Optyka wyczyszczona idealnie, wymieniłem drut elektrody ładującej (na taki co jest stosowany w canon-ach), laser nie ruszany (i nie wiem czy wogóle był czyszczony), Stan bębna i developera nie znam.
  • #9 3678647
    amireczek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam sprawdź na kodzie 110 ile kopii ma bęben i na 158 ile kopii ma developer bo czasami różne serwisy wymieniają to w różnym czasie i bardzo dokładnie wyczyść siatkę elektrody ładującej, chociaż myślę, że to może być developer
  • #10 3679068
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam

Laser dobrze by było wyczyścić . Co do kropek to zrób sim 100 przez ok. 1 minutę i zobacz jaki efekt.

Pozdrawiam
  • #11 3681132
    miras_l
    Poziom 18  
    Robson1 Może i pomogłeś wielu osobą, ale jak byś troszkę poczytał i jeszcze to zrozumiał... że do kopiarki podchodziłem pierwszy raz. Jeśli chcesz mi pomóc to wyrażaj sie jaśniej:
    "Co do kropek to zrób sim 100 przez ok. 1 minutę i zobacz jaki efekt."
    możesz mi wytłumaczyc co to jest "sim 100" ???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konserwacji kopiarki Kyocera Mita KM 2030, w tym materiałów eksploatacyjnych i kodów serwisowych. Zalecane jest korzystanie z serwisówki dostępnej na forum Elektroda.pl, która zawiera większość potrzebnych informacji. Konserwacja obejmuje wymianę materiałów takich jak bęben, developer i elektroda ładująca, które według producenta powinny być wymieniane co około 100 tys. kopii, choć w praktyce mogą wytrzymać dłużej. Wejście w kody serwisowe umożliwia sprawdzenie stanu licznika kopiarki oraz kasowanie komunikatów o konserwacji (np. kody 10871087 i 251). Regulacja jasności wydruku odbywa się w domyślnych ustawieniach kopiowania bez konieczności wchodzenia w kody serwisowe. W przypadku problemów z jakością wydruku, takich jak szary nalot lub drobne kropki, zaleca się dokładne czyszczenie siatki elektrody ładującej oraz laseru, a także wykonanie testu symulacyjnego (sim 100) w celu diagnozy. Wymiana drutu elektrody ładującej może być konieczna, a stosowanie drutów z innych marek (np. Canon) jest praktykowane. Stan bębna i developera można sprawdzić w kodach 110 i 158. Konserwacja powinna być dostosowana do stanu licznika kopiarki, który w przykładzie wynosił 574000 kopii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA