Już kompletnie zgłupiałem...
Mam ustawiony preskaler na 32, internal Vref (2.56V) czyli wynik zapisany
w ADC trzeba podzielić przez 400 żeby otrzymać przetworzoną wielkość.
No i teraz nie rozumiem jak to zrobić w asmie... dopiero zaczynam pisałem już coś w C...
Operator "/" daje w wyniku część całkowitą...
Może trzeba sobie to jakoś wirtualnie zapamiętać gdzie jest ten przecinek, tak jak w DSP
Chciałbym wyświetlić wynik na LCD...więc ustalam(teoretycznie) że mam jedno miejsce na część całkowitą |x| (tutaj 3 wartości 1,2 lub 0) potem "." no i 4 miejsca po przecinku |xxxx| i mam sobie analizować jeśli ADCH = 0x02 to na i ADCL>= 0xf0 to napewno liczba całkowita będzie 2 czyli wynik dla tego co napisałem 2,0160[V]...
czy to dobre podejście czy można to jakoś prościej zrobić
Prosze o pomoc bo już nie widze nawet prostych błedów..
Mam ustawiony preskaler na 32, internal Vref (2.56V) czyli wynik zapisany
w ADC trzeba podzielić przez 400 żeby otrzymać przetworzoną wielkość.
No i teraz nie rozumiem jak to zrobić w asmie... dopiero zaczynam pisałem już coś w C...
Operator "/" daje w wyniku część całkowitą...
Może trzeba sobie to jakoś wirtualnie zapamiętać gdzie jest ten przecinek, tak jak w DSP
Chciałbym wyświetlić wynik na LCD...więc ustalam(teoretycznie) że mam jedno miejsce na część całkowitą |x| (tutaj 3 wartości 1,2 lub 0) potem "." no i 4 miejsca po przecinku |xxxx| i mam sobie analizować jeśli ADCH = 0x02 to na i ADCL>= 0xf0 to napewno liczba całkowita będzie 2 czyli wynik dla tego co napisałem 2,0160[V]...
czy to dobre podejście czy można to jakoś prościej zrobić
Prosze o pomoc bo już nie widze nawet prostych błedów..