logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skype na AMD Duron 800 - zacinanie się dźwięku, WinXP/Win98, 320MB RAM

kris8888 13 Mar 2007 16:26 2688 6
REKLAMA
  • #1 3674399
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1894
    Chciałem uruchomić Skype na starym komputerze FujitsuSiemens z procesorem AMD Duron 800, 320MB RAM, 64kB pamięci cash i spotkała mnie niemiła niespodzianka. Skype "tnie" się, zarówno ja nie słyszę rozmówcy jak i mnie nie można zrozumieć. Jest zainstalowany WinXp, ale to samo miało miejsce pod Win98. Nie jest to problem łącza, bo inny, szybszy komputer z Skype podłączony pod to samo łącze działa prawidłowo. Jak to mozliwe, skoro minimalne wymagania Skype to "tylko" procesor Pentium 400MHz ? Uruchamiałem juz kiedyś skype na innym, starym komputerze z PentiumII 266 i działał prawidłowo. Nie jest to też problem karty dzwiękowej na płycie, działa ona "dwukierunkowo". Próbowałem zreszta z inną karta dzwiekową PCI SoundBlaster i był ten sam problem. Czy moze to być problem z zbyt małą ilościa pamięci cash, czy może procesor Duron nie nadaje się? Odtwarzanie mp3 i filmów DiVx działa generalnie prawidłowo. Sieć jest podłączona przez karte LAN i nie ma z tym też problemu. Czy ktoś ma sugestie co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 3674646
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    nie jestem pewien ale moze to byc wina wersji skype'a, sprawdz jak dziala jakas stara wersja i najnowsza ( 3.0 chyba ), mialem podobny problem, po zainstalowaniu starej wersji 1.6 o ile pamietam, poszedl az milo.
  • REKLAMA
  • #3 3674696
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Duron 800 to az za duzo jak dla Skype. Jak napisal :arrow:bugger, sprobuj starszej wersji. Sprawdz tez obciazenie procesora podczas pracy skype. Czasami pomaga cos tak glupiego jak odpalenie skype i minimalizacja okna :|, sam tego doswiadczylem. Poza tym mialem podobny przypadek gdzie winna okazala sie cudowna zingergrowana karta CMI, no ale to odpada bo skoro na soundblasterze na PCI jest to samo...
  • REKLAMA
  • #4 3677032
    kris8888
    Poziom 41  
    Próbowałem już z kilkoma starszymi wersjami Skype (tymi np. bez opcji SkypeVideo) i równiez bez efektu. Nie wiem, może to jakis problem z ustawieniami BIOS'u ? Oczywiście gdy próbowałem z kartą SoundBlaster PCI to "wyłączałem" kartę zintegrowaną w BIOS'ie. Z tym radzeniem sobie tego komputera z odtwarzaniem mp3 i DiVX nie jest do końca tak dobrze jak pisałem, bo np. w trakcie odtwarzania mp3, niezależnie czy Winampem czy Windows Media czasami, ale bardzo rzadko, słychać dziwny "zgrzyt". Odtwarzanie dowolnego filmu skompresowanego w DiVx lub XVid jest płynne, ale na ekranie widać takie niewielkie kolorowe pksele (czerwone, niebieskie), podobne do tych jakie są czasami w uszkodzonych panelach LCD. Używam oczywiście zwykłego monitora i próbowałem z róznymi wersjami kodeków. Wydaje mi się, ze jednak procesor się nie wyrabia, chociaż obciążenie jego w trakcie mp3 jest znikome, w czasie DivX lub Skype od 60% do 80%. Najbardziej jednak daje się to odczuć w trakcie używania Skype. Mozliwe, że dostałem jakąś dziwną wersje Durona 800MHz bez np. funkcjonalności MMX. Tego jeszcze nie sprawdzałem żadnym programem diagnostycznym. Komputer ten był wczesniej do zastosowań typowo biurowych w firmie, więc może jest w jakims stopniu "okrojony". Na pewno ma mało pamieci cash (tylko 64kB), ale nie wiem czy to jest az tak istotne. Pamięci cash na tej płycie nie można dodać. Chce jeszcze spróbowac podmienic Durona 800MHz na Athlona 1GHz (max co ta płyta jest w stanie obsłuzyc), tylko czy to rozwiąże problem? Athlon z tego co wiem miał więcej wewnętrznej pamięci cash.
  • #5 3678199
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Nie znam "dziwnych" wersji durona. Co do Biosu to poczytaj to
    http://www.tomshardware.pl/howto/20010725/index.html i kombinuj. Duron 800 mimo malego cache naprawde wystarczy dla skype. Kolorowe kropki w obrazie moga byc efektem podkrecania karty graficznej ale niekoniecznie. Cos takiego widzialem jak w geforce 6800XT odblokowalem wszystkie potoki... Tyle ze to raczej nie ma zwiazku z ta sprawa.
  • REKLAMA
  • #6 3682582
    kris8888
    Poziom 41  
    Zrobiłem upgrade BIOS'u. Płyta główna w tym komputerze to M7VKA firmy Biostar. O dziwo znalazlem jeszcze na stronie producenta upgrade BIOS'u do tak starej płyty, był z pażdziernika 2000 roku i był i tak nowszy niz ten który był na płycie. Następnie zrobiłem "tuning" BIOS'u według powyższych wskazówek, ale niestety nadal jest ten sam problem. Jest to dla mnie naprawdę bardzo dziwne, bo Skype instalowałem juz na róznych komputerach (również wolniejszych) i nigdy nie było z tym problemu. Próbowałem jeszcze "podkręcić" w BIOS'ie procesor, max przy którym jeszcze dało się komputer wystartować to 850MHz, ale to i tak nic nie pomaga, Skype nadal się "dławi". Chyba się poddam, ale trochę szkoda, bo ten komputer nie jest znowu az tak wolny, żeby go wyrzucać a miał służyc własnie głównie do komunikacji przez Skype. Niestety nie mam innego procesora AMD, żeby sprawdzić czy to wina płyty czy procesora. Może ktoś jeszcze ma taką płytę i spotkał sie z podobnym problemem?

Dodano po 14 [minuty]:

Zrobiłem upgrade BIOS'u. Płyta główna w tym komputerze to M7VKA firmy Biostar. O dziwo znalazlem jeszcze na stronie producenta upgrade BIOS'u do tak starej płyty, był z pażdziernika 2000 roku i był i tak nowszy niz ten który był na płycie. Następnie zrobiłem "tuning" BIOS'u według powyższych wskazówek, ale niestety nadal jest ten sam problem. Jest to dla mnie naprawdę bardzo dziwne, bo Skype instalowałem juz na róznych komputerach (również wolniejszych) i nigdy nie było z tym problemu. Próbowałem jeszcze "podkręcić" w BIOS'ie procesor, max przy którym jeszcze dało się komputer wystartować to 850MHz, ale to i tak nic nie pomaga, Skype nadal się "dławi". Chyba się poddam, ale trochę szkoda, bo ten komputer nie jest znowu az tak wolny, żeby go wyrzucać a miał służyc własnie głównie do komunikacji przez Skype. Niestety nie mam innego procesora AMD, żeby sprawdzić czy to wina płyty czy procesora. Może ktoś jeszcze ma taką płytę i spotkał sie z podobnym problemem?
  • #7 4861336
    kris8888
    Poziom 41  
    Wymieniłem na płycie Durona 800MHz na Athlona 1Ghz i Skype teraz działa bez problemu. Jednak zbyt mała ilośc pamięci cash w Duronie była problemem. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Na komputerze FujitsuSiemens z procesorem AMD Duron 800 MHz, 320 MB RAM i systemem Windows XP lub Windows 98 występowały problemy z działaniem Skype – dźwięk się zacinał, a komunikacja głosowa była utrudniona mimo spełnienia minimalnych wymagań programu. Problem nie wynikał z łącza internetowego ani karty dźwiękowej, gdyż testowano zarówno zintegrowaną kartę, jak i SoundBlaster PCI. Próby użycia starszych wersji Skype nie przyniosły poprawy. Obciążenie procesora podczas pracy Skype sięgało 60-80%, a odtwarzanie mp3 i filmów DivX było możliwe, choć z drobnymi artefaktami wizualnymi i sporadycznymi zakłóceniami dźwięku. Aktualizacja BIOS-u płyty głównej Biostar M7VKA oraz tuning ustawień nie rozwiązały problemu. Ostatecznie wymiana procesora AMD Duron 800 MHz na Athlona 1 GHz wyeliminowała problemy z działaniem Skype, wskazując na zbyt małą pamięć cache Durona jako przyczynę niedostatecznej wydajności w tym zastosowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA