logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] CD-ROM, brak FLOPA. System nie uruchamia się. Brak pliku.

flatron316 13 Mar 2007 16:58 1116 6
REKLAMA
  • #1 3674507
    flatron316
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Witam

Problem może banalny i nawet w sumie nie wiedziałem czy zamiescic go w sofcie czy hardzie :D
    Mam laptopa i taki problem od dwóch dni nie odpala -tzn zaczyna i się zatrzymuje i wtedy (swieci komunikat --- [color=darkblue]windows/system32/config/system ---plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony)[/color]
    Teraz tak:
    Wkładam płyte startową z windowsem ,rusza naprawa systemu i w pewnym momencie woła o dyskietkę .Nawet mam z DOSEM z windy 98 i na PC mi chodziła (ale tam bbył flop) -ale gdzie tu ja wsadzić jak mam tylko CD:cry:
    I tu pytanie do Szanownych Hakerów -można coś zrobic z oryginalną płytą windy np dograc jakies pliki DOS owe czy cóś ???? Czy poprostu czeka mnie zakup flopa.
    Szkoda by mi było stracić dane z dysku C .Plis!!!! o pomoc bo już całego neta przekopałem i lipa nic nie znalazłem (albo nie skapowałem) :cry:

Pozdrówka Flat:cry::cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3674959
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Skanowales juz dysk scandiskiem? - niekiedy potrafi przywrócic uszkodzone pliki
    Tak mi sie wydaje ze najwygodniej by bylo zgrac potrzebne ci pliki na plyte, opalic jakis system z LiveCD i przekopiowac je tam
  • REKLAMA
  • #3 3676614
    flatron316
    Poziom 13  
    Witam

Dzięki Kol BurnIt wszystko jest jasne.
    Tylko powiedz mi jak tego złoma doprowadzić do tego żeby się odpalił?
    W każdym razie dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam

Flat :bye:

Dodano po 3 [minuty]:

Ps bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem :cry:
    1 Moje pliki na których mi zależy?
    2 Czy pliki o które on woła i które mają byc na dyskietce?

jeszcze raz pozdrówka
  • Pomocny post
    #4 3676680
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    A w którym momencie woła o dyskietkę - co to ma być za dyskietka wg systemu??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3677684
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Ściagnij sobie takie cos jak CichyBootDisk, tam w pliku readme pisze jak zrobic "samostartujace" CD, dorzuc tam pliki o które woła(z innego kompa który ma ten sam system), i wkopiuj je tam gdzie ich brakuje za pomoca "Volkov Commander'a" i powinno dzialac.
  • REKLAMA
  • #6 3677821
    flatron316
    Poziom 13  
    Dałem rade ale najpierw doinstalowałem winde nową jak ruszył to z wiersza polecen naprawił scandiskiem.
    Ale teraz mam 2 systemy windy xp i przy starcie pyta mnie z którego chce startowac.
    Teraz pytanko -można ten jeden usunąć żeby dysk odchudzić??

pozdrawiam
  • #7 18821020
    flatron316
    Poziom 13  
    Nie pamiętam, to już kompletna archeologia. Znalazłem czas, więc dla porządku zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył laptopa, który nie uruchamiał się z powodu uszkodzonego lub brakującego pliku systemowego Windows (windows/system32/config/system). Próba naprawy systemu z oryginalnej płyty instalacyjnej Windows kończyła się komunikatem o konieczności użycia dyskietki, której laptop nie posiadał (brak napędu FLOPA). Rozwiązaniem było użycie narzędzia CichyBootDisk do stworzenia samostartującego CD z brakującymi plikami systemowymi skopiowanymi z innego komputera z tym samym systemem. Po uruchomieniu systemu i instalacji nowej kopii Windows, naprawiono uszkodzenia dysku narzędziem scandisk z wiersza poleceń. W efekcie pojawił się podwójny bootloader z dwoma systemami Windows XP, a użytkownik pytał o możliwość usunięcia jednego z nich w celu zwolnienia miejsca na dysku. Ostatecznie temat został zamknięty jako rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA