logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Brak systemu operacyjnego" - komunikat przy insta

hipekk 23 Kwi 2006 11:04 4685 9
REKLAMA
  • #1 2556598
    hipekk
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam.
    Mam następujący problem:
    Chciałem zainstalować od nowa wina XP na kompie.
    włozyłem płytke, wystartował z niej, usunąłem partycje, założyłem nową (FAT), skopiował pliki, zrestartował kompa i ... przy starcie pokazuje mi komunikat "Brak systemu operacyjnego" ... :/ i staje.

Co robić ?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2556662
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Sprawdziłeś połączenie płyty głównej z dyskiem moze coś nie tak i dlatego wysypał sie?
  • REKLAMA
  • #4 2556684
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    hipekk napisał:

...
    Chciałem zainstalować od nowa wina XP na kompie.
    włozyłem płytke, wystartował z niej, usunąłem partycje, założyłem nową (FAT) ...

Masz na myśli FAT 32? Bo tej opcji powinieneś użyć. Spróbój zrobić pełne formatowanie partycji C z pod DOS. Może sprawdź jeszcze dysk narzędziami producenta czy nie zawiera błędów.
    Pozdrawiam
  • #5 2556884
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    spróbuj w biosie ustawić bootowanie :1-HD
    RZECZ JASNA PO SKOPIOWANIU PLIKÓW I RESTARCIE
  • REKLAMA
  • #6 2556966
    hipekk
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    jannaszek to wiem :)... Cały czas tak mam 1. CD- Rom 2. HDD
    Pojawia sie ładnie "Naciśnięcie klawisza spowoduje rozruch komputera z dysku CD-ROM", nie naciskam nic i następnie pokazuje sie wspomniany już komunikat "brak systemu operacyjnego"

Ps. Jestem w trakcie zerowania tego dysko... może to pomoże...
  • #7 2557034
    przemovp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Nieraz ustawienia automatyczne dysku potrafią źle dobierać parametry ustaw na sztywno w biosie typ dysku na LBA juz tak miałem nie raz 98 szedł a systemy z rodziny NT nie bo bios po restarcie zmieniał ustawienie dysku na CLC lub coś innego pozdrawiam przemovp

Dodano po 1 [minuty]:

i prosze cię uzupełnij dane w profilu i podaj gg szybciej coś załatwisz albo ktos ci pomoże pozdro
  • REKLAMA
  • #9 2557140
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    cały czas, to miałeś akurat inaczej
    ale to bez znaczenia ,tyle że narobiłeś się, a i tak nie wiesz co było
  • #10 8470340
    Kcm2h2lz.sdvc;39_d3j
    Poziom 12  
    Do moderatorów: Proszę mnie nie karać za odgrzewanie starego tematu, już tłumaczę dlaczego:

Po kilkudziesięciu godzinach spędzonych na reinstalacji systemu Windows XP, wgrywaniu sterowników, programów, instalowania kilkudziesięciu aktualizacji systemu i personalizacji ustawień, zachciało mi się aktualizacji BIOSu w moim leciwym już komputerku. Zgodnie z instrukcją zresetowałem ustawienia BIOSU po flashowaniu. Przy ponownym włączeniu komputera ujrzałem napis "brak systemu operacyjnego". Wkurzyłem się nieziemsko i przez kolejne ładnych kilka godzin męczyłem się z dyskiem twardym, przekładając do innego komputera, próbując odzyskać bootsektor itp itd. Oczywiście korzystałem z pomocy google. Nic jednak nie pomagało. Na wielu forach padało pytanie co zrobić w takim przypadku, jednak odpowiedzi były nietrafne. W końcu czerwony ze złości spróbowałem przeinstalować system nad którego postawieniem, konfiguracją i dopieszczaniem męczyłem się tak długo. Po skopiowaniu plików instalator uruchomił ponownie komputer, a tu komunikat, że systemu wciąż brak! No, nic! - myślę sobie - spróbuję ponownie. Po kilkunastu próbach już miałem wyj*bać komputer przez okno, gdy zajrzałem jeszcze raz w google i odnalazłem ten artykuł i post kolegi przemovp. Zrobiłem co napisał: ręcznie w biosie ustawiłem na LBA i nagle..... podrapałem się w głowę, myśląc że jak to już nie pomoże to komputer bankowo wylatuje na ulice przez okno. No, ale pomogło!
    I dlatego drodzy moderatorzy i administratorzy proponuję, aby wątek ten przykleić, ażeby każdy mógł go szybciej odnaleźć w gąszczu różnych innych porad dostępnych na tym forum, by niejeden nieszczęśnik mógł w przeciwieństwie do mnie oszczędzić sobie kilkudziesięciu godzin nerwów i setki tysięcy stron papieru kancelaryjnego przekleństw pod adresem tej pier****nej kupy żelastwa i krzemu którą ma pod biurkiem. Proszę o pozytywne rozpatrzenie mej propozycji. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył komunikatu "Brak systemu operacyjnego" pojawiającego się po próbie reinstalacji systemu Windows XP. Użytkownik podczas instalacji usunął partycję, utworzył nową w systemie FAT (prawdopodobnie FAT32), skopiował pliki instalacyjne, ale po restarcie komputer nie uruchamiał systemu. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie połączeń dysku twardego, ustawień bootowania w BIOS (ustawienie pierwszego urządzenia rozruchowego na dysk twardy), wykonanie pełnego formatowania partycji z poziomu DOS oraz diagnostykę dysku narzędziami producenta. Wskazano również na możliwe problemy z automatycznym wykrywaniem dysku przez BIOS i zalecenie ręcznego ustawienia trybu LBA. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana napędu CD-ROM oraz wyzerowanie dysku twardego. W dalszej części dyskusji pojawił się opis podobnego problemu po aktualizacji BIOS-u, gdzie konieczna była reinstalacja systemu i naprawa bootsektora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA