logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa pomiar metodą zerową kompensacyjną i metodą podstawienia?

Gret86 13 Mar 2007 20:17 7939 5
REKLAMA
  • #1 3675327
    Gret86
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Hey.

Moglby ktos wytlumaczyc mi dzialanie pomiaru metoda zerowa kompensacyjna i metoda podstawienia?

Czytalem informacje z wielu zrodel lecz niestety nie rozumiem ich:(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3675867
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Metoda podstawienia (nadaje się raczej do pomiaru dużych rezystancji) - tak na chłopski rozum - masz obwód zamknięty z czułym miliamperomierzem i rezystorem, którego wartość chcesz poznać. Włączasz napięcie i patrzysz na jaką wartość wychylił Ci się miernik. Następnie w miejsce tej rezystancji o nieznanej wartości wpinasz rezystancję wzorcową o regulowanej (znanej) wartości. Znów włączasz napięcie i teraz tak regulujesz tą rezystancją (potencjometrem), aby miernik wychylił się na taką samą wartość jak poprzednio. Jeśli uzyskasz takie samo wychylenie miernika jak w poprzednim obwodzie, wtedy IRx=IRw=U, gdzie Rx - rezystancja nie znana, Rw - rezystancja wzorcowa, czyli jak już łatwo można zauważyć Rx=Rw..:)
  • REKLAMA
  • #3 3675882
    Gret86
    Poziom 10  
    Hmm dzieki, ta metode rozumiem teraz :)

1. A jak sprawa ma sie z metoda kompensacyjna i komparacyjna?
    2. Rozumiem metode roznicowa ale nigdzie nie znalazlem informacji na temat metody roznicowej klasycznej...? Czym ona jest?
  • REKLAMA
  • #4 3676029
    comer3
    Poziom 27  
    W tych skanach masz w miarę prosto i krótko opisaną metodę kompensacyjną (obczaj rysunek a wszytko będzie jasne...:) )

A tutaj po krótce metodę komparacyjną z przykładem (to znalazłem w google:) ) - http://neur.am.put.poznan.pl/tabaszewski/wyklad_nr1.pdf
    lub
    www.imp.p.lodz.pl/download/Metrologia%20-wyklady/W2.PDF ...

:)
    Załączniki:
    • Kompensacyjna.rar (186.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3676081
    Gret86
    Poziom 10  
    A czy metoda roznicowa klasyczna polega poprostu na odczytaniu wartosci mierzonej z przyrzadu analogowego?

Pdfy widzialem, nie rozumien niestety :(
    Czy metoda kompensacyjna to np. mierzenie masy za pomoca wagi dzwigniowej? W koncu kompensuja sie tam wzajemnie sily.
  • Pomocny post
    #6 3676179
    comer3
    Poziom 27  
    Niestety nie wiem czy metoda "klasyczna" to bezpośredni odczyt z miernika.. Wydaje mi się że nie, bo przegladając notatki natrafilem na tabelkę w której jest napisane, że metoda różnicowa należy ci prawda do metod bezpośrednich, ale metod kombinowanego porównania ze wzorem, a nie porównania jednoczesnego...
    Ale głowy za to sobie nie dam obciąc.. ;)

A co do metody kompensacyjnej, to tak - przykład z wagą dźwigniową jest dobry... :)
REKLAMA