logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

urwany kondensator w 6310i przy wyświetlaczu. Prosze o pomoc

@rti 13 Mar 2007 23:39 1187 2
REKLAMA
  • #1 3676259
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    witam. Na schemacie zaznaczyłem kondensatorek który został wyrwany w nokii 6310i. W poprzednim moim temacie pisałem o problemie gdyż miałem pierwsze 3 ścieżki zniszczone przez korozje gdyż telefon był zalany i długo nie suszony. Dostałem schemat jak to naprawić i zrobiłem wszystko tak jak na schemacie tyle że trzecie od lewej pin wyświetlacza jest połączony między innymi z jednym z kondensatorów na górze. Ten który zaznaczyłem na czerwono (górny lewy róg płyty głównej)przez nieuwagę urwałem i żeby było śmiesznie to jeszcze zgubiłem. Myślałem ze mnie przy tym coś trafi ale sie powstrzymałem. Widać że ten element jest z prawej strony połączony z masą a z lewej miał być własnie podpięty pin wyświetlacza. Mam pytanie czy ten kondziolek jest to jakas tylko filtracja czy coś czy moze jest on tam potrzebny. Bez niego nie działa i nie wiem czy dalej szukac uszkodzenia czy to moze jego brak powoduje ze wyswietlacz nie prądzi. Jeżeli jest potrzebny prosił bym bardzo o jego parametry oraz z czym jego lewa strona ma być połączona po za pinem z wyswietlaca aby wszystko działało poprawnie. Wiem ze troche namieszałem ale mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi i pomożecie. Z góry dziękuje.urwany kondensator w 6310i przy wyświetlaczu. Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3676334
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    po pierwsze istnieje schemat wraz z płytą ogólnie dostępny..więc nie bardzo rozumiem dlaczego mamy porozumiewać się w XXI wieku pismem rysunkowym zamiast odczytać z instrukcji oznaczenie i wartość tego elementu oraz podać (tu jest to C303 = 100nF) to w poście.Ten C choć blokuje zasilanie VIO do masy to jego brak można chwilowo pominąć.
    Weż miernik i sprawdz to co najbardziej istotne czyli czy pady LCD mają połaczenia z układem.Jedynie mierząc Vzłącza nie wykryjesz połączenia pierwszego padu VOUT( bo idzie tylko do C302 a pojemność dla stałej składowej stanowi zaporę) ale to połaczenie galwaniczne LCD z biegunem C302 ustalisz omomierzem ..
  • #3 3679480
    dyzio88
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    siemanko masz może kolego takie zdięcie tylko bez tych wstawek z drugiej strony bo potrzebuje zobaczyć jak są ustawione te kondensatorki nad molinerem bo podczas podnoszenia przez przypadek je po przenosiłem a nie mam zadnej 63 żeby obczaic jak sa po ustawiane, na schemacie nie widać tego zadobrze przynajmnie na tym co ja mam pozdrawiam dyzio88
REKLAMA