logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaner Plustek OpticPro 9636T - lampa nie świeci, skany w złych kolorach

lion10 14 Mar 2007 07:57 2075 4
REKLAMA
  • #1 3676608
    lion10
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów !
    Kupiłem za niewielkie pieniądze skaner Plustek OpticPro 9636T, podłączyłem do kompa, zainstalowałem stery i zaczynam skanowanie. Wynik jest taki że wózek prawidłowo się przesuwa ale nie świeci się świetlówka w efekcie czego skany wychodzą w zależności od ustawionej rozdzielczości to żółte to czerwone to niebieskie itd... ze skanerami mam do czynienia fizycznie po raz pierwszy.
    Proszę o pomoc !

P.S. Czy po podłączeniu skanera do kompa powinien wykryć jako nowy sprzęt ? Czy przy skanerach jest inaczej ?
  • REKLAMA
  • #2 3677401
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Może dowiemy się chociaż w jakim systemie ten skaner jest zainstalowany?

Możliwe, że oprogramowanie nie wysyła sygnału "nagrzania lampy" do skanera ale to mało prawdopodobne... Raczej będzie uszkodzony :(

Niech kolega spróbuje na innych sterownikach, w innym systemie.
  • REKLAMA
  • #3 3677452
    lion10
    Poziom 11  
    Komputer pracuje w systemie Windows XP !!!
    Dodam jeszcze że owy skaner posiada tzw. przystawkę do slajdów i negatywów, i ta lampa też nie błyszczy :-(
  • REKLAMA
  • #4 3677833
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Rozkręć i zobacz czy elektrolity nie powylewały. Niedawno widziałem uszkodzonego Plusteka z tego powodu.
  • #5 3679919
    lion10
    Poziom 11  
    Jellyeater napisał:
    Rozkręć i zobacz czy elektrolity nie powylewały. Niedawno widziałem uszkodzonego Plusteka z tego powodu.

Sprawdzę kondensatorki i w razie potrzeby wymienię.
    Czy może być jeszcze inna przyczyna niejażenia obydwu lamp ? To byłoby dziwne żeby obydwie jednocześnie się wypaliły 8-O
REKLAMA