logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K25T120 do kuchenki indukcyjnej

nieparzysty_35 14 Mar 2007 09:56 2943 6
REKLAMA
  • #1 3676844
    nieparzysty_35
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Czy ktoś z Was wie jakie parametry ma ten tranzystror?Gdzie ewentualnie mógłbym go zdobyć?Kupiłem kuchenkę indukcyjną i po dwóch próbach od razu mi się zepsuła.Znalazłem ten duży tranzystor zamontowany na radiatorze.Okazało się że jest zawarty.
    Pozdrawiam.
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 3676896
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Tak dokładnie to jest to tranzystor IGBT produkowany prze firmę Infineon o oznaczeniu IKW25T120 :arrow: 25 Amper na 1200 VOLT w obudowie TO-247. U nas raczej nie dostępny , spróbuj z BUP213 .
    Jeżeli kuchenka wysiadła w tak krótkim czasie to przecież możesz ją wyreklamować .
  • REKLAMA
  • #3 3677000
    nieparzysty_35
    Poziom 12  
    Dziękuję Ci za tak szybką odpowiedź.Teraz przynajmniej wiem że to jest tranzystor polowy z izolwaną bramką :). Mam nadzieję że ten tranzystor zastępczy,który mi podałeś uda mi się gdzieś dostać.
    Kuchenkę kupiłem na allegro.Dostałem miesiąc gwarancji.Sprwdziłem czy działa i potem ją odstawiłem na kilka tygodni.Kiedy gaz mi się skończył w butli przypomniałem sobie o kuchence.Błysk,grzmot,kula ognista i grzyb...:-)
    Tyle tylko po niej zostało.A tak poważniej to nawet nie domyślam się dlazcego tak szybko uszkodził się ten tranzystor i czy jeszcze coś przy okazji
    się nie spaliło.Znajdę tranzystror,wlutuję i pzrekonam się czy coś więcej uległo uszkodzeniu.
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
    Rysiek
  • #4 3677047
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Zanim wstawisz ten tranzystor to ściągnij sobie noty katalogowe obydwóch i porównaj . Obydwa mają prawie takie same parametry , ale mogą mieć inaczej połączone wyprowadzenia . K25T120 ma w swojej strukturze dodatkową diodę a ten BUP tej diody nie ma , więc trzeba taką diodę dołożyć . Jednym słowem zanim wstawisz pooglądaj noty katalogowe .
  • REKLAMA
  • #5 3678244
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 366
    Witam.
    W tym dziale: Szukasz podzespołu, chcesz go zakupić, sprzedać lub wymienić?
    Pozdrawiam lechm56. :D
  • #6 3680106
    nieparzysty_35
    Poziom 12  
    Chciałbym kupić ten tranzystor.Powiedz mi proszę czy masz może jakiś link z notami katalogowymi tego tranzystora?Szukałem kilka dni i nic nie znalazłem.Same odnośniki do chińskich i japońskich stron.Albo jestem mało rozgarnięty albo mam za mało doświadczenia.Dziękuję za kolejne porady.
  • REKLAMA
  • #7 3680501
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Wejdź np. tutaj http://www.alldatasheet.com/ , wpisz pełną nazwę tranzystora i po problemie .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tranzystora K25T120 stosowanego w kuchence indukcyjnej, który uległ uszkodzeniu po krótkim czasie użytkowania. Tranzystor ten to IGBT produkowany przez firmę Infineon, oznaczony jako IKW25T120, o parametrach 25 A i 1200 V, w obudowie TO-247. W Polsce jest trudno dostępny, jako zamiennik proponowany jest tranzystor BUP213, jednak należy zwrócić uwagę na różnice w połączeniach wyprowadzeń oraz obecność dodatkowej diody w K25T120, której BUP213 nie posiada, co wymaga dołożenia osobnej diody. Zaleca się porównanie not katalogowych obu tranzystorów przed wymianą. Noty katalogowe można znaleźć na stronach takich jak alldatasheet.com. W przypadku szybkiej awarii urządzenia sugerowana jest reklamacja sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA