logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korektory graficzne. Jak się ustawia wielopunktowe?

mirekkk:) 14 Mar 2007 10:16 2465 8
REKLAMA
  • #1 3676904
    mirekkk:)
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Witam.W jaki sposób ustawia się wielopunktowe korektory graficzne używane np. na koncertach.Czy robi sie to,, na słuch,,czy też w jakiś inny sposób?Jakie mają główne zastosowanie?
  • REKLAMA
  • #2 3676991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3677348
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    U nas w firmie robi się tak że podgłasza się jakiś mikrofon na scenie (najczęściej pojemnościówkę), i na słuch sprawdza się na jakim paśmnie się sprzęga, potem tą częstotliwość się trochę obcina i tak w kółko aż nie będzi się sprzęgać (lub na akceptowalnym poziomie)
  • #4 3682565
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3682872
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    są też tacy akustycy którzy obnoszą się ze swoimi EQ ale nie wiedzą do czego on służy ostatnio chciałem się zesrać ze śmiechu po przyjezdrza akustyk tu do nas na sale widowiskową. I w pewnym momencie bierze ten EQ ( a rozdzielony ten EQ miał chyba co 4hz no na jednym kanale było ich tak naprane i były takie malutkie i krótkie że trzeba je było paznokciem ruszać ) i w pewnym momencie zeruje je wszystkie i nic nie słuchając wycisza maksymalnie pewne częstotliwości (a były one tak rozdzielone że ciężko było by je w ogóle wysłuchać a on na pewno tego nie umiał robić tylko chyba dla satysfakcji poruszał ten EQ nic nie słuchając.
    Nie znam się na takich naprawdę dużych nagłośnieniach ale uważam że z tym EQ nie należy przesadzać.

Ps: swoją drogą to nie wiedziałem że EQ można zniwelować sprzężenia, a mam takie pytanie czy jeżeli ustawiacie tak te EQ na mikrofony to co z muzyką nic się nie pogarsza (chyba że wycinacie je na tyle mało że nie robi to różnicy) albo wycinacie poszczególna częstotliwość na której dochodzi do sprzężeń i dlatego stosujecie tak bardzo rozdzielone mikrofony. A co jak macie różne typy mic przecież nie macie do każdego EQ

Dodano po 7 [minuty]:

I jakich najchętniej i najczęściej używacie eq TE 31 czy mniejsze np 15 bo ja cobie nie wyobrażam jak można wśród 31 pasm coś wysłuchać no chyba że tek duży rozdział jest potrzebny właśnie pod mikrofony wcinacie barwę na której sprzęga a reszta częstotliwości jest nie ruszona i w ten czas nie pogarsza się dźwięk
  • REKLAMA
  • #6 3683073
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Ja oprócz eq stosuję jeszcze odwracanie fazy na crossoverze - czasami pomaga niesamowicie a czasami nie. Cała reszta identycznie przebiega u mnie jak napisał to dj-matyAS. I chyba posłucham jego rady i mojej intuicji przy wyborze miców w innym poscie - najlepiej mieć stado takich samych, wiemy wówczas czego się spodziewać.
    A co do miszkoo - uważam że 15stka do eliminacji sprzężeń styknie w zupełności, bardzo się przydaje u mnie FBQ w bechringerach - nie masz ucha na wartość f?? - dajesz suwaczek w górę, robisz sprzężenie i odpowiednia diodka świeci i już wiemy o co chodzi :) Różnica pomiędzy 31 a 15 dla mnie sprowadza się do tego że na 31 musiałem ruszać większą ilościa suwaków a efekt ten sam, ale myślę że co zestaw to będzie inaczej.
    Pomyślałem również co zrobić żeby podkład nie eqalizować razem z micami - mice daję na podgrupę , tą wypuszczam do zewnętrznego eq którym niweluję sprzęgi a sygnał wracam do kanału który idzie na main - niestety nie da się tak zrobić na każdym mikserze bo nie każdy ma inserta lub wyjście z podgrup.
  • REKLAMA
  • #7 3683262
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    dj-MatyAS napisał:
    matel001.Z tym że najlepiej robić to na mikrofonach,które będą na scenie używane-każdy ma swoją preferowaną częstotliwość sprzężenia,

No wiem, ale u nas na scenie jest zawsze jakaś pojemnościówka, a jak jej nie ma (zwykle tylko na mniejszych imprezy) to się korektora nie bierze, bo i po co.

dj arq napisał:

bardzo się przydaje u mnie FBQ w bechringerach

O tak to jest super bajer:D:D
  • #8 3685233
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3687527
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wielopunktowe korektory graficzne (EQ) stosowane na koncertach służą głównie do eliminacji częstotliwości powodujących sprzężenia zwrotne oraz do poprawy jakości dźwięku poprzez wyrównanie charakterystyki częstotliwościowej systemu nagłośnieniowego. Ustawianie EQ odbywa się najczęściej „na słuch” z wykorzystaniem mikrofonu pojemnościowego umieszczonego na scenie, który pozwala wykryć pasma sprzęgające się z mikrofonami. Proces polega na stopniowym obniżaniu wzmocnienia w tych pasmach aż do akceptowalnego poziomu sprzężeń. Pomocne bywają analizatory widma i mikrofony pomiarowe, jednak ostatecznym miernikiem jest ucho operatora. Zaleca się stosowanie mikrofonów, które będą używane podczas koncertu, aby uzyskać rzeczywiste warunki akustyczne. W praktyce często wystarcza korektor 15-pasmowy, choć bardziej precyzyjne ustawienia zapewnia 31-pasmowy EQ z regulacją szerokości pasm (dobroci). Należy jednak zachować ostrożność, aby nie przesadzić z korekcją, gdyż nadmierne wycinanie pasm może zniekształcić dźwięk. Dodatkowo stosuje się techniki takie jak odwracanie fazy na crossoverze oraz separację sygnałów mikrofonowych i muzycznych na podgrupach, co pozwala na niezależne korekcje i lepszą kontrolę sprzężeń. Urządzenia takie jak FBQ w mikserach Behringer ułatwiają wykrywanie sprzężeń dzięki wizualnym wskaźnikom. Kluczowe jest doświadczenie i umiejętność słuchowego rozpoznawania problematycznych częstotliwości oraz delikatne i świadome operowanie korektorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA