logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak użyć korektora graficznego do eliminacji sprzężeń mikrofonowych?

diariuszb 08 Lip 2007 14:17 2813 16
REKLAMA
  • #1 4061843
    diariuszb
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Grając w zespole na różnych salach bywają kłopoty ze sprzęgami mikrofonów.Kolumny są oczywiście tyłem do nas.Czy w takim przypadku korektorem mógłbym zdjąć niektóre częstotliwości które to powodują?
  • REKLAMA
  • #2 4061893
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4061977
    diariuszb
    Poziom 13  
    W sumie to najbardziej chodzi mi o salę w szkole na stołowce.Wiadomo jak to szkoła.Żelbeton i echo jak w jaskini.Choć na tej sali nie jest najgorzej ale czasami ciężko jest sie ustawić dobrze.Myślałem nad jakim behringerkiem korektorem.
  • REKLAMA
  • #4 4062946
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    może jakiś eliminator sprzenżeń
  • #5 4063254
    diariuszb
    Poziom 13  
    Prawdemówiąc to nie bardzo wierzę w eliminatory sprzężeń, chodzi mi o te z niższej półki.Nie chcę wydawać kilku tysięcy złotych przecież a korektorek do 1000 zł może wiele pomóc.Kolego barthezz i paweł.ko na monitorach przeważnie używa się korektorów mam rację?na Foh oczywiście też.Na każdą kolumnę odsłuchową jeden korektor czyli jeśli mamy korektor stereo to obsługuje 2 tory.
  • REKLAMA
  • #6 4063429
    ostry1223
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Nawet najlepsze eliminatory nie pomogą jeśli mikrofony nie mają odpowiedniej charakterystyki. Dobry mikrofon i po problemie :-)
  • REKLAMA
  • #7 4063528
    diariuszb
    Poziom 13  
    Tylko dobry mikrofon nie rozwiąże do końca wszystkiego.
  • #8 4063562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4063570
    tomcio.gr
    Poziom 14  
    Jakie macie mikrofony??
  • #10 4063584
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4063869
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Jest jeszcze jedna sprawa: constant Q. To taka mała dygresja do korektorów. Jeśli zakładamy że korektor ma wycinać częstotliwości sprzęgu powinien to robić z "głową". Przypuszczam że mowa np. o 1 kHz .... szerokość pracy takiego filtra powinna być stała w całym zakresie regulacji poziomu danej częstotliwości, czyli przy -5 dB szerokość powinna byś identyczna do - 15 db (patrz rysunek!).Wtedy możemy mówić o wycinaniu sprzęgu a nie o całkowitej zmianie barwy...
    Załączniki:
    • Jak użyć korektora graficznego do eliminacji sprzężeń mikrofonowych? q.JPG (14.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4070075
    diariuszb
    Poziom 13  
    Tak dokładnie chodzi mi o wycięcie a nie o zmianę barwy.Hmm.Kolego Pawle troszeczkę nie rozumiem tego wykresu:(Nie wiem czy dobrze to rozumiem ale popraw mnie jakby co.Czyli jak np.postanowiłem podciąć 1khz to gdybym zjechał potencjometrem na sam dół to cały czas powinno obcinać ten 1 khz?
  • #13 4070324
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Pozwoliłem sobie obrócić rysunek. Zobacz że przy constant Q wycinanie korektora jest tak samo szerokie przy wartościach małych jak i dużych i to jest wspaniałe. Wycinając na marnych korektorach zmieniamy barwę bo szerokość cięcia nie jest stała. Nikt nie jest w stanie powiedzieć co tak na prawdę taki korektor wycina przy -1 dB a co przy -15dB...
    Załączniki:
    • Jak użyć korektora graficznego do eliminacji sprzężeń mikrofonowych? q1.jpg (13.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4075332
    Maniek_1985
    Poziom 13  
    Kup sobie dbx'a tercjowego(ok 1000zł na krótkich suwakach) i powicinaj troche! oczywiście zakładam ze macie normalne mikrofony które mają spory odstęp od wzbudzen.Co do parametru Q to sprawa jest fajna!Ale niestety mało konsoletek posiada ten parametr w korekcji!Korektory też tylko te droższe!Jak sie myle to poprawcie!

Dodano po 3 [minuty]:

Osobiście nie wyobrazam sobie pracy z dźwiękiem bez korektora tercjowego!Naprawde radze sie zaopatrzyć zwłaszcza ze cena 1000zł to jeszcze nic wielkiego!
  • #15 4075831
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ale nie zrozumieliśmy się.Wykresy które przedstawiłem to wykresy dla korektora graficznego. Zwykłe ( czytaj- tanie) korektory zmieniają szerokość w zależności od położenia suwaka i to na każdym paśmie. Przy grafikach z constant Q każdy filtr nie zmienia szerokości. Jest to bardzo ważne. Nie wiem np. czy Behringer ma stałą szerokość filtrów (śmiem wątpić) ale drogie korektory np. Klark Teknik na pewno. Korektor ze stałą dobrocią działa o niebo lepiej - kto miał z tym do czynienia wie o czym mówię. W załączniku przykład solidnego grafika... (jak się dopatrzysz odczytasz constant Q)
    Załączniki:
    • Jak użyć korektora graficznego do eliminacji sprzężeń mikrofonowych? zeck.JPG (46.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4076831
    diariuszb
    Poziom 13  
    Nie miałem do czynienia za wiele z korektorami ale dzieki za rady doświadczonych kolegow.Juz chyba zrozumiałem ten wykresik.Dzieki Paweł.
  • #17 4077767
    Maniek_1985
    Poziom 13  
    Dzięki Paweł.ko, już wiem o co Ci chodzi! Cenna uwaga! Ja miałem na myśli poprostu parametr który modyfikuje szerokość pasma na którym dokonujemy cięcia lub podbicia.

Podsumowanie tematu

✨ Sprzężenia mikrofonowe podczas grania na różnych salach, zwłaszcza w nieakustycznych pomieszczeniach jak szkolne stołówki, można częściowo eliminować za pomocą korektora graficznego. Zaleca się identyfikację problematycznych częstotliwości sprzężeń, najczęściej w zakresie 2,5 kHz, 5 kHz i 10 kHz, i ich redukcję. Obniżenie wzmocnienia mikrofonu oraz odpowiednia technika wokalna również pomagają zmniejszyć sprzężenia. Korektory parametryczne i graficzne z funkcją constant Q są szczególnie efektywne, ponieważ utrzymują stałą szerokość filtra niezależnie od poziomu tłumienia, co pozwala na precyzyjne wycinanie częstotliwości bez niepożądanej zmiany barwy dźwięku. Tanie korektory często zmieniają szerokość filtra wraz z poziomem tłumienia, co może pogarszać efekt. W praktyce na monitorach i FOH stosuje się korektory na każdy tor, a korektory tercjowe (np. dbx) są polecane do pracy z dźwiękiem. Eliminatory sprzężeń z niższej półki są mniej skuteczne, a dobry mikrofon o odpowiedniej charakterystyce kierunkowej jest podstawą minimalizacji sprzężeń. Warto inwestować w korektory z parametrem constant Q, choć często dostępne są one w droższych modelach, takich jak Klark Teknik. Behringer jest wymieniany jako przykład tańszego korektora, jednak nie jest pewne, czy posiada stałą szerokość filtrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA