logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zeskalować i zwymiarować rysunek JPG w AutoCAD 2007?

michał 1985 14 Mar 2007 13:09 5278 12
REKLAMA
  • #1 3677291
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Witam potrzebuje pomocy z tym programem.Ponieważ się kompletnie nie znam jak zacząć rysować a raczej już mam jakiś rysunek w formie JPG i teraz mam go zeskalować i zwymiarować.Znajdzie się ktoś kto przez GG mi udzieli pomocy?
  • REKLAMA
  • #2 3677638
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    z jpg bedzie ci go trudno wrzucic do autocada musialbys go jeszcze raz narysowac w autocadzie innej opcji nie widze
  • #3 3677737
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Szukasz przez GG kursu Autocada? To nie jest dział na wesoło. W googla wpisz "kurs Autocad" i do roboty.
  • #4 3677761
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Ok dzięki a czy naprawdę nie da sie tego JPGa załadować do autocada?
  • REKLAMA
  • #5 3677998
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Załadowac sie da, jako tło. Ale to nadal bedzie rysunek.
  • #6 3707395
    HaJot46
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    michał 1985 napisał:
    Witam potrzebuje pomocy z tym programem.Ponieważ się kompletnie nie znam jak zacząć rysować a raczej już mam jakiś rysunek w formie JPG i teraz mam go zeskalować i zwymiarować.

Mozna zeskalowac i zwymiarowac, ale nie jakis rysunek w formie JPG lecz o znanych wymiarach. Wtedy wstawiasz obraz JPG a na nowej warstwie tworzysz po prostu rysunek obrysowujac obraz. Mozesz go zwymiarowac a potem zeskalowac. (Jesli uporasz sie ze zmiennymi skalowania).
    Na koniec usuwasz obraz i tyle.
  • #7 3709498
    Krzychskunk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    pokaz ten rysunek (projekt) jesli nie jest bardz skomplikowany to moge Ci go "przerysowac"!!
    ale w ten sposob nie nauczysz sie ACAD-a!!
  • REKLAMA
  • #8 3710748
    HaJot46
    Poziom 15  
    Dodam jeszcze, ze do nauki AutoCAD-a moim zdaniem najlepsze sa ksiazki autorstwa Pana Pikonia z wydawnictwa Helion. Sa one pisane zrozumialym dla kazdego jezykiem i oparte konkretnymi przykladami. Nie musisz szukac dla wersji 2007, ze starszych wersji tez sie nauczysz, bo podstawy sa te same. Rozejrzyj sie w ksiegarniach z uzywanymi ksiazkami takze w internecie.
  • #9 5270690
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam
    jezeli będzie to jeszcze pomocne to jest taki programik SCAN2CAD spróbuj nim przekonwertować tego JPG do CAD. Wiem ze to ojest czasem problematyczne gdyz sam często się z tym tematem borykam jak dostaję stary wydruk i trzeba go przerysować. Niestety jeszcze się tym programem nie bawiłem. Gdyż dosłownie znalazłem go 15 min temu w sieci.
    oto link: http://www.softcover.com/support.htm
  • #10 5275596
    HaJot46
    Poziom 15  
    Dzięki, przy okazji wypróbuję i odpowiem. Teraz nie mam zainstalowanego AutoCAD-a a właśnie zabieram się za formatowanie dysku i zabezpieczam dane. Jeszcze raz dziękuję.
  • #11 5456475
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam, więc tak ostatnio wypróbowałem SCAN2CAD (dokładnie wczoraj). Przerabiałem plik BMP na wektorowy do Cada, jak chcesz to mogę podesłać i sam zobaczysz. Naprawdę rewelacyjnie wyszło. Miałem tylko problem z obsługą ale na szczęście na stronce producenta są świetne tutoriale. Przerobienie i poprawienie rysunku - bo nie wszystko idealnie przekonwertował - zajęło mi około 30 minut więc gra warta świeczki.
  • #12 5458785
    HaJot46
    Poziom 15  
    A mnie właśnie przeróbka bmp na wektory wyszła kiepsko. Program z tej strony, którą podałeś jest w wersji trial i w dodatku po angielsku w, którym poruszam się niezbyt pewnie, zwłaszcza jak są nowe określenia.
    Sam AutoCAD czy system operacyjny nie ma znaczenia czy to Anglik czy Polak ( nawet Niemcowi dam radę).
    Wracając jednak o obróbki zdjęć. Jestem automatykiem i przyszło mi do głowy, że zamiast mozolnie robić ołówkiem inwentaryzację na obiekcie, zrobię zdjęcia i po bólu. Niestety warunki oświetleniowe w przemyśle nie są najlepsze i może dlatego wyszła mi gmatwanina linii. Może to kwestia ustawienia programu ?
    W końcu stworzyłem w projekcie AutoCada warstwę na obrazek, wstawiłem zdjęcie i obrysowałem to co chciałem.
    Oczywiście chętnie zobaczę co zrobiłeś, prześlij jako wiadomość prywatną.
    W końcu jakiś program musi działać. W Katowicach jest firma, która od lat zajmuje się wektoryzacją map, ale to nie to samo co zdjęć.
    Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

P.S.
    A może masz jakieś doświadczenia z AutoLISP-em ?
  • REKLAMA
  • #13 6638696
    hackerito
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    A teraz już się da wrzucić wszystko do autocada. WISEIMAGE i fruuuuu.. do Autocada :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem skalowania i wymiarowania rysunku w formacie JPG w programie AutoCAD 2007. Wskazano, że bezpośrednie wczytanie i edycja JPG w AutoCAD jest ograniczona – obraz można załadować jedynie jako tło, a sam rysunek należy odtworzyć ręcznie poprzez obrysowanie na nowej warstwie. Zalecane jest tworzenie rysunku wektorowego na podstawie obrazu rastrowego, co umożliwia wymiarowanie i skalowanie. Wspomniano o programie SCAN2CAD, który konwertuje pliki BMP/JPG na format CAD, choć wymaga korekt po automatycznej wektoryzacji. Podkreślono, że nauka AutoCAD-u jest kluczowa, a pomocne mogą być książki P. Pikonia z wydawnictwa Helion. Na koniec zaznaczono, że obecnie dostępne są narzędzia takie jak WISEIMAGE ułatwiające import obrazów do AutoCAD-a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA