logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program - odwzorowywanie realnego wymiaru w programie graficznym

NooControl 09 Cze 2013 23:07 1896 10
REKLAMA
  • #1 12400608
    NooControl
    Poziom 9  
    Czesc, potrzebuje zaprojektowac pare elementów do szkolnego projektu, ale nie znam programu w ktorym moge narysowac dany obiekt w dokładnosci co do 1mm. To musi byc program typu photosop, gdyz w projektowaniu 3D nie mogę sie odnaleźć.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 12402487
    NooControl
    Poziom 9  
    Dzięki bardzo :) Zaraz zobaczę czy o to mi to dokładnie chodziło ;)

Dzięki jeszcze raz! Dokładnie o to chodziło ;)
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #4 12411471
    NooControl
    Poziom 9  
    Ktoś mi powie jak zaimportować obraz z tego draftsight do photoshopa? ;/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12411516
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8229
    Eksportuj i zapisz jako PNG lub TIF. Ewentualnie możliwy jest eksport do PDF (nowsze wersje chyba czytają PDF).

Alternatywnie możesz wydrukować na wirtualnej drukarce do PDF czy innego obsługiwanego formatu, jednak eksport wydaje się być łatwiejszy.

Na sam koniec ktoś na jakimś forum stwierdził, że można w DraftSight nacisnąć kopiuj, a w programie graficznym zrobić wklej. Nie wiem, czy działa, ale można próbować.
  • REKLAMA
  • #6 12411549
    NooControl
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    Eksportuj i zapisz jako PNG lub TIF. Ewentualnie możliwy jest eksport do PDF (nowsze wersje chyba czytają PDF).

Alternatywnie możesz wydrukować na wirtualnej drukarce do PDF czy innego obsługiwanego formatu, jednak eksport wydaje się być łatwiejszy.

Na sam koniec ktoś na jakimś forum stwierdził, że można w DraftSight nacisnąć kopiuj, a w programie graficznym zrobić wklej. Nie wiem, czy działa, ale można próbować.

Ja zrobiłem tak, skopiowałem to co tam wyczarowałem, i w Paint mi się pokazuję błąd, a do PS'a wogóle nie wchodzi. Zrobiłem screena tego co miałem, w PS obrobiłem, i jak zostało wydrukowane to wymiary głównej części zmniejszyły się o 3mm.
  • #8 12411639
    NooControl
    Poziom 9  
    Coś niby tam się zapisuję. Dalej jest zmniejszone, ale cóż. Pewnie tak miało być. Poćwiczę jeszcze z tym. Dzięki za pomoc. Leci Program - odwzorowywanie realnego wymiaru w programie graficznym

Ok już wiem czemu mi to mniejsze wychodzi. A teraz mam pytanie kolejne. Jest jakiś program, albo jakiś chwyt marketingowy, aby zobaczyć podgląd wydruku bez drukarki? Mianowicie zależy mi o położenie danej części na kartce w tym przypadku A4.
  • #9 12411763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 12412250
    Pan Szyszka
    Poziom 31  
    Ocena: 95
    Wypróbuj InkScape - ma eksport do PNG w takich samych wymiarach jak w programie. PhotoShop bez problemu otworzy PNG i po kłopocie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał programu graficznego do projektowania 2D z dokładnością do 1mm, preferując oprogramowanie podobne do Photoshopa. Otrzymał sugestie dotyczące użycia AutoCAD LT oraz darmowego DraftSight. Pojawiły się pytania o importowanie obrazów z DraftSight do Photoshopa, na co udzielono wskazówek dotyczących eksportu do formatów PNG, TIF lub PDF. Użytkownik napotkał problemy z wymiarami po wydruku, co skłoniło go do poszukiwania opcji podglądu wydruku. Zasugerowano również użycie wirtualnej drukarki PDF oraz programu InkScape, który umożliwia eksport do PNG w rzeczywistych wymiarach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA