logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do pasywnych monitorów studyjnych do 700 zł?

scorpionn17 14 Mar 2007 16:15 4414 8
REKLAMA
  • #1 3677850
    scorpionn17
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam!
    Planuję zakup monitorów studyjnych (pasywnych) i mam następujące pytanie: jaki wazmcniacz nadawałby się do nich najlepiej? Jeśli zależy to od monitorów to jakie byście mi polecali do powiedzmy 700 zł? Prosiłbym o linki :) Zakupiłem wzmacniacz ale nie jest on (raczej) najlepszej jakości (chciałbym chociaż kilka części z niego wykorzstać). Jak myślicie, co poza wzmacniaczem wymienić żeby uzyskać jak najlepszą jakość dźwięku?
    link: http://www.allegro.pl/item171481229_wzmacniacz_sam_2x50w_praca_dyplomowa.html
    Dzięki za odpowiedż
  • REKLAMA
  • #2 3678751
    Jectiv
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Z tego wzmacniacza nie uzyskasz dobrej jakości dźwięku. Widać to po elementach użytych do budowy i tych kilometrach kabli do połączeń pomiędzy modułami.
    Do monitorów potrzeba porządnego wzmacniacza po to żeby w ogóle był jakiś dół pasma akustycznego.
    Polecam zakup jakiegoś klasyka z lat 80 uznanej firmy. Cena będzie przystępna i jakość porządna.

Pozdrowienia
  • #3 3679031
    scorpionn17
    Poziom 12  
    a co jeśli bym wstawił wzmacniacz do tego na LM3886??
  • REKLAMA
  • #4 3685509
    Jectiv
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    O jakości sprzętu nie decydują tylko użyte elementy.
    Bardzo ważną sprawą jest również:
    - rozwiązania techniczne poszczególnych modułów
    - sposób prowadzenia ścieżek, okablowania
    - rodzaj i jakość okablowania
    - zasilanie czyli m.in. wielkość transformatora, wielkość i jakość kondensatorów filtrujących itd.
    - i dużo innych drobnych szczegółów
    Ten sprzęt, który pokazałeś trzeba by zbudować od nowa żeby dobrze grał.
    Sama końcówka mocy nie poprawi reszty.
    Nie ma sensu przerabianie tego.
  • #5 3714965
    scorpionn17
    Poziom 12  
    ja właśnie myślę nad zbudowaniem go od nowa... Trafo już na pierwszy rzut oka ma wystarczającą moc a jeśli trzeba będzie to mam jakieś drugie w domu, tylko pytanie jaki wzmacniacz i przedwzmacniacz do tego kupić żeby "profesjonalnie" grało?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3720836
    scorpionn17
    Poziom 12  
    yvr, mi chodziło raczej o coś do samodzielnego złożenia. Jakieś pomysły?
  • #8 3722319
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Jeżeli nie powiesz, co to za monitory, ta dyskusja będzie bezprzedmiotowa.
  • #9 3759542
    scorpionn17
    Poziom 12  
    Już mogę powiedzieć: Alesis one MK2

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza do pasywnych monitorów studyjnych w budżecie do 700 zł. Wskazano, że tani wzmacniacz z linku nie zapewni dobrej jakości dźwięku ze względu na słabe elementy, nieoptymalne okablowanie i konstrukcję. Zalecane jest użycie wzmacniacza klasycznego, np. z lat 80., o solidnej budowie i odpowiednim zasilaniu, aby uzyskać pełne pasmo, zwłaszcza niskie tony. Wymiana samej końcówki mocy (np. na układ LM3886) nie poprawi jakości bez przebudowy całego urządzenia. Wskazano na istotność jakości zasilania, transformatora, kondensatorów filtrujących oraz techniki prowadzenia ścieżek i okablowania. Zaproponowano gotową końcówkę mocy dedykowaną do monitorów studyjnych (link do sklepu DJ). Autor rozważa samodzielne zbudowanie wzmacniacza i pyta o rekomendacje wzmacniacza i przedwzmacniacza do profesjonalnego brzmienia. Ostatecznie podano model monitorów – Alesis One MK2, co jest kluczowe dla doboru wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA