logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System Windows XP Professional psuje mi się co kilka dni.

caesare 14 Mar 2007 16:19 2524 12
REKLAMA
  • #1 3677861
    caesare
    Poziom 10  
    Od około miesiąca system Windows XP Professional psuje mi się co kilka dni. Pojawia mi się wtedy że system nie może odnaleźć pliku z Windows np.:
    c:/windows/.../config lub c:/windows/.../system32, ale też inne pliki systemowe. Co jest powodem tego ? Czy może to być od uszkodzonego dysku, Biosa, bateryjki na płycie głównej czy też od czegoś innego ? Proszę was, pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 3677865
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ja mialem cos podobnego jak mialem slabego kompa... System wydawal sie stabilny a ciagle się psuł:/ A jakiego masz kompa?
  • #3 3677871
    caesare
    Poziom 10  
    A o co ci konkretnie chodzi ?
  • REKLAMA
  • #4 3677879
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Procek, pamięć itp.:)
  • REKLAMA
  • #6 3677893
    caesare
    Poziom 10  
    Procesor AMD Duron 850
    Płyta główna Soltek SL-75KAV - ATX
    Pamięć DIMM 256MB SDRAM 133 MHz
    Dysk twardy 40,0GB Seagate UA-100
    Karta grafiki GeForce2 MX400 64MB TV

Dodano po 3 [minuty]:

Skanowałem dysk MksVir i Avast
  • #7 3677905
    rfl_1989
    Poziom 11  
    To nie powinien chodzić źle:/ Może kolega nade mną ma racje... może sie pliki zapisały na jakichś uszkodzonych klastrach na dysku a teraz nie moze z nich odczytać.
  • #8 3677955
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    podejżewam na 99% że na dysku są Badbloki(złe sektory)naprawiałem mojej córce HDD-miała takie same objawy i napisy jak występują u ciebie

jeżeli masz dyskietkię Startową np:WIN98se.
    wystartuj komputer z tej dyskietki jak załaduje wszystkie sterowniki i pokarze się znak zachety A:/>
    dopisz scandisk C: i niech skanuje wtedy zobaczysz na tablicy skanowania Badbloki (B) może tez przed Skanowaniem pwiadomić cię iż są zepsute pliki i chce je naprawić poprosi o pustą dyskietkię aby na niej zapisać tzw Scanundo.
    włóż dyskietkię i klik enter.
    Natomiast naprawy tych złych sektorów dokonałem programem o którym pisze kolega w poście powyżej (HDD Regenerator ) mam go na Botującej płycie z zestawem narzedzi do testowania naprawy dysków systemu etcetera polecam. a tu stona do ściągnięcia Hirens Boot CD

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic712832.html
  • #9 3725875
    caesare
    Poziom 10  
    Skanowałem HDD Regeneratorem i nic nie wykrył. Potem włożyłem dyskietkę startową Win98, a potem Me i gdy wpisałem scandisk c: pojawiło się że to złe polecenie. A pozatym dzisiaj znów przeinstalowałem Win'a. A może to jest spowodowane złą płytą instalacyjną?
  • #10 3725917
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Na początek wypadałoby wymienić taśmę łączącą dysk twardy z kontrolerem i sprawdzić pamięć (np. programem Memtest).
    Komputer jest zasilany z dynama czy może ma kolega w komputerze jakiś zasilacz (poprosimy producenta i model)?
    Która to wersja systemu (SP1, SP2)?
  • REKLAMA
  • #11 3727066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3727365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP Professional, który co kilka dni wyświetla błędy dotyczące braku plików systemowych, takich jak te w katalogach config i system32. Podejrzenia padają na uszkodzenia dysku twardego, BIOS-u, baterii na płycie głównej lub inne przyczyny sprzętowe. W dyskusji sugerowano, że problem może wynikać z uszkodzonych sektorów (bad blocków) na dysku twardym, co uniemożliwia odczyt plików systemowych. Zalecane jest przeskanowanie dysku narzędziami takimi jak HDD Regenerator, MHDD (funkcja 2xf4) oraz użycie scandisk z dyskietki startowej (Win98/Me). Wskazano również na konieczność sprawdzenia pamięci RAM programem Memtest86 oraz wymianę taśmy łączącej dysk z kontrolerem. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z zasilaniem i stanem chłodzenia procesora. Autor potwierdził, że skanowanie HDD Regeneratorem nie wykazało błędów, a scandisk z dyskietki Win98/Me nie działał poprawnie. Pojawiła się też sugestia, że problem może wynikać z uszkodzonej płyty instalacyjnej systemu Windows. Sprzęt użytkownika to procesor AMD Duron 850, płyta główna Soltek SL-75KAV, 256MB pamięci SDRAM 133 MHz, dysk Seagate UA-100 40GB oraz karta graficzna GeForce2 MX400 64MB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA