logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analogowy COMSAT - dwa białe paski u góry i dołu ekranu

XMeFiX 28 Wrz 2003 10:36 2418 10
REKLAMA
  • #1 341564
    XMeFiX
    Poziom 11  
    :arrow: Mam wielki problem z tunerem marki COMSAT mam go od 3 lat i niedawno coś się zepsuło a mianowicie gdy go włączam na każdym programie pojawiają się dwa białe paski u góry i dołu ekranu początkowo myślałem że to jest wada złego ustawienia anteny ale podłączyłem drugi mój dekoder i wszystko działało bez usterek więc zaniosłem dekoder do kolegi i tak samo jak u mnie występowały pasy spróbowałem zobaczyć do środka i zaobserwowałem , że pod kondensatorami 32 i 16 V tak jakby one wylały czarno-granatowa plama a koło nich płytka drukowana jest przyczerniona i teraz nie wiem co mam zrobić gdyż nie wiem czy to jest wada kondensatorów czy inna proszę o pomoc.

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 341589
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Wylutuj te kondki i jak masz czym to zmierz ich pojemność, jeśli zaś nie masz miernika, to biegnij do sklepu i kup nowe najlepiej na 105 st.Cels. i wymień w ciemno. Najpradopodobniej one mogą być przyczyną zakłóceń- duża część napraw sprzętu odbywa się trochę "po omacku", więc spróbuj i podaj jakie będą tego efekty. Napisz jaki typ tego tunerka.
  • #4 342086
    XMeFiX
    Poziom 11  
    typu tego tunera dokładnie nieznam gdyż instrukcja mi zginąła a na obudowie pisze ''HiFi odbiornik satelitarny COMSAT eco '' chciałem sie spytać czy jeśli stare komdensatory były na 35V 3300 mF 85 stopni
    to nowe mogą być na więcej niż 85 stopni i jeszcze chciałem ie sputać czy jeśli z kondensatorów wyciekło to czy on jest zepsuty czy nadal funkcjonuje tylko jest uszkodzony i czy dekoder może działać bez kondensatorów i czym one mogą być związane z obrazem .
    Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #5 342375
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Kondensator służy w zasilaczu do filtrowania tętnień. Bez nich będziesz miał jeszcze większą kasze na ekranie i nie tylko.
    Kondensator wylany nadaje się do wymiany.
    Wymień ten kondensator. Wystarczy taki na 85 stopni (tu jest transformator a nie przetwornica). I koniecznie sprawdź diody w mostku prostowniczym dającym napięcie dla ztabilizatora +5V. A najlepiej wymień na nowe. Sprawdź też pozostałe mostki.
  • #6 346049
    zbyszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    W Comsacie Eco jaki trafił do mnie na poziome pasy na obrazie pomogła wymiana kondensatora 100mikro/35V umieszczonego obok duzego rezystora 100om/2W, rezystor mocno "grzeje".
    Z pozdrowieniami Zbyszek44
  • REKLAMA
  • #7 361105
    XMeFiX
    Poziom 11  
    wymieniłem kondensatory (35 V , 16 V ) a pasy jak były tak są co można jeszcze sprawdzić ?
  • #8 361482
    muminek
    Poziom 16  
    100% uszkodzonw sa kondensatort elektrolityczne w zasilaczu nie jest ich duzo wymien wszystkie wiem ,ze maja duza wartosc 3300mikro, ale sluchaj kolegow piszacych wczesniej.
  • #9 371984
    XMeFiX
    Poziom 11  
    po wymianie obydwóch kondensatorów spostregłem że rezystor znajdyjący się niedaleko nich silnie grzeje i tak jakby się palił gdyżmożna poczuć dziwny zapach poradzono mi go wymienić tylko jest mały problem gdyż niewiem jaką on ma wartość wiem że to zależy od kolorów znajdujących się na ni jeśli ktoś zna typ tego tunera i rodzaj rezyspora to proszę o pomoc lub jeśli ktoś zna jakieś dobre strony z których mógłbym się tego dowiedzieć to
    Dzięki za POMOC
  • #10 371998
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    niestety też przerabiałem już comsata :( i ymiana kondensatorów pomogła mi tylko za pierwszym razem
    Sprawdź czy na euro też są, jak nie to sprawdź głowicę, miałem zimne, luty dodatkowo wymień kondensator w głowicy 1 lub 10uF
  • #11 372739
    zbyszek44
    Poziom 14  
    Ten grzejący rezystor to 100 Ohm/2W, taki był w tunerze który trafił do mnie, grzeje się ponieważ jest na nim spadek napiecia ok. 20V, z 30V na 10V, jak mozesz to sprawdz te napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ W tunerze satelitarnym COMSAT Eco pojawiły się dwa białe paski u góry i dołu ekranu. Przyczyną problemu są najprawdopodobniej uszkodzone kondensatory elektrolityczne (m.in. 35 V 3300 µF, 16 V), które wykazują wyciek elektrolitu i przyczernienie płytki drukowanej. Kondensatory te pełnią funkcję filtrów tętnień w zasilaczu, a ich uszkodzenie powoduje zakłócenia obrazu. Zaleca się wymianę kondensatorów na nowe, najlepiej o wyższej temperaturze pracy (np. 105°C). Po wymianie kondensatorów nadal występują pasy, co może wskazywać na problem z rezystorem 100 Ω/2 W znajdującym się w pobliżu, który silnie się nagrzewa i może być uszkodzony. Należy zmierzyć napięcia na rezystorze oraz sprawdzić diody mostka prostowniczego zasilacza. Dodatkowo warto zweryfikować stan głowicy tunera i ewentualne zimne luty, a także wymienić kondensator w głowicy (1 lub 10 µF). Problemy z pasami mogą mieć także związek z uszkodzeniem innych elementów zasilacza lub układu stabilizacji napięcia.
REKLAMA