logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia w tunerze - dwa poziome paski, możliwe źródła z sieci?

michu82 19 Maj 2005 16:27 1332 19
REKLAMA
  • #1 1507160
    michu82
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam problem chodzi o tuner. Wszystko odbiera tylko ze sa jakies zakłócenia. Nawet po odłączeniu konwertera całyczs sa zakłócenia. Dwa poziome paski tykajace. Czy sa to zakłócenia z sieci??
  • REKLAMA
  • #2 1507284
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    nie napisales jaki tuner nawet i jak chcesz zeby Ci pomoc ?? sprawdz elki w zasilaczu i w zasilaniu glowicy
  • REKLAMA
  • #3 1507406
    pawelszo1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a jak masz mozliwos to podłoncz pod inny telewizor bo ja tesz kiedys tak miałem na jdnym dobrze a na innym pasek.
  • #4 1507466
    The_Molka
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    ja mialem problem z kablem(euro) - wtyczka byla walnieta i mialem male paski (raczej linie) na ekranie
  • #5 1507585
    michu82
    Poziom 14  
    to raczej nic z tych rzeczy co piszecie. (pomijajac pierwsza odpowiedz).
    Precyzuje dane: Tuner COMSAT Music.
    sprawdzalem na 3 tv -na kazdym to samo. rozne kable - na kazdym to samo. czyli dwa paski (przesuwajace sie z gory na dol, i pulsujacy sygnal w glosnikach) niezaleznie od tego czy podlaczony jest do konwertera. jednym slowem poprostu zaklócenia. czekam na pomoc.
  • #7 1507765
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Wymień kondensator który współpracuje ze stabilizatorem12V powinno pomóc.Pzdr.Grzesiek
  • REKLAMA
  • #8 1508601
    michu82
    Poziom 14  
    podpinalem przez zwykly przewod antenowy. teraz probowalem przez scart/rca i wyglada na to ze jest ok. wymienilem kondensator 10mikro/16V znajdujacy sie w glowicy ale bez rezultatu. nadal sa zaklocenia. czy jesli na zlaczu scart jest ok to jest sens wymieniac kondensatory wspolpracujace ze stabilizatorem napiecia?
  • #10 1511665
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Ja to jednak mimo wszystko uwarzam że masz jakiś problem z kablami połączeniowymi( szczególnie EURO podmień )
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 1512059
    flashh
    Poziom 25  
    @LUKNT
    Czytam posty kolego i dalej uważam że często brak masy powoduje takie różne rzeczy , a przykro by było gdy po skopaniu w środku okaże się że cos na zewnątrz było nie tak.
    Ja to bym zabrał ten tuner do sąsiada i tam podłączył , jesli pasy dalej będą to jest na bank usterka w tunerze.
    U mnie połączony złym kablem magnetowid ( on miał dobry obraz) wpływał na jakość obrazu z Dreamboxa 7000S.
    I kolego nie widze powodów aby mi cytat na czerwono robić !!!!!!
    Pozdrawiam
  • #13 1512356
    michu82
    Poziom 14  
    przewody sa ok. sprawdzalem na dwoch zestawach. wszedzie to samo. czy moze byc uszkodzona glowica? a jesli nie glowica to co?
  • #14 1512605
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Wymień kondesatory w zasilaczu pewnie wyschły , niema filtraci i masz tentnienia,obiawem są pasy i dziwny dzwięk.
  • #15 1513273
    flashh
    Poziom 25  
    To ja bym stawiał jednak na głowice , ale zrób taką próbe:
    poszukaj gdzie idzie na głowice +5Volt i +33V i ja bym podał te dwa napięcia z innego zasilacza i będziesz wiedział bardzo szybko czy masz usterke w zasilaczu czy w głowicy.
    Pozdrawiam
  • #16 1514245
    michu82
    Poziom 14  
    w poniedzialek dam znac co bylo powodem. mam dostep do czesci ktore moge "pozyczyc" a jak okaza sie zbedne to oddaje. ale to dopiero w poniedzialek.
  • #17 1515131
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    albo jak masz oscyoskop spraw tetnienia na wszystkich napieciach a elki i tak warto podmienic na przyszlosc :)
  • Pomocny post
    #19 1516649
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Wyschniety kondensator w zasilaczu sa tam trzy w filtracji napiec. Najczesciej byl uszkodzony 100mikro, ale moga to powodowac ktorej z bodajze jak dobrze pamietam 2200 mikro (sory ale pisze z glowy).
  • #20 1516970
    michu82
    Poziom 14  
    No brawo panowie. chociaz kondensator wymienilem nie czytajac tych 4 ostatnich odpowiedzi (Tutaj podziekowania dla wszystkich ktorzy wczesniej sie wypowiadali) to i tak uznanie rowniez dla tych ostatnich. Rzeczywiscie kondensator o wartosci 100mikro byl tutaj problemem. Po wymianie dziala jak trzeba. DZIEKUJE!!!
    pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył tunera COMSAT Music, który wyświetlał dwa poziome, pulsujące paski oraz generował zakłócenia dźwiękowe niezależnie od podłączonego telewizora, kabla czy konwertera. Zakłócenia pojawiały się zarówno przy połączeniu antenowym, jak i przez SCART/RCA. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzone kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, szczególnie kondensator filtrujący 100µF, który po wymianie rozwiązał problem. Dyskutowano również o potencjalnych problemach z masą, zasilaniem, modulacją sygnału oraz uszkodzeniu głowicy tunera, jednak ostatecznie potwierdzono, że przyczyną były wyschnięte kondensatory w zasilaczu powodujące tętnienia i zakłócenia obrazu i dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA