logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K310i padł po flashu. Cały czas miga LCD i nic więcej.

max_gsm 14 Mar 2007 16:45 1436 13
  • #1 3677964
    max_gsm
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witajcie
    Mam bardzo dziwny przypadek z K310i , a mianowicie przyszedl do mnie na wgranie PL i po wgraniu caly czas miga lcd i nic wiecej sie nie dzieje, nie wiem co to moze byc zwlaszcza ze robie juz chyba z 50 sztuke tego modelu i nigdy mi sie cos takiego nie przytrafilo. Wycztalem w ktoryms poscie ze trzeba wgrac komplet plus customizacje i bedzie oki, ale ja juz wgralem wszystkie flashe ktore sa na suupporcie Cruisera i wraz z customizacja , robilem Restore firmware i nadal nic to nie daje . Prosze o pomoc bo juz zglupialem.

Dodano po 2 [minuty]:

Flashuje Cruiserem , zapomnialem napisac.
  • #2 3678030
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    może zrobiłeś downgrade?
  • #3 3678099
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    poszukaj mojego postu w którym napisałem co i jak trzeba zrobić cruiserem
    żeby obudzić do życia twojego eryka

regards fantomas
  • #4 3678709
    max_gsm
    Poziom 18  
    Dzieki "fantomas" za pomoc ,ale troche naszukalem sie tego Twojego postu, a bardziej odpowiedzi a nie postu bo to post byl innego urzytkownika no ale mniejsza o to. Zrobilem tak: Zainstalowalem najnowsza wersje Cruisera czyli 10.39 w poscie opisujesz ze trzeba zainstalowac 9.74 , ale domyslam sie ze wtedy nie bylo innej instalki a po drugie 9,74 juz nie dziala, usunolem blokade Rsa bez problemu po czym odznaczylem zakladke Overwrite flash certyficate i w zakladke Flash ARM podaje K310i_CXC1250466_Generic_R4EA031_Red49.ck31sw no i sie wgrywa jak juz konczy to klikam na Zapis czystego SP i podaje mu plik o nazwie K310i_CXC1250474_Baltic_R4EA031_Red49.ck31swfs po czym konczy sie wgrywanie i na koncu jeszce robie Resore firmware. Po calej tej operacji telefon zalacza sie pokazuje sie napis Please Wait pokazuje sie pasek postepu ale stoi w miejscu i restart i tak w kolko caly czas. Jak cos zle robie to prosze o poprawienie.
  • #5 3678890
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    a ja proponuje tak
    bateria na full
    dodatkowe 3v na kabel
    attach phone
    unlock rsa
    kabel bateria
    attach
    flash fs tym K310i_CXC1250474_CentEurope_R4EA031_Red49.rar
    flash main tym K310i_CXC1250466_Generic_R4EA031_Red49.rar
    detach
    attach phone
    unlock rsa
    kabel i bateria
    attach
    customize fs
    attach
    restore firmware
    powinien wstac
  • #6 3679503
    max_gsm
    Poziom 18  
    Zrobilem tak jak radziles "komismaja" ale nadal jest o samo, juz mam wielkie watpliwosci czy czasem nie uwalilem czegos z HW bo w zyciu nie widzialem jeszcze tak upierdliwego SE.
  • #7 3679613
    lechu-o
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    No dziwne.
    Ale powtórz to wszystko jeszcze z prędkością 115200, z ręcznie ustawionym modelem.
  • #8 3679935
    fantomas
    Poziom 25  
    no to zrób tak tylko punkt po punkcie
    1.możesz zainstalować nawet najnowszą wersje cruisera
    2.bateria full
    3.wybierz telefon z listy ręcznie
    4.kiknij "włącz telefon" potem najpierw bateria potem kabel
    5.jak program go odczyta kliknij "Usuń RSA"
    6.po zakończeniu koniecznie odłącz kabel i wyjmij baterię
    7.ponownie kliknij "włącz telefon" po czym bateria i kabel
    8.zapakuj cały Main FW
    9.po zakończeniu odepnij kabel i wyjmij baterię
    10.ponownie "włącz telefon" bateria i kabel
    11.jeszcze raz "usuń RSA"
    12.po zakończeniu wyjmij baterię i odłącz kabel
    13."włącz telefon" bateria i kabel
    14. zapakuj cały Raw FS przy czym odznacz "ptaka" przy customize przed
    zapodaniem flasha
    15.po zakończeniu odłącz telefon(bateria i kabel)
    16."włącz telefon" bateria i kabel i ponownie "usuń RSA"
    17.odłącz telefon bateria i kabel
    18."włącz telefon" bateria i kabel i w zakładce "odblokowanie" usuń
    simlocka w trybie direct ( nie poprzez odczyt kodów)
    19.po zakończeniu wyjmij baterie i odłącz kabel
    20."włącz telefon" bateria i kabel i zapodaj "Restore Firware"
    21.odłącz telefon

teraz możesz włożyć kartę sim i załączyć telefon gdy pojawi sie "plese wait" a pojawi sie na pewno spokojnie zaczekaj aż telefon załaduje wszytko i złapie sieć

to wszystko i musi działać pod warunkiem że nie grzebałes w bebechach

regards fantomas
  • #9 3680018
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    jezeli masz problem z plese wait to sprobuj wgrac GDFS
  • #10 3680113
    fantomas
    Poziom 25  
    network1 nie wciskaj mu na razie kitu o gdfs bo jeszcze bardziej namiesza

regards fantomas
  • #11 3680203
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    dokładnie gdfs to ostateczność
  • #12 3680274
    max_gsm
    Poziom 18  
    Niestety nic to nie dalo "fantomas" robilem tak jak pisales punkt po punkcie i nadal jest to samo , bardzo dziwna sprawa nie wiem co jest grane w bebechach nie grzebalem bo nie bylo takiej potrzeby nawet go nie rozkrecalem bo tak jak pisalem wczesniej telefon dzialal tylko nie mial polskiego menu , tylko zastanawia mnie co moglem uszkodzic przeciez zrobilem juz bardzo duzo takich modeli i nigdy nie mialem takich problemow. Zaniose go jeszcze do kolegi co ma Seetola ale wiem z gory ze raczej to nic nie da bo cruiser to naprawde bardzo dobry sprzet o ile wie sie jak sie nim poslugiwac, no ale sprobuje. dodam jeszczez e za kazdym razem gsy podlaczam go do cruisera to w oknie o bledach pokazuje mi cos takiego

Error retrieving more info

i to za kazdym razem , ale wszytsko sie wgrywa za kazdym razem.
    Dziekuje wszystkim za szczera pomoc, szczegolne podziekowania dla uzytkownika "fantomas" bo troche sie napisal na ten temat. Pozdrawiam

Dodano po 44 [minuty]:

Panowie postawilem na nogi ten telefon. Postanowilem go rozebrac i zobaczyc czy moze jest po jakims zawilgoceniu , ale nie byl to postanowilem podgrzac flasha i zrobilem to i od tego momentu biega jak nowy i teraz dziwne pytanie mi sie nasuwa czy klient dobrze wiedzial o tym ze tak sie dzieje czy to byl tylko zbieg okolicznosci , ale najwazniejsze jest to ze dziala. Jeszcze raz bardzo wszystkim dziekuje ktorzy udzielili sie w tym temacie. Pozdrawiam temat mozna zamknac.
  • #13 3680591
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    One tak maja. Za delikatne niektóre sztuki. Wiadomo masowy produkt.
  • #14 3680660
    fantomas
    Poziom 25  
    dzięki za ciepłe słowa ale powiem szczerze że od początku podejrzewałem iż
    to bebechy tylko aby mieć pewność musiałbym widzieć screeny z cruisera no cóż ale ważne że zgruntowałeś problem

regards fantomas

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Sony Ericsson K310i, który po próbie wgrania polskiego oprogramowania (flash) za pomocą programu Cruiser wykazuje ciągłe miganie ekranu LCD i nie uruchamia się poprawnie, zatrzymując się na komunikacie "Please Wait" z paskiem postępu, który nie przesuwa się dalej. Próby wgrywania różnych wersji firmware, w tym plików Main i FS wraz z customizacją, oraz wykonywania restore firmware nie przyniosły efektu. Użytkownik stosował się do zaleceń dotyczących usuwania blokady RSA, prawidłowego podłączania baterii i kabla, a także ręcznego wyboru modelu i ustawienia prędkości transmisji na 115200. Wskazano, że problem może mieć podłoże sprzętowe, gdyż telefon działał wcześniej poprawnie, a błąd "Error retrieving more info" pojawia się przy każdym podłączeniu do Cruiser. W dyskusji odradzano wgrywanie GDFS jako pierwsze rozwiązanie, traktując je jako ostateczność. Sugerowano również dokładne przestrzeganie procedury krok po kroku, w tym wielokrotne usuwanie RSA i odpowiednie sekwencje podłączania baterii i kabla. Ostatecznie problem uznano za możliwe uszkodzenie hardware, co jest rzadkie, ale możliwe w tym modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA