logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować analogowy układ do pomiaru czasu reakcji z diodą i buzerem?

qbik18 14 Mar 2007 19:47 1635 2
REKLAMA
  • #1 3678526
    qbik18
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Do zrobienia mam uklad ktory bedzie mierzyl czas rekacji czlowieka na np zapalenie diody lub dzwiek buzera. Koncepcja wydaje sie byc bardzo prosta, zapala sie dioda, licznika rozpoczyna zliczac czas, naciskamy przycisk, koniec zliczania czasu.

Trudnosc polega na tym ze to ma byc uklad analogowy. Potrzebne mi beda ze 3 segmenty LED uzwgledniajac ze czas rekacji to srednio 150ms,uklady scalone do sterowania wyswietlaczami ( czyli np 7447 ? ), no i najwazniejsze licznik, czyli cos z serii 749x? i jak zliczac dokladnie milisekundy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3678641
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Na kościach 74XX to jest układ cyfrowy, a nie analogowy.
    A dlaczego nie CMOSy? Seria CD4000? Jako licznik 4510, dekoder 4511, taniocha i nie trzeba nawet stabilizacji napięcia. A milisekundy dokładnie można zliczyć używając np. kwarcu zegarkowego, choć nawet i na generatorze "555" uzyska się bez trudu całkiem znośną dokładność.
  • #3 3698831
    qbik18
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Znalazlem uklad 4553 ktory zawiera w sobie 3cyfrowy licznik, wiec jest idealny do mojego projektu, bo akurat 3 cyfry sa mi potrzebne.
    Teraz pojawia sie kolejne pytanie jak generowac losowo jeden z dwoch bodzcow, zapalenie diody lub sygnal akustyczny, powiedzmy w przedziale czasu 5 sek od zalaczenia ukladu zeby generowal losowo w tym przedziale ten sygnal, czy moze zastosowac uklad elektronicznej kostki do gry? czy jest cos innego co mogloby spelnic takie zadanie
REKLAMA