logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie wyjściowe 8V do poziomu TTL w dalmierzu ultradźwiękowym?

pandaci 15 Mar 2007 13:08 1244 7
REKLAMA
  • #1 3680522
    pandaci
    Poziom 14  
    Witam

Zbudowałem dalmierz ultradźwiękowy. Na wyjściu mam napięcie około 8 V.

Jak najprościej obniżyć to napięcie tak abym miał "1" logiczną poziomu TTL??

Czy mogę zastosować dzielnik napięcia ??
  • REKLAMA
  • #2 3680551
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Zastosuj diodę zenera 4.7V. Jeżeli mają byś sterowane TTL, to rezystor musi być < 360Ω. Ale dlaczego nie stosujesz CMOS. Wygodniej, lepiej i wszystkie kłopoty z napięciem odpadają.
  • REKLAMA
  • #3 3680769
    pandaci
    Poziom 14  
    Chodzi oto że to ma być podłączone do Mikrokontrolera 89S8252 który jest już gotowy. Proszę o jakiś schemacik.
  • REKLAMA
  • #4 3680826
    pmxxyz
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    pandaci napisał:
    Zbudowałem dalmierz ultradźwiękowy. Na wyjściu mam napięcie około 8 V.

A konkretnie?
    Co to jest to 8V? Jakie 8V? Przebieg stały, zmienny, przemienny? Jego parametry?
    pandaci napisał:
    Jak najprościej obniżyć to napięcie tak abym miał "1" logiczną poziomu TTL??
    Czy mogę zastosować dzielnik napięcia ??

Najprościej dzielnikiem napięcia. Wzór i schemat dzielnika napięcia znajdziesz wpisując hasło "dzielnik napięcia" do Google.pl.
  • REKLAMA
  • #5 3680878
    pandaci
    Poziom 14  
    Dzielnik umiem zrobić. TO jest sygnał odebrany z czujnika i wzmocniony. Jest sygnał ciągły. Więc nie bedzie problemów ze zrobieniem działającego dzielnika.??
  • #6 3680903
    pmxxyz
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Nie. Tylko trzeba "celować" poniżej górnej granicy "1" w TTL(5,5V).
    Czyli kombinować tak, by napięcie na wyjściu było np. lekko poniżej 5,0V.
    Chociaż bardziej chodzi tu nie o dopasowanie do techniki TTL, a dopasowanie do wymagań konkretnego mikrokontrolera(trzeba sprawdzić w jego karcie katalogowej jakie są "obsługiwane" poziomy napięć dla stanu "H" i "L").
    Trzeba też wziąć pod uwagę tolerancję wykonania rezystorów(kupić np. 5%).
    Także obciążalność prądowa wyjścia czujnika gra rolę(trzeba to uwzględnić przy doborze rzędu wielkości rezystorów dzielnika - omy, czy kiloomy, a może po kilkaset kilo).
  • #7 3824477
    beniamin82
    Poziom 10  
    Mam podobny problem, muszę do mikro procka podpiąć sygnał prostokątny 12V-0V z przepływomierza.

Czy dzielnik napięcia będzie działał również przy wyższych częstotliwościach?
  • #8 3849024
    beniamin82
    Poziom 10  
    Ja juz sobie poradziłem i mam po prostu tranzystor.
    fakt ze odwróci fazę ale w procku możesz potem przerwanie ustawić inaczej. (nie narastające tylko opadające i już).
    Załączniki:
    • Jak obniżyć napięcie wyjściowe 8V do poziomu TTL w dalmierzu ultradźwiękowym? BC547.JPG (7.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem obniżenia napięcia wyjściowego około 8 V z dalmierza ultradźwiękowego do poziomu logicznego TTL (około 5 V) kompatybilnego z mikrokontrolerem 89S8252. Najprostsze i najczęściej rekomendowane rozwiązanie to zastosowanie dzielnika napięcia, który pozwala precyzyjnie ustawić napięcie wyjściowe poniżej górnej granicy poziomu "1" TTL (około 5,5 V). Należy uwzględnić tolerancję rezystorów (np. 5%) oraz obciążalność prądową wyjścia czujnika przy doborze wartości rezystorów. Alternatywnie zaproponowano użycie diody Zenera 4,7 V z rezystorem ograniczającym prąd poniżej 360 Ω, jednak zalecane jest sprawdzenie wymagań napięciowych konkretnego mikrokontrolera w dokumentacji. W innych rozwiązaniach pojawiła się sugestia użycia tranzystora jako bufora sygnału, co może powodować odwrócenie fazy, ale można to skorygować programowo w mikrokontrolerze. Pojawiła się także kwestia działania dzielnika napięcia przy wyższych częstotliwościach sygnału prostokątnego, co wymaga dodatkowej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA