logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeskalować napięcie 1,2 mV i 2 mV do poziomów TTL 0-5 V?

Jakub_ 05 Kwi 2008 12:30 1272 3
REKLAMA
  • #1 4995606
    Jakub_
    Poziom 2  
    Witam,
    na wzmacniaczach znam sie słabo, dlatego proszę o pomoc tutaj.

Ogólnie sytuacja wygląda tak:
    mam rezystor, na którym spadek napięcia to 1,2 mV (lub mniej) albo 2 mV (lub więcej).
    Musze teraz te wartości tak przeskalować by były intepretowalne przez układy cyfrowe [0 - 5 V]
    U <= 1,2 mV to "0"
    U >= 2mV to "1"

Czy mógłbym prosić o podanie jakiegoś sensownego schematu z krótkim opisem albo pokierowanie mnie do miejsc (lub literatury), gdzie takie rzeczy bym mógł znaleźć?

Mam też kilka własnych luźnych pomysłów co do rozwiązania, w oparciu o jedną książkę, ale muszę je lepiej przemyśleć, bo nie wiem nawet czy się kupy trzymają.

Jeśli będzie ktoś zainteresowany pomocą, a będzie mu brakowało informacji, mogę wieczorem przedstawić sytuacje szerzej nawet z rysuneczkami :)

pozdrawiam
    Jakub

edit: literówka w temacie ;)
  • REKLAMA
  • #2 4995743
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

W pierwszej kolejności należy wzmocnić sygnał minimum 100 razy. Wymagany jest wzmacniacz precyzyjny o dużej stabilności napięcia niezrównoważenia (np. OP 07 lub lepszy). Pierwszy stopień wzmocnienia może być na wzmacniaczu z autozerowaniem. Wzmocniony sygnał można podać na wejście komparatora (np. LM 393). Wyjście typu "otwarty kolektor" ułatwia uzyskanie czystych stanów logicznych. Napięcie referencyjne musi być stabilne. W związku z tym należy zastosować np. LM 385-1.2 (lub lepsze), dzielnik z rezystorów precyzyjnych (TWR 20ppm/K) i bufor na OP 07.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 4995868
    Jakub_
    Poziom 2  
    Dzięki, troszkę się rozjaśniło. Szczególnie po przejrzeniu kart układów, które podałeś.
    Tylko czy mógłbym prosić o dokładniejsze (czyli osobie, która sie zbytnio nie zna) wyjścia tego układziku (uzyskiwanie napiec 0 - 5V) oraz zamiany 1,2 mV na logiczne "0" (czyli do 0,8 V) (funkcji autozerowania w ogóle nie rozumiem).

pozdrawiam
  • #4 4995950
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Za stany logiczne odpowiadać będzie komparator. Przykład jest tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic551754.html#2847598

Na wejście podasz sygnał wzmocniony, a tam gdzie jest potencjometr (10k) podłączysz napięcie referencyjne z wyjścia wzmacniacza buforującego. Z przykładowego schematu usuniesz potencjometr, 7k5, diodę, przekaźnik, tranzystor i rezystor 2k2. Wartość 3k3 zmniejszysz do 1k0 i zastosujesz zasilanie asymetryczne z 5V.

Całość przetwornika wymaga zasilania symetrycznego. OP pracuje poprawnie od ±3V, co pozwala na zastosowanie zasilacza ±5V. Zauważ, że LM 393 będzie pracował z zasilaniem asymetrycznym (+5V i masa) i należy zabezpieczyć wejście nieodwracające przed napięciem ujemnym. Wstawisz diodę Schottky'ego (np. BAT 43) pomiędzy wejście i masę, ale w kierunku zaporowym.

Pzdr.
REKLAMA