logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nisko ustawić cięcie dla wysokotonówek Tonsila w kolumnach dwudrożnych?

for_davidos 28 Wrz 2003 16:41 1402 9
REKLAMA
  • #1 341931
    for_davidos
    Poziom 11  
    Planuje zrobienie kolumn dwudroznych..... Chce dac do nich wysokotonowki Tonsila

W zwiazku z tym mam pytanie: jak można najniżej "obciac" wysokotonowke? Czy to ma byc co najmniej 2xfs (bo spotkalem sie z taka zaleznoscia)?

dzieki za uwagi...
  • REKLAMA
  • #2 342201
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Witam
    Dużo zależy od głośnika niskośredniotonowego.
    Jego pasmo ma tu duże znaczenie.
    Warto spojrzeć na przebieg pasma (jeżeli jest dostępne).
    Tonsil podaje dokładnie pasmo przenoszenia każdego głośnika.
    Można zejść niżej niż podaje producent, ale należy się liczyć ze znacznym obniżeniem mocy maksymalnej oraz efektywmością na skraju pasma no i oczywiście jak najbardziej wskazamy jest filtr o dużym nachyleniu >12dB/okt.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 342341
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Najlepiej to będzie grało jak pasmo obetniesz wg. danych katalogowych producenta głośnika.
  • #4 342576
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Tonsil zawsze podaje 4.8 kHz , jakby się tym kierować to nie mozna by zrobić dobrej dwudroznej kolummny.
    Przyjmowanie jako minimum 2xfs jest dobrym kryterium. Czasem można sobie pozwolić na nieco niższy podział.
    Ja mam u siebie w gdwk 11/100 2.6 kHz .
  • #5 343010
    for_davidos
    Poziom 11  
    dzieki.... tak właśnie myślałem (2xfs)

a swoja droga Yoshi gdzie mozna dostać te twoje 11?
  • REKLAMA
  • #6 343024
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Allegro , sprzedawca Trochim o ile nie pomyliłem ksywki ;) .
  • REKLAMA
  • #7 343043
    for_davidos
    Poziom 11  
    ale wyglada na to ze biedaka zawiesili.... :(

a nie masz czasem maila do niego?
  • #8 343411
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Nie moge znaleźć ,chyba wywaliłem :/
  • #9 343432
    for_davidos
    Poziom 11  
    szkoda.. ale dzieki za checi.... moze chlop sie odblokuje.....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej ustawienia najniższej częstotliwości cięcia dla wysokotonówek Tonsila w kolumnach dwudrożnych podkreślono, że optymalny dobór częstotliwości podziału zależy od charakterystyki głośnika niskośredniotonowego oraz jego pasma przenoszenia. Producent Tonsil podaje nominalną częstotliwość graniczną (fs) dla wysokotonówek na poziomie około 4,8 kHz, jednak stosowanie tej wartości jako dolnej granicy cięcia może utrudnić uzyskanie dobrego brzmienia w kolumnach dwudrożnych. Zaleca się stosowanie cięcia co najmniej na poziomie dwukrotności fs (2xfs), co w praktyce oznacza częstotliwość podziału około 9,6 kHz lub wyższą, choć czasem dopuszczalne jest nieco niższe cięcie przy odpowiednio stromym filtrze (nachylenie >12 dB/okt). Przykładowo, użytkownik stosuje podział na 2,6 kHz dla modelu GdWK 11/100, co wskazuje na możliwość indywidualnego dostosowania. W dyskusji pojawiły się także informacje o dostępności głośników GdWK 11/100 na platformie Allegro u sprzedawcy Trohim (poprawna pisownia), choć aktualnie brak ich w ofercie. Podsumowując, najniższe cięcie wysokotonówki Tonsila powinno być dobierane z uwzględnieniem pasma głośnika niskośredniotonowego, katalogowych danych producenta oraz stosowania filtrów o odpowiednim nachyleniu, a kryterium 2xfs jest praktycznym punktem wyjścia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA