logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne przesuwanie drzwi w pokoju - jaki silnik i sterowanie wybrać?

sisiu17 16 Mar 2007 09:57 2707 10
  • #1 3683497
    sisiu17
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    witam mam taki problem chce sobie zrobić otwieranie i zamykanie dzwi w pokoju(nie chodzi o zamykanie na klucz czy ruszanie klamką, chodzi o to że by dzwi sie przesuwały w dwie strony mam klasyczne dzwi-normalne)no i jak to zrobic mam aklmulatorek na 12V i silniczek na 12V DC ale nie wiem czy on to ucięgnie no a zterowanie nim może być na mikroshwitch poprzez kabel. no prośba taka żebyścei mi pomogli z tym bo nie wiem jak to zamontować żeby działało, jakie silniki czy ten 12V DC wystarczy czy jakieś krokowe lepiej , m może najlepiej zrobić na mikrokontroleże ??
    piszcie jak macie jakiś pomysł
  • #2 3683538
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Nic nie podałeś na temat tego silnika no i wspominasz,że posiadasz akumulator to chcesz to zasilać z akumularora.Jeśli drzwi mają być przesówne to muszą chodzić na jakiejś prowadnicy jeśli kupisz długa śrubę z gwintem i przymocujesz do drzwi nakrętkę a śrubę do silnika to przy zmianie obrotów silnika będziesz otwierał i zamykał drzwi nakrętka będzie się przesuwać i otwierać lub zamykać dzwi w zależności w którą stronę obracać będzie się silnik.Silnik raczej taki jak do wycieraczek w maluchu razem z przekładnią.
  • #3 3683573
    sisiu17
    Poziom 13  
    no z tym silnikiem od malucha to dobry pomysł bo ten mój jest chyba za mały :/
    a czy możesz mi narysowć jak to ma wyglądać bo nie zabardzo to sobie moge wyobrazić
  • #4 3683603
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Cześć.Kupujesz śrubę na metry jeden koniec śruby zamontowany obrotowo na jakimś kątowniku drugi koniec śruby przymocowany do ośki silnika na tel śrubie zamocowana nakrętka która jest przymocowana na stałe do drzwi jeśli będzie się obracać silnik to będzie obracał nakrętko nakrętka będzie musiała przesuwać się po śrubie a że do nakrętki są przymocowane drzwi to nakrętka przesunie nam drzwi.Drzwi muszą wisieć na prowadnicy na dwóch łożyskach i masz odsuwane drzwi.Prowadnice takie można kupić w sklepie meblowym.
  • #5 3683780
    sisiu17
    Poziom 13  
    coś takiego:

Automatyczne przesuwanie drzwi w pokoju - jaki silnik i sterowanie wybrać?

Dodano po 17 [sekundy]:

??
  • #6 3683881
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Napisałeś przesuwne myślałem,że chcesz je zdjąć z zawiasów i przesuwać na szynie a ty chcesz zrobić uchylne można zrobić podobnie.Ale zobacz jakie są rozwiązania bramy skrzydłowych wjazdowych.Wtedy będziesz miał się czym zasugerować przy swojej konstrukcji.
  • #7 3683914
    sisiu17
    Poziom 13  
    no bo coś niewyraźnie napisałem ale masz racje coś jak brama znalazłem coś fajnego juz
    ale dzięki za odpowiedź
  • #8 3685926
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    pochwal się kolego co znalazłeś fajnego i jak rozwiązaeś swój problem.
  • #9 3721197
    sisiu17
    Poziom 13  
    no narazie zbieram części bo robie to ale w innej wersji tzn:
    zamek szyfrowy + ten mechanizm
    czyli wpisuje kod do zamka szyfrowego gdy wpisze poprawny kod dzwi sie otworzą a gdzy przerwie wiązke lasera to dzwi sie zamkną (jeszcze nie wiem jak to zrobić ale mamm w książce taki projekt więc myśle że sie uda
  • #10 3721333
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    podeślij albo umieść tu na forum scan albo foto tej książki z tym projektem. Robiłem kiedyś zamek szyfrowy do dzwiczek do biurka ale nie do końca potrafiłem to wszystko złożyć i uruchomić. niestety okazało się że jestem za słaby z elektroniki a ściślej z mikrokontrolerów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy automatycznego przesuwania drzwi pokojowych z wykorzystaniem silnika i sterowania. Proponowane rozwiązanie mechaniczne opiera się na zastosowaniu śruby z gwintem, nakrętki przymocowanej do drzwi oraz silnika z przekładnią, np. silnika DC 12V stosowanego w wycieraczkach samochodowych, który obracając śrubę, przesuwa nakrętkę i tym samym drzwi na prowadnicy. Drzwi muszą być zawieszone na prowadnicach z łożyskami, co umożliwia ich przesuwanie. W kwestii sterowania sugerowano użycie mikrowyłączników (mikroprzełączników) do kontroli ruchu silnika. Autor planuje również integrację mechanizmu z zamkiem szyfrowym i czujnikiem laserowym, który po wpisaniu kodu otworzy drzwi, a przerwanie wiązki laserowej spowoduje ich zamknięcie. Wskazano projekt zamka szyfrowego dostępny na stronie elektroda.net, który może być bazą do realizacji sterowania z mikrokontrolerem. Dyskusja podkreśla potrzebę doboru odpowiedniego silnika (silnik DC 12V może być za słaby, lepszy silnik z przekładnią) oraz mechanizmu przesuwnego opartego na śrubie i nakrętce, a także wykorzystanie prowadnic meblowych do stabilizacji ruchu drzwi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA