logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Photosmart 3310 błąd 0xc18a0001 po wymianie tuszu, jak naprawić?

PAT31 16 Mar 2007 10:24 11498 14
  • #1 3683548
    PAT31
    Poziom 2  
    mam problem z urządzeniem hp photosmart 3310 po zmianie tuszu pokazał się komunikat <system tuszu nie działa nie można drukować odbierać faksów itd.błąd 0xc18a0001>proszę o pomoc
    Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 202007-03-19 o godzinie: 12:50

• #2 3683747
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    -źle włożone głowice, zanieczyszczone styki głowic, uszkodzone głowice.

Nie wiem czy w tych drukarkach działa system zabezpieczenia przed wkładaniem nie oryginalnych głowic lub napełnianiem ale jeśli tak to może być to i ten problem, lecz sprawdź najpierw to pierwsze.
  • #3 3684166
    PAT31
    Poziom 2  
    tusze są w porządku wcześniej były założone nieoryginalne myślałem że założe oryginał i będzie ok a tu nic
  • #4 3685925
    copytechnik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Sprawdz termin przydatności tuszy
  • #5 3694733
    PAT31
    Poziom 2  
    tusze są nowe termin do 2008
  • #6 6415149
    keram1970
    Poziom 2  
    Jeśli ktoś Tobie pomógł to pomóż i mi. Mam ten sam problem i coś mnie trafia bo znikąd pomocy. Help me !!
  • #7 6418896
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    Spróbuj tego : http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?d...=uk&dlc=en&product=79477&rule=42227〈=en .
    lub tego : http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/fastFaqLiteDocument?lc=en&cc=uk&dlc=en&docname=c00551397 lub tego : https://www.fixya.com/secure/support/t1007879-hp_3310_error . Tu masz reset : http://www.fixya.com/support/t615907-0xc18a0201 .
    Może, wzorując się na powyższych opisach uda się coś ruszyć - czekam na wiadomości ( może na @ ). Do tłumaczenia stron angielskich używam "Google tłumacz"
  • #8 6892532
    Przemo22
    Poziom 11  
    witam właśnie się zmagałem z tym sprzętem ten sam błąd problem polega na tym że na głowicy drukującej jest wałek z wieloklinem na którym są umieszczone 2 stopki które podnoszą głowice do czyszczenia (z plastiku)ten plastik jest słaby i niestety pęka fakt że nigdzie nie mogłem tego dostać zmusiła mnie do kombinowania skleiłem to mocnym klejem do okien który łączy plastik z metalem ale na przyszłość będe dorabiał na laserze takie części będą trwalsze sprawdź a myśle że tu tkwi problem
  • #9 7193199
    asiulkka321
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    miałam ten sam problem. Pomogła mi ta wskazówka:
    1- Turn off power and unplug from power source.
    2- Open right side of printer (looking at the front).
    3- Disconnect,by pulling gently, both white flat ribbon cables off the main circuit board.
    4- Plug in power source and turn printer on. Wait till you get a error message and push "OK".
    5- Unplug power source.
    6- Reconnect the flat ribbon cables by aligning and carefully pushing into the conectors on the main circuit board.
    7- Plug in power source and turn printer on (Printer preparing occurred).
    działa rewelacyjnie:D polecam;) 15 minut i po problemie
  • #10 8807115
    division303
    Poziom 2  
    asiulka jesteś wielka.
    Bardzo mi pomogłaś.
    Obecnie HP nie świadczy wsparcia dla tego modelu, tłumaczy, że został już zastąpiony kolejnymi. Nawet nie przełączą cię do technika żeby dowiedzieć się co znaczy ten zafajdany kod błędu - czy warto próbować naprawić drukarkę czy nie. Po tym jak mnie spławili w HP poszukałem w Poznaniu serwisu niezależnego i oddałem im drukarkę. Potrzymali ją 3 tygodnie i powiedzieli, że głowica jest zepsuta i można wyrzucić drukarkę. Zacząłem więc szukać części zamiennych i tak przypadkowo trafiłem na to forum i ten post.
    Zrobiłem tak jak jest opisane, tylko nie mogłem zgadnąć które to taśmy z przewodami, bo u mnie aż 4 się łączą z płytką, ale metodą prób i błędów zrobiłem to co trzeba i drukarka odżyła.
    Jestem bardzo zadowolony.:D
  • #11 9522395
    bilu_78
    Poziom 2  
    witam, to mój pierwszy post :)
    Chyba znam najlepszy sposób, co prawda był zastosowany w hp c7180, ale to prawie to samo.
    Należy przytrzymać przycisk "OK" i "Cancel" i włączyć drukarkę. Naprawa, nie licząc dochodzenia tematu zajęła mi 10 sekund.
    Pozdrawiam
  • #12 9955017
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    W mojej drukarce HP photosmart 3310 wystąpił błąd 0xc18a0206 i opisany powyżej sposób podany przez asiulkka321 pomógł eliminując błąd głowicy. Dodam tylko, że taśma, którą trzeba odpiąć przy wyłączonej drukarce to ta z najmniejszymi ścieżkami na białej taśmie ostatnia na samej górze, po lewej stronie.
  • #13 10054929
    matiwwy
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, mialem taki sam problem jak kolega , po odlaczeniu tasmy i podnownym podlaczeniu ten komunikat znikl lecz pokazal sie inny, prawdopodobnnie brak lub usykodzenie polemnikow z tuszem, co robic ?
  • #14 10819018
    matiwwy
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam , mam ten sam problem... ;/ lecz gdy chciałem użyć sposobu asiulki i odłaczylem wszystkie białe kable taśmowe i ponownie włączam drukarkę to na ekranie nic się nie dzieje. Prosze o pomoc, 5152742 moje gg
  • #15 12943137
    martinez2014
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam, temat bardzo pomocny!
    sposob Asiulki sprawdzil sie...
    Trzeba wyjac biala tasme z najmniejszymi sciezkami i po klopocie
    dziekuje bardzo i pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką HP Photosmart 3310 objawia się błędem 0xc18a0001 po wymianie tuszu, z komunikatem o niesprawnym systemie tuszu uniemożliwiającym drukowanie i odbieranie faksów. Przyczyny mogą obejmować nieprawidłowo założone głowice drukujące, zanieczyszczone styki, uszkodzenia mechaniczne elementów głowicy, a także zabezpieczenia przed używaniem nieoryginalnych wkładów lub napełnianiem tuszu. Tusze oryginalne i z ważnym terminem przydatności nie gwarantują rozwiązania problemu. Jednym z efektywnych rozwiązań jest odłączenie i ponowne podłączenie białych taśm flat ribbon łączących głowicę z płytą główną, co resetuje błąd i przywraca funkcjonalność urządzenia. W przypadku uszkodzenia mechanicznego wałka z tworzywa podnoszącego głowicę do czyszczenia, konieczna jest naprawa lub wymiana tej części, choć dostępność oryginalnych elementów jest ograniczona. Alternatywnie, w niektórych modelach HP (np. C7180) skuteczne bywa jednoczesne przytrzymanie przycisków "OK" i "Cancel" podczas włączania drukarki w celu resetu. Oficjalne wsparcie HP dla modelu Photosmart 3310 jest zakończone, co zmusza użytkowników do samodzielnych napraw lub korzystania z serwisów niezależnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA