logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTP28G7K WP895 - Obraz zwęża się, napięcie niestabilne, co sprawdzić?

Adrian2 16 Mar 2007 18:27 2483 11
REKLAMA
  • #1 3684902
    Adrian2
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich .
    Posiadam ten tv w naprawie i problem jest taki , że po załączeniu obraz się zwęża w poziomie w takim cyklu jak skok napięć z przetwornicy . Napięcie główne zmienia się od 140-120v a jeżeli zejdzie niżej, wyłącza się całkowicie do stanu czuwania.
    Jest to chassis : WP895, CP885, CP485F
    Sądziłem , że to problem z przetwornicą ale po wymianie elek ,układu STRF6654 ,transoptora,układu DP130 i sprawdzeniu pozostałych elementów postawiam na stronę wtórną przetwornicy .
    -Podstawiłem trafopowielacz -bez zmian
    -elki w głównej gałęzi -bez zmian.
    Postanowiłem zdjąć płytkę kineskopu i ku mojemu zdziwieniu napięcie było stabilne i nie wyłączał się.
    Podstawiłem wzm. wizji TDA6107 -nie pomogło.
    Podłączyłem PK i odłączyłem tylko S2 , wówczas napięcia tez stabilne !
    Podstawiłem kondensator w obw. siatki 2 ale tez nie pomogło.
    Przy pomiarach napiecia głównego zauważyłem , że wszystko jest ok do momentu załączenia kineskopu , w tym samym momencie zaczyna już napięcie główne pływać . Czy to rzeczywiście kinol może obciążać?
    Może ktoś walczył z podobnym problemem , proszę o wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3684932
    TOTRONIK
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Odłącz żarzenie . Może to Ci coś pomoże w diagnozie.
  • REKLAMA
  • #3 3684935
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jakie napięcia na katodach i na żarzeniu?
    Czy pomiar rezystancji dział coś pokazuje?
  • #4 3685093
    Adrian2
    Poziom 15  
    Rzeczywiście Totronik , po odłaczeniu żarzenia a podłaczeniu S2 , wysokie jest ok i napięcie stabilne 140v . Katody przed otwarciem kinola mają 150v a po zaswieceniu 130v ale zaraz leci na dół z powodu spadku napięcia zasilania +B140v tak samo jest ze żarzeniem do momentu otwarcia jest 6,3 ale zaczyna spadać. Czyli pewnie żarzenie przywiera ?
  • REKLAMA
  • #5 3685251
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    A kinolek to przez przypadek nie "Samsung"?, nagminnie padały właśnie na żarzenie (jego brak lub zwarcie), Philipsy też nie lepsze, wygląda że masz rację, obciąża kineskop, nie pierwszy i nie ostatni, pozdrawiam
  • #6 3685346
    Adrian2
    Poziom 15  
    Masz racje dokładnie to jest właśnie Samsung A66QEW13X50. Dziękuję i pozdrawiam
  • #7 3685355
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Pozostaje dorobić osobny obwód żarzenia i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #8 3686921
    Adrian2
    Poziom 15  
    Możesz podać szczegóły jak to dobrze zrobić .Myslisz o rdzeniu trafa ?
  • #9 3690014
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Musisz na rdzeniu nawinąć 3 zwoje nowym przewodem, dokładnie odłączyć masę od żarzenia na płytce kineskopu /np. przecięcie druku/, odłączyć przewód tworzący oryginalne połączenie trafa z PK.

Zostawiasz na razie opór R906 i do niego oraz odizolowanej od masy drugiej nogi żarzenia lutujesz nowe uzwojenie.

Miernika wartości skutecznej nie masz pewno, ale być może masz oscyloskop. To uzwojenie ma dawać ok 27Vss. /mierzone przed oporem/.
    Możesz zmienić proporcjonalnie R906 jeśli masz inne napięcie.
  • #10 3694534
    Adrian2
    Poziom 15  
    Dziękuję serdecznie będę dzisiaj działał na moje szczęście mam miernik wartości skutecznej.
    Podziele się doświadczeniem.
  • #11 3698660
    Adrian2
    Poziom 15  
    Koledzy, wszystkich Was przepraszam ale prawdopodobnie to nie kinol . Zrobiłem oddzielny obwód żarzenia ale nie wniosło to nic nowego , napięcie jest nadal zaniżone. Fatalny przypadek. Pewnie niestabilna praca przetwornicy powoduje te wahania. Muszę mieć uszkodzoną przetwornicę w obw. stabilizacji. Będę szukał ale chętnie posłucham kolegów rad.

Powracam do tematu bo zupełnie mnie rozłożył.Przetwornicę sprawdziłem i jest ok . Zauważyłem , że przy odłączonej S2 a podłączonym żarzeniu napięcie pływa , natomiast przy podłączonej S2 a odłączonym żarzeniu przetwornica jest stabilna katody mają 74V w momencie przyłączenia żarzenia katody są wysterowane pojawia się na nich napięcie 140V ale za moment obraz zwęża się po pokach w rytm wahań napięcia głównego.
    Postanowiłem zmniejszyc napięcie na S2 i ku mojemu zdziwieniu obraz ustabilizował się jednak w momencie zwiększania napięcia siatki 2 pływa .
    W obwodzie S2 wszystko sprawdzone , czy to kineskop czy coś z prądem kineskopu? Kontrast reguluje prawidłowo. Nie mogę go tak pozostawić , ponieważ mam za niskie napięcie siatki drugiej i rozmazuje się przy takim ustawieniu . Co poradzicie koledzy ?
    Pozdrawiam
  • #12 4189488
    Adrian2
    Poziom 15  
    Z całą pewnością to kineskop.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Daewoo DTP28G7K z chassis WP895, CP885, CP485F, gdzie po włączeniu obraz zwęża się poziomo, a napięcie główne zasilania waha się między 140 a 120 V, przy czym spadek poniżej 120 V powoduje wyłączenie do trybu czuwania. Wstępne podejrzenia skierowano na przetwornicę, jednak wymiana kluczowych elementów (STRF6654, transoptor, DP130) i sprawdzenie kondensatorów nie rozwiązały problemu. Po zdjęciu płytki kineskopu napięcie stabilizowało się, co wskazuje na obciążenie wtórnej strony przetwornicy przez kineskop. Kineskop okazał się modelem Samsung A66QEW13X50, który prawdopodobnie ma uszkodzony obwód żarzenia powodujący spadki napięcia i niestabilność. Próby oddzielnego zasilania żarzenia poprzez dołożenie osobnego uzwojenia na rdzeniu transformatora oraz odłączenie masy nie przyniosły poprawy. Obserwacje wskazują, że niestabilność napięcia głównego pojawia się w momencie załączenia kineskopu i jest powiązana z napięciem siatki 2 (S2). Zmniejszenie napięcia na S2 stabilizuje obraz, ale zwiększanie powoduje ponowne wahania. Ostatecznie potwierdzono, że problem leży w kineskopie, który obciąża przetwornicę i powoduje niestabilną pracę zasilania oraz deformację obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA