Witam wszystkich .
Posiadam ten tv w naprawie i problem jest taki , że po załączeniu obraz się zwęża w poziomie w takim cyklu jak skok napięć z przetwornicy . Napięcie główne zmienia się od 140-120v a jeżeli zejdzie niżej, wyłącza się całkowicie do stanu czuwania.
Jest to chassis : WP895, CP885, CP485F
Sądziłem , że to problem z przetwornicą ale po wymianie elek ,układu STRF6654 ,transoptora,układu DP130 i sprawdzeniu pozostałych elementów postawiam na stronę wtórną przetwornicy .
-Podstawiłem trafopowielacz -bez zmian
-elki w głównej gałęzi -bez zmian.
Postanowiłem zdjąć płytkę kineskopu i ku mojemu zdziwieniu napięcie było stabilne i nie wyłączał się.
Podstawiłem wzm. wizji TDA6107 -nie pomogło.
Podłączyłem PK i odłączyłem tylko S2 , wówczas napięcia tez stabilne !
Podstawiłem kondensator w obw. siatki 2 ale tez nie pomogło.
Przy pomiarach napiecia głównego zauważyłem , że wszystko jest ok do momentu załączenia kineskopu , w tym samym momencie zaczyna już napięcie główne pływać . Czy to rzeczywiście kinol może obciążać?
Może ktoś walczył z podobnym problemem , proszę o wskazówki.
Pozdrawiam.
Posiadam ten tv w naprawie i problem jest taki , że po załączeniu obraz się zwęża w poziomie w takim cyklu jak skok napięć z przetwornicy . Napięcie główne zmienia się od 140-120v a jeżeli zejdzie niżej, wyłącza się całkowicie do stanu czuwania.
Jest to chassis : WP895, CP885, CP485F
Sądziłem , że to problem z przetwornicą ale po wymianie elek ,układu STRF6654 ,transoptora,układu DP130 i sprawdzeniu pozostałych elementów postawiam na stronę wtórną przetwornicy .
-Podstawiłem trafopowielacz -bez zmian
-elki w głównej gałęzi -bez zmian.
Postanowiłem zdjąć płytkę kineskopu i ku mojemu zdziwieniu napięcie było stabilne i nie wyłączał się.
Podstawiłem wzm. wizji TDA6107 -nie pomogło.
Podłączyłem PK i odłączyłem tylko S2 , wówczas napięcia tez stabilne !
Podstawiłem kondensator w obw. siatki 2 ale tez nie pomogło.
Przy pomiarach napiecia głównego zauważyłem , że wszystko jest ok do momentu załączenia kineskopu , w tym samym momencie zaczyna już napięcie główne pływać . Czy to rzeczywiście kinol może obciążać?
Może ktoś walczył z podobnym problemem , proszę o wskazówki.
Pozdrawiam.