logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać dźwięk z dekodera n-ki na 3 telewizory przez modulator?

kemedo 17 Mar 2007 16:18 4038 9
REKLAMA
  • #1 3687969
    kemedo
    Poziom 10  
    Chciałbym mieć możliwość oglądania tego samego programu satelitarnego na 3 telewizorach w domu. Najprostszym sposobem było podłączenie modulatora do wyjścia euro dekodera n-ki, i rozprowadzenie sygnału kablem antenowym po całym domu. Okazuje się że jedynie video da się tak przekształcić na w.cz. natomiast audio nie.... Dzwoniłem do serwisu n-ki i odpowiedzieli mi, że tak się będzie działo, gdyż oni celowo tak to zrobili żeby przez modulator nie przesyłać dźwięku. Czy ktoś miał taki problem, i czy jest jakieś rozsądne wyjście z tej sytuacji. Nie biorę raczej pod uwagę ciągnięcia po całym domu kabli cinch wzdłuż antenowego żeby mieć również dźwięk.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3696115
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    więc jest tak.dany modulator sygnał podnośnej dzwięku w naszym standadzie powinien dawć 6,5MHz i tak też powinne telewizory być ustawione i po wpięciu sie sygnałem audio i video-to musi działać.nie wiem co za bzdury CI powiedzieli w N-ce że tego sie nie da zrobić.osobiście powiem CI że przez sam wymontowany modulator z jakiegoś magnetowidu to puszcze i poleci na 100%.nawt przez sam stary magnetowid da sie podłączyć po wcz.nie słuchaj ich,bo jaja se robią.zapewne cały problem w twoim przypadku polega na innej fonii czyli modulator daje np.5,5 a telewizor odbiera 6,5MHz,albo na odwrót w co nie wierze,bo innych kanałów z siatki byś nie odbierał,czyli z naziemnej TV.pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3699082
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    stary niesluchaj takich bzdur jakie podaja na infolinii. tam poprostu pracują ludzie którzy tak naprawde sie nieznają dokladnie na tych sprawach, uczą się na pamięć podstawowych regułek.a jak nieznają odpowiedzi to wymyslają bzdury, żeby tylko coś powiedzieć. miałem kilka razy taką sytuacje.
  • #5 3701232
    kemedo
    Poziom 10  
    Ok! Mój modulator to model MTV55 firmy Mezon. Rzeczywiście na podnośnej fonii 6,5MHz dźwięk jest przesyłany przez modulator, ale problem polega na tym, że aby go usłyszeć trzeba poziom głośności w telewizorze zwiększyć prawie na maximum i wtedy oczywiście pojawiają się duże szumy. To w zasadzie dyskwalifikuje takie rozwiązanie... Czy da się zwiększyć poziom tego sygnału, aby był chociaż zbliżony do poziomu TV naziemnej?

Dodano po 30 [minuty]:

Próbowałem również przesłać sygnał przez modulator wbudowany w magnetowidzie - efekt dokładnie taki sam, drugi sposób to rozprowadzenie sygnału audio ze złącza euro oraz z wyjścia audio - takie same rezultaty!!
    Dźwięk z wyjścia optycznego działa poprawnie. Czyżby te problemy miały związek z dekoderem n-ki? Próbowałem w rezultacie wszystkich możliwych rozwiązań i ręce mi opadają... POMOCY!!!
  • REKLAMA
  • #6 3701612
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    WItam

Podłaczając telewizor poprzez zwykłe euro - też nie ma dźwięku?

GeneralnieN-ka to badziewie, możliwe, że będzie to kwestia uszkodzonego tunera - ostatnio u dwóch klientów trzeba było wymieniać tunery na nowe (po kilku tygodniach użytkowania). W zaprzyjaźnionym zakładzie RTV, gdzie sprawdzam tunery - śmieją się, tam często przychodzą klienci z tunerami N-ki, a przecież tes sprzęt jest stosunkowo nowy - co będzie później?
    Pzdr
  • #7 3702092
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam jeszcze jedna bardzo prosta rzecz nasuwa mi się co do Twojego przypadku może masz pilotem ściszony dźwięk ? jeśli to nie pomoże to spróbuj wyłączyć tuner z sieci może mu się coś namieszało . Przepraszam za tak proste podpowiedzi , ale czasem najprostsze rzeczy dają najbardziej w kość przy różnego rodzaju usterkach , pozdrawiam GKVIDEO
  • #8 3704963
    kemedo
    Poziom 10  
    Dzięki GKVIDEO, trafiłeś w sedno sprawy- najzwyczajniej w świecie na pilocie od n-ki było ściszone na minimum. Nie zwracałem na to uwagi.... Wszystko jest OK!!! Dziekuję za pomoc...
  • #9 3716739
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    A czy jak TV jest połączony z tunerem przez HDMI to czy na euro jest sygnał video, kiedyś próbowałem to odpalić przez modulator ale działało to tylko i wyłącznie w momencie wypięcia HDMI, czy więc działa to w taki układzie TV pod HDMI a pod euro modulator i w sieć??
  • #10 3720996
    kemedo
    Poziom 10  
    Nie zadziała to w ten sposób, gdyż HDMI odcina sygnał na euro...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przesyłania dźwięku z dekodera N-ki na trzy telewizory za pomocą modulatora podłączonego do wyjścia euro. Dekoder N-ki celowo ogranicza przesyłanie dźwięku przez modulator, co powoduje bardzo niski poziom audio wymagający maksymalnego podgłośnienia w telewizorach, co skutkuje szumami. Rozwiązaniem jest zastosowanie modulatora cyfrowego (np. model MTV55 firmy Mezon) z podnośną fonii 6,5 MHz, która powinna umożliwić przesył audio i video. Problem często wynika z nieprawidłowego ustawienia poziomu głośności lub wyciszenia na pilocie dekodera. HDMI odcina sygnał na euro, więc przesył audio/video przez modulator wymaga odłączenia HDMI. Alternatywnie można użyć wyjścia optycznego audio, które działa poprawnie. Wskazane jest sprawdzenie ustawień pilota i poziomu głośności dekodera, gdyż często problemem jest wyciszenie dźwięku. Modulatory cyfrowe i analogowe z odpowiednią podnośną fonii pozwalają na rozprowadzenie sygnału po instalacji antenowej w domu bez konieczności ciągnięcia kabli cinch.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA