logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SGH-C100 - telefon się restartuje, LCD miga, soft wgrany, brak efektu

jarkem 17 Mar 2007 18:16 1845 15
REKLAMA
  • #1 3688409
    jarkem
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam! Mam problem z Samsungiem C100. Otóż po włączeniu telefonu na chwilę zaświeci się klawiatura (nieraz obraz na ekranie) ale najcześciej LCD jest czarny (podświetlany) i za chwilę wyłączy się i znowu właczy i tak w kółko sobie klawiatura z lcd miga... Przy próbie podpięcia ładowarki lub ponownym wciśnieciu klawiasz z czerwoną słuchawką pokazuje się na ekranie dodatkowo Proszę czekać... Próbowałem wielu solucji i nic... Nawet nowy soft wgrałem... Bo flashowanie idzie bez problemu (kabelkiem na com) Pokazuje się obraz typowy przy wgrywaniu softu i bezproblemowo się wgrywa... Nie wiem co to moze być... Płytę też juz podgrzałem Hot Airem......
  • REKLAMA
  • #2 3815644
    drupik
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A próbowałeś naprawić go samlastem?
    Trzeba wejść najpierw w test mode.
  • REKLAMA
  • #3 3816886
    jarkem
    Poziom 16  
    Program juz miałem wcześniej, ale telefon nie chce mi sie z nim skomunikować. Używam kabla do flashowania, więc chyba jest odpowiedni... Sprawdzę jeszcze poźniej na kablu data...
  • REKLAMA
  • #4 3818883
    drupik
    Poziom 11  
    żeby sie skomunikował musisz zewrzeć 4i5 pin i wtedy właczyć telefon, na ekranie telefonu pokażą sie trzy pasy w 3 kolorach wtedy dopiero użyj samlasta.
    W test mode możesz wejść też wgrywając patcha programem sgh tool, ale musisz wgrać sobie wersja oprogramowania c100xeda2 lub c11xedg4 na inne wersje oprogramowania raczej nie ma takich patchów z tego co sie orientuje
  • #5 3819020
    jarkem
    Poziom 16  
    Wiem, wiem jak wejść w test mode... Mialem problem z kablem flash, ale juz wszystko naprawilem... Program nic nie zmienial (poza przejściem z polskiego na angielski :))... Nadal miga całe podświetlanie i pojawia sie napis "Please wait"... Ciężki przypadek... Mam nadzieje, że brak baterii podtrzymującej zegar na to nie wpływa, ale jeszcze sprawdze... Pozdrawiam...
  • #6 3822099
    drupik
    Poziom 11  
    byc może bin1 i bin2 są różne
    spróbuj wgrać soft c100xxda2
    http://c100.kvalitne.cz/data/html/index/firm.html
    tylko sprawdź czy sie ściągnął do końca bo z tej strony pliki czasem nie dociągają sie , najlepiej użyć jakiegoś programu do przyśpieszania, ewentualnie mogę ci przysłać na maila
  • #7 3822166
    jarkem
    Poziom 16  
    Oczywiście, ze mam wgrany soft c100xxda2, ale jest dobry, bo na innych dwóch telefonach wszystko śmiga i nie ma żadnych problemów.... Tak samo bin2 - coprawda modyfikuje go, bo jest to banalnie proste (bin2 odpowiedzialny jest właściwie za wygląd, menu, itp), ale tez jest ok, bo na reszcie C100 działa bez zarzutów... Wychodzi na to, że problem lezy w HW - tym gorzej, bo cześć układów jest klejona... Zobaczymy...
  • #9 3823062
    jarkem
    Poziom 16  
    Witam! Niestety ta solucja juz tez jest juz dawno zrobiona... Coś czuje, że telefon czeba bedzie zostawic na dawce... Pomęcze się jeszcze troche... Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #11 3824405
    jarkem
    Poziom 16  
    Witam!... Znowu musze odpowiedzieć twierdząco... Korzystam z powyższej strony jako głowne źródło informacji do C100 :) Wszystko co tam było już przetestowałem... Softy juz różne wgrywałem, solucje, itp... Dziękuje za odpowiedzi... Jeszcze raz wszystko przeanalizuje i może na coś wpadnę.... Moze coś przeoczyłem... Pozdrawiam...
  • #12 3829270
    drupik
    Poziom 11  
    została ci jeszcze mozliwośc wgrania kalibracji do telefony z innego dobrze działającego telefonu
    użyj do tego programu ft_at.exe
  • #13 3834074
    jarkem
    Poziom 16  
    No dobrze... Program mam i plik kalibracyjny tez, ale nie mogę sie tym programikiem skomunikować z telefonem... Jakaś przystepna instrukcja może jest? Na rosyjsko języcznych forach wyczytałem, że telefon ma być w test mode, ale tez nie działa komunikacja...
  • #15 3883077
    jarkem
    Poziom 16  
    Witam! Robiłem juz wcześniej tak jak napisałeś... Mam pliki z netu i tam są oryginalne .bat Nic to nie pomaga, ciągle wyskakuje mi informacja taka jak w załączniku... po naciśnięciu 3 zatrzymuje się i prosi o podanie nazwy pliku kalibracyjnego, więc wpisuje taki jak mam w katalogu, enter i znowu przewija wszystko...

Samsung SGH-C100 - telefon się restartuje, LCD miga, soft wgrany, brak efektu
  • #16 3892437
    jarkem
    Poziom 16  
    Witam! Dojść męczenia... Przypadek krytyczny - sprzedałem na części... Ale dziękuje za cenne uwagi... Temat zamykam. Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Samsung SGH-C100, który po włączeniu wykazuje miganie podświetlenia klawiatury i LCD, a ekran pozostaje czarny z napisem "Please wait". Próby naprawy obejmowały wgrywanie różnych wersji oprogramowania (softu) za pomocą kabla do flashowania, w tym wersji c100xxda2, oraz użycie programów takich jak Samlast i SGH Tool do wejścia w tryb testowy (test mode). Pomimo poprawnej komunikacji i wgrywania softu, problem nie ustępował, co sugeruje uszkodzenie sprzętowe (HW), zwłaszcza że niektóre układy są klejone. Próbowano również kalibracji telefonu za pomocą programu ft_at.exe, jednak komunikacja z telefonem w trybie testowym nie powiodła się. Wykonano także podgrzewanie płyty hot airem bez efektu. Ostatecznie problem okazał się krytyczny i telefon został sprzedany na części. W dyskusji pojawiły się linki do źródeł softu i porad, jednak wszystkie standardowe metody naprawy programowej i kalibracji nie przyniosły rezultatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA