logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mixer RELOOP RMX20 - Pierwszy kanał nie działa...

reactor 18 Mar 2007 00:14 2469 2
REKLAMA
  • #1 3689929
    reactor
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam!

Mam mixer firmy Reloop RMX 20. Mixr był sprawny do czasu... Sprawa jest dość dziwna i przedstawia sie ona następujaco:

Pewnego dnia mixer mi nie łaczył zasilania, tzn obluzowało sie gniado zasilania (9V - zewnętrzny) jak poruszyłem to działało. W koncu zajrzałem do niego bo sprawa była oczywista... dolutować gniazdo bo się onruszało i tak też zrobiłem... wszystko ostrzożnie rozebrałem i odłaczyłem taśmy dla lepszego komfortu przy pracy. Gdy już wszystko zrobiłem skręciłem i na pierwszy rzut oka wszystko łądnie działa, ale zaraz zauważyłem że 1 kanał nie działa prawidłowo! tzn jak jest ustawiony sówak na 0 to muzyka jest wyciszona (powiedzmy że ssówak ma skalę od 0-100). Gdy sówak przesunę od 1-5 to mózyka się podgłasza. 1-poziom minimalny volume a 5-maksymalny! Pozstała skala jest niewykorzystywana wogóle (6-100). Następnie Crodfader nie raguje wogóle na 1 kanał czy go przesunę w prawo czy w lewo to albo gra albo nie zależne jak jest ustawiony fader 1 kanału, W mikserze jest krzywa cięcia fadera 1 kanału ale ona działa na kanał 1 w skali 0-5 na reszte skali kanału 1 nie reaguje wogóle. Jedyne co działa prawidłowo na fader kanału 1 to revers (Przeciwne działanie fadera) w tedy skala działa od 100-95. To jest dla mnie śmieszne i zupenie nie zrozumiałe.. przylutowałem tulko gniazdo zasilania, 2 luty i sprzęt jest uszkodzony.

Na początku myślałem że jakimś cudem uszkodziłem fader.. Przekładałem je wszystkie 3 są identyczne (mixer jest 2 kanałowy) ale one identycznie działają w kanale 1 i na crosfaderze. Można wykluczyć odrazu możliwość złego podlaczenia taśm. Każda taśma / kabel miała zupełnie inną wtyczke. złe podpięcie ich w tej sytuacji byo by niemożliwością! Mam nadzieje że da się zrozumieć to co napisałem... Jeśli nie to napiszcie gdzie macie problem ze zrozumieniem :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3846406
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    witam mam ten sam problem tylko na kanale drugim a tak apropo cross i fader sa inne :) prosze sie przyjzec od dolu potencjometru :)
  • #3 3862397
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    zamieniles potenciometry przez przypadek bo nie wiedziales ze sa inne i padł 2sd1834 albo Q6 albo Q7 zalezy który kanał ale narazie nie moge znaleść.

Zastąpiłem ten tranzystor tranzystorem BC547 i działa znakomicie, charakterystyka Fadera sie nie zmieniła.

Pozdrawiam
REKLAMA