logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSL - tpsa przyśpiesza (jak zawsze z TP nic nie wiadomo)

dj_pielgrzym 18 Mar 2007 20:37 1615 15
REKLAMA
  • #1 3692969
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Z góry przepraszam jeśli wątek jest nie w tym dziale. Działu bardziej pasującego w Serwis Komputery nie znalazłem. A najwięcej ludzi zainteresowanych takim tematem jest właśnie tu w poddziale Sieć Internet, Sieci LAN WLAN

A więc do rzeczy....
    Wielu z Was zapewne dostało pismo od TP w którym możemy przeczytać:
    "Niedługo nasza usługa zostanie wzbogacona o nowe opcje transferu : zwiekszony upload w opcjach DSL 1000 i DSL2000 do 512kb/s oraz w opcjach DSL4000 i DSL8000 do 800kb/s"

Czy ktoś to potrafi zrozumieć? Bo ja nie więc zadałem pytanie (emailowo).

Treść pytania:
    W liście otrzymanym od TP czytam:
    "Niedługo nasza usługa zostanie wzbogacona..."
    Co dokładnie TP rozumie przez niedługo? Od chwili uwolnienia limitów w neostradzie
    na mym łączu w weekendy odczuwam pogorszenie parametrów uslugi. W szczególności
    na wysokich portach.

Czy TP by mogło sprecyzować termin oraz wyjaśnić słowo "wzbogacić" bo z listu nie wynika
    jednoznacznie czy to będzie nowa opcja do wykupienia czy darmowe zwiększenie uploadu
    wszystkim klientom.

Pozdrawiam.

O dziwo odpowiedz dostałem w ciągu 3H co się bardzo im chwali.
    Jednak odpowiedz nadal nic nie wyjaśnia. Oto jej treść:

Szanowny Panie,

Pisma informują klientów o planowanych zmianach w ofercie usługi
    Internet DSL, która zostanie wzbogacona o nowe opcje transferu. Na obecną
    chwilę nie posiadamy konkretnych informacji na temat terminu i zakresu
    wprowadzenia tych zmian.

Z poważaniem

Anna (nazwisko skasowałem)
    Instruktor

Departament Obsługi Posprzedażnej i Wsparcia Klienta
    Dywizja Usługi dla Biznesu
    ul. Nowogrodzka 62B, 02-002 Warszawa
    tel. 0 800 120 811
    Telekomunikacja Polska <<http://www.tp.pl>>

Może ktoś z Was ma jakieś bliższe informacje? :)
  • REKLAMA
  • #2 3693103
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    A ja bym bardzo ale to bardzo chciał aby moje dsl 8 wyciągały choć z 6 mega. I bardzo bym chciał aby pingi w węzłach tpsa nie osiągały trzycyfrowej wartości. Chciałbym aby tpsa przestała kłamać i naciągać swoich klientów.I chciałbym aby wreszcie poszła z torbami. Zbyt dużo chcę. Ja słyszałem tylko o zmianie nazwy firmy. Może to plotka. Słyszałem o uploadzie, że ponoć można mieć większy (od firmy montującej dsl), Ale tp nic nie potwierdza.
  • REKLAMA
  • #3 3693289
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    zuhjk ja dużo pracuję w kabelkach. Pracuję czasami także dla TP. I fakt faktem nie są najlepsi. Mi się trafiło mieszkać na węzłach dwóch światłowodów ( krajowy i międzynarodowy ) dlatego tepsa działa przyzwoicie, choć działała lepiej przed zniesieniem limitów w neo. Pingi WP średni czas 11ms - czego więcej chcieć.

W niektórych miastach pewne linie są jeszcze na tzw ołowiakach... ( kabel dobry gdy idziemy z nim na złom :) ) Najgorzej z tepsą jest w dużych blokowiskach, tam centrale nie wyrabiają.
  • #4 3696981
    paawel
    Poziom 21  
    512 dla 1000 i 2000 to nic nowego bo jest taka opcja dostepna za dodatkową opłatą ale o 800 uploadu nie słyszałem
  • #5 3697494
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Ja tam sie ciesze, ze przez te ich nowe predkosci moge sobie zerwac umowy do 16 kwietnia, juz mogli dac dla 8 ten 1mbps, bo to nadal jest beznadzieja :)
  • #6 3700655
    rostex
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    marian1977 napisał:
    Ja tam sie ciesze, ze przez te ich nowe predkosci moge sobie zerwac umowy do 16 kwietnia, juz mogli dac dla 8 ten 1mbps, bo to nadal jest beznadzieja :)

Ale to chyba nie dotyczy DSLa. Jesli by tak bylo odrazu rozwiazuje...
  • #7 3700981
    Killer.PL
    Poziom 16  
    rostex napisał:
    marian1977 napisał:

Ale to chyba nie dotyczy DSLa. Jesli by tak bylo odrazu rozwiazuje...

Wchodzi nowy regulamin i można zrezygniować bez płacenia kary.
  • #8 3704610
    paawel
    Poziom 21  
    paawel napisał:
    512 dla 1000 i 2000 to nic nowego bo jest taka opcja dostepna za dodatkową opłatą ale o 800 uploadu nie słyszałem

Sorki doszukałem sie info w ulotce i po telefonie pod 9393 dowiedziałem sie NIC !!! w TP nie wiedzą kiedy takowe zwiększenia predkości wejdą "są takie plany" na ten rok hihih pocieszające do 31 XII zostało dziewięć miesięcy więc moze urodzą coś do tego czasu
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #9 3704677
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Przyśpiesza mówisz...mój jakoś zwolnił po zniesieniu limitów. Poważnie zastanawiam sie nad zmianom na neo...bo w prędkości żadna rużnica...a w cenie duża...
  • #10 3711492
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    no właśnie - chodzi o cene. Neo 6/512 jest 3 razy tańsze niż DSL 4/512...

Ja poczekam do kwietnia, jesli nic sie nie zmieni i nadal nie będa wiedziec kiedy to wprowadzą rezygnuję idę w TKT.
  • #11 3711610
    kagan007
    Poziom 17  
    Mam dokładnie to samo. Dwa DSL-4000/512 z czego promocja więcej uploadu mnie nie obowiązuje bo mam w promocji 6x1. Mam mozliwosc TKT odkupienia czesci pasma od kolegi po 5Ghz. Jaką ty masz cene jeśli moge spytac. Moja to 350zł netto/1Mb. Będę brał 1Mbit + jakiegos dsl-a na ww(zobacze jakie beda nowe oferty na DSL albo neo). Albo sam TKT 2/2.
  • #12 3711878
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    W tkt kazdy klient jest traktowany indywidualnie. Dla każdego jest tez przygotowywana oddzielna oferta a na cena ma wpływ np reklamowanie TKT, ilość VOIP itp...
  • REKLAMA
  • #13 3712020
    Pablos
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    dj_pielgrzym napisał:
    ..
    Ja poczekam do kwietnia, jesli nic sie nie zmieni i nadal nie będa wiedziec kiedy to wprowadzą rezygnuję idę w TKT.

Będziesz wchodził w symetryka ? a jak to o jaki wolumenie?
  • #14 3712549
    kagan007
    Poziom 17  
    Też chętnie uzyskam odpowiedź od dj_pielgrzyma jak poprzednik. U mnie w Tomaszowie jest tak że tek kolega dosyła sobie sygnał z Koluszek, to jest jakieś 20km Mikrotikiem bo ma dobry punkt.. I tak mi idzie na rękę bo inaczej tylko TP...Mnie by podpiął do swojego szkieletu na 5GHz.

Dzisiaj sam odczułem jak szkielet TP się w moim rejonie zaczyna zapychać. Pingi były niskie, minimalny do wp.pl mam 16ms. Aż nagle od 20:30 do 21:30 ping minimalny to 60ms i nie chciał się zmniejszyć. Userzy którzy grali w gry mi pisali co się dzieje. 7% utraconych pingów w statystykach.

CO do tego zwiększonego uploadu to pewnie tak będzie że wprowadzą jako nową opcję, za którą na pewno trzeba będzie zapłącić min 50zł netto za te dodatkowe 256kbit upl. A to 800kbit będzie naciągane bo standard DSL mówi o max 768kbit. Dla nowych pewnie po końcu terminu rezygnacji dadzą kolejną ofertę, która jednak będzie musiała być nieco lepsza cenowo. Ja radze zrezygnował wszystkim którzy mają DSL. Ta obietnica może byc jak z ta z neo na początku roku, gdzie każdemu mają zwiększyc do 1Mbit z zachowaniem limitu ściąganych. Która to też oczywiście nie weszła w życie a była w czasie kiedy zmieniał się regulamin na neo. Teraz też chcą powstrzymać klientów żeby nie odpłyneli.

Ogólnie po przejęciu TP przez France Telekom to działa na zasadzie wyciśnij jak najwięcej soku (kasy) ze starej pomarańczy (tepsy). Coraz więcej abonentów, mniej obsługi i zapisy w regulaminie o braku gwarancji prędkości (1kbit to przecież do 4Mbit :) Jeśli już się coś maxymalnie sypie to dopiero wtedy remontuj.
  • #15 3712796
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    U mnie rozmowy z TKT trwają :)

Co do tepsy - widzisz drogi kolego nie mają tak halo. Musieli podnieść stawki za roboty, nadal kablują te wiochy. Fakt są nieruchawym molochem ale kase trzepią z tylu źródeł że nawet ci to przez myśl nie przechodzi. OD dzierżawy studzienek dla innych providerów ( 100% czystej kasy - olbrzymiej kasy ) po zyski z dzierżawy łącz, kabli itp itd... masa masa masa. Tepsie nie brakuje mocy na własnej sieci szkieletowej a brakuje jej mocy na lini klient - przyblokowa centrala - centrala tepsy. Dalej brakuje im mocy na międzynarodowych stykach.
  • #16 3712982
    kagan007
    Poziom 17  
    No zgadza się. Co nie zmienia faktu że ssają kase z ludzi gorzej niż nałogowi ściągacze p2p.

Wiedzą co robią, np. z BSA juz są wielkie problemy z Net24 z Netii=TPSA wie kiedy zakręcić kurki :P A nic tak nie psuje opini jak na początku się wali i psuje ledwo co po starcie. Z góry wiadomo było że tepsa i tak wygra z BSA, bo na dany rejon inny dostawca może dać łącze max 155Mbit a w tych czasach, gdzie 6Mbit kosztuje <200zł to szybko skończy saię teoretycznie lepsza oferta innych. Każdy wróci i weźmie neo. A kolejni gracze jak np GTS idą pod młotek. Dobrze że jest jeszcze paru innych operatorów, ale przy tak szybko zmieniających się cenach 20% co kwartał to szybko może braknąć im też przepustowości. TKT już zwiększa szkielet, żeby dalej istnieć...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zapowiedzi TP SA o planowanym zwiększeniu prędkości uploadu w usługach DSL, gdzie dla opcji DSL 1000 i DSL 2000 ma być podniesiony upload do 512 kb/s, a dla DSL 4000 i DSL 8000 do 800 kb/s. Użytkownicy wyrażają sceptycyzm co do terminów i szczegółów wdrożenia, gdyż TP nie precyzuje daty ani warunków wprowadzenia tych zmian. Obecnie opcja 512 kb/s uploadu dla DSL 1000 i 2000 jest dostępna za dodatkową opłatą, natomiast 800 kb/s uploadu nie jest potwierdzona. Po zniesieniu limitów w neostradzie wielu użytkowników zauważyło pogorszenie parametrów łącza, zwłaszcza w godzinach szczytu, co skutkuje wyższymi pingami i utratą pakietów. Wiele osób rozważa zmianę operatora na TKT, który oferuje indywidualne warunki i możliwość wykupienia symetrycznego łącza na paśmie 5 GHz. Wskazuje się na problemy TP z infrastrukturą, zwłaszcza w dużych blokowiskach i na odcinkach kabli miedzianych ("ołowiaki"). Dyskusja porusza także kwestie cenowe i konkurencyjność ofert, gdzie Neo 6/512 jest znacznie tańsze niż DSL 4/512. TP posiada silną infrastrukturę szkieletową, ale brakuje mocy na łączach do klienta i w węzłach międzynarodowych. Użytkownicy krytykują TP za brak transparentności i wysokie ceny, a także za monopolistyczną pozycję na rynku.
REKLAMA