logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk widoczny w windowsie ale nie mogę nań wejść.

charwer 18 Mar 2007 20:50 2007 9
  • #1 3693029
    charwer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Widoczny w biosie i w windowsie tylko, jak chce się do niego dostać to winda wyrzuca zapytanie czy go z formatować. O ile się orientuję to padła tablica partycji (na dysku 1 była parycja). Jakim programem do odzysku danych to potraktować? Easy recovery czy TestDisk'iem? I czy robić to którymś z tych programów czy może3 innym?

Różne informacje znalazłem na elce ale nie do końca to co chciałem. Jak ktoś znajdzie to z dołu dziękuję za linka. Pozdrawiam.
  • #2 3693073
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Wygląda to na nowo założoną partycję którą trzeba sformatować aby prawidłowo działała. sformatuj ją i wszystko będzie OKI.

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz go potraktować jeszcze którymś z tych programów może coś odzyska jeśli tam miałeś
  • #3 3693102
    charwer
    Poziom 15  
    Wiesz mam 2 dyski. Dysk A- na nim winde, dysk B - ten nie widoczny. Po formacie dysku A i instalacji windy na dysk B nie da się wejść. Z tego co wiem to taka akcja (formatowania) wymaże wszystko co jest na dysku B, na którym są potrzebne dane. Wiem, że da się to tak zrobić, ale mam na nim dane i chce je jakoś odzyskać dlatego pytam się jaki program pozwoli je odzyskać. Pozdro.

Może przerobić tą partycje w partitionmagic na NTFS (pewnie jest ona widoczna jako effor albo cos w tym stylu)? Z tego co wiem partitionmagic nie usuwa danych przy przekonwertowywaniu z jednego systemu plików na inny.
  • #4 3693149
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    jeśli ma XP to możesz zmienić na NTFS powinno pomóc a jak nie to pozostaje program do odzyskiwania danych
  • #5 3693184
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Próbuj najpierw naprawić tablicę partycji programem
    Norton Disc Doctor
  • #6 3694114
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    dał bym głowę że nie masz ,dobrze skonfigurowanego tego tandemu z 2 dyskami ,i ztąd problem[master/slawe/zworki ,rodzaj partycji..}

test disk może też to naprawić-nie zepsuje więcej
    może spróbuj uruchomić ten dysk na innym komp. i się okaże że dane śą ,i nie potrzeba niczego odzyskiwać
    albo po prostu drugi dysk został ukryty softowo ,ale tego nie wiemy co robiłeś podczas instalacji : jaki rodzaj partycji ,ile itd
  • #7 3697722
    jp_poznan
    Poziom 12  
    a próbowałeś naprawić mbr (komenda fixmbr)?
  • #8 3698069
    etr
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Może też być uszkodzona taśma.
    Tak jak wcześniej radzono: do innego komputera.
    Można też pozostawić tylko ten dysk i uruchomić z dysku startowego CD lub floppy i sprawdzić czy widać dane (po wcześniejszym przepięciu do drugiej wtyczki taśmy lub innej taśmy).
  • #9 3698144
    zdd
    Poziom 13  
    Cześć
    Miałem podobną sytucję komunikat pod Windowsem , że dysk jest niesformatowany , problem rozwiązałem uruchomiając konsolę odzyskiwania :

"Aby zainstalować Konsolę odzyskiwania jako opcję startową
    Przy uruchomionym systemie Windows włóż dysk CD Instalatora do stacji CD-ROM.
    Kliknij przycisk Start i wybierz polecenie Uruchom.
    Wpisz następujące polecenie (gdzie D: jest literą dysku stacji CD-ROM):
    D:\i386\winnt32.exe /cmdcons

Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
    Uwagi

Aby uruchomić Konsolę odzyskiwania, należy ponownie uruchomić komputer i wybrać z listy dostępnych systemów operacyjnych opcję Konsola odzyskiwania.
    Aby wykonać tę procedurę, trzeba zalogować się jako administrator lub członek grupy Administratorzy. Jeśli komputer jest podłączony do sieci, ustawienia zasad pracy w sieci mogą uniemożliwić wykonanie tej procedury. "

Tutaj użyłem polecenia FIXMBR L: / gdzie L: nazwa dysku

może się okazać konieczne wykonanie polecenia FIXBOOT L:

Pozdrawiam
  • #10 3700342
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku widocznego w BIOS i systemie Windows, który jednak wymaga formatowania przy próbie dostępu, co wskazuje na uszkodzoną tablicę partycji. Dysk zawiera ważne dane, które użytkownik chce odzyskać bez utraty informacji. W dyskusji sugerowano użycie programów do naprawy i odzysku danych, takich jak TestDisk, Easy Recovery, Norton Disk Doctor oraz GetDataBack (dla systemów plików FAT i NTFS). Zalecano także naprawę MBR za pomocą polecenia FIXMBR w konsoli odzyskiwania Windows lub narzędzi typu FDISK/MBR z dyskietki Windows 98. Poruszono kwestie konfiguracji dysków (master/slave, zworki) oraz możliwość uszkodzenia taśmy IDE. Proponowano także sprawdzenie dysku na innym komputerze lub uruchomienie systemu z nośnika startowego w celu diagnostyki. Wskazano, że konwersja partycji na NTFS za pomocą Partition Magic może być bezpieczna dla danych, ale wymaga ostrożności. Ogólnie rekomendowano najpierw próbę naprawy tablicy partycji i MBR, a dopiero w ostateczności formatowanie i odzyskiwanie danych specjalistycznym oprogramowaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA