logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można wejść na partycje, jak odzyskać dane?

Mody 16 Maj 2006 16:05 3381 7
REKLAMA
  • #1 2631315
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Mam problem jak odzyskać dane z dysku twardego ?? Komputer mojego brata kilka razy sam się zrestartował i w wyniku czego w windowsie widać partycje ale nie można do niej wejść piszę, że dysk jest niesformatowany. Jakim programem odzyskać dane z dysku a dokładnie z jednej partycji??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2631484
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Użyj SZUKAJ, temat wielokrotnie omawiany !
    Wpisz w wyszukiwarkę np. +odzyskiwanie +danych i wybierz forum Komputery Software
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2631718
    Mody
    Poziom 25  
    Jest to partycja w ntfs a teraz w ogóle nie wykrywa systemu plików. Czy sformatować partycje i dać na odzyskiwanie po formacie w easyecovery
  • REKLAMA
  • #7 2633314
    beatacc
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Ja jeszcze "podrzuce" jeden pomysł którym często się ratowałam :) Uruchomić dystrybucje linuxa w wersji LIVE. Polecam "Whoppix" - na marginesie wspomne, że bardzo ciekawa jest to dystrybucja z wieloma ciekawymi narzędziami ;) Po uruchomieniu powinny się bardzo ładnie zamapować dyski łącznie z tymi w NTFS i dane powinny być widoczne. Później odpalić Sambę, podpiąć ten dysk i zgrać dane po sieci. Czysta i w miarę prosta robota i w podobnych przypadkach skuteczna.

Milusie pozdrówki - Beata
  • #8 2633996
    Mody
    Poziom 25  
    Dane już odzyskane ale widać teraz skutki tych kilku restartów :| Jest dużo błędów. Active@ Partition Recovery nie mógł sobie poradzić z tą partycją. Musiałem w windzie ją sformatować ustawiając na szybkie i dopiero odzyskać EasyRecovery opcją po formacie. Teraz daję na pełene formatowanie i tak winda w przy końcu informuje, że nie potrafi dokończyć formatowania.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niemożności dostępu do partycji dysku twardego, która jest widoczna w systemie Windows jako niesformatowana i bez wykrytego systemu plików NTFS. W wyniku wielokrotnych restartów komputera partycja uległa uszkodzeniu, co uniemożliwia bezpośredni dostęp do danych. Zalecane jest użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak GetDataBack for NTFS/FAT oraz Active@ Partition Recovery, choć ten ostatni nie poradził sobie z uszkodzoną partycją. Wskazano również na możliwość uruchomienia dystrybucji Linux Live (np. Whoppix) w celu zamapowania dysku i zgrania danych przez Sambę. W przypadku braku wykrycia systemu plików sugerowano szybkie formatowanie partycji w Windows, a następnie odzyskanie danych za pomocą EasyRecovery w trybie po formacie. Pełne formatowanie partycji w Windows może się nie powieść z powodu uszkodzeń. Dyskusja podkreśla konieczność ostrożności i stosowania specjalistycznych narzędzi do odzyskiwania danych z uszkodzonych partycji NTFS.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA