logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić Neostradę na trzy domy przez Wi-Fi? Sprzęt i koszty

cherry34 29 Wrz 2003 17:31 1717 11
  • #1 343156
    cherry34
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam.
    Chcę z dwoma kolesiami wykupić neostrade, ale mieszkamy w domkach jednorodzinnych i kładzenie kabli odpada.
    W październikowym numerze CHIPa jest test urządzeń Wi-Fi, jednak mam jeszcze parę pytań.
    Czy jeśli jeden z nas zamontuje sobie NEO to czy musi mieć punkt dostępowy Wi-Fi, a pozostali dwaj karty sieciowe Wi-Fi, czy wystarczy, że wszyscy będą mieli sieciówki.
    Pytanie ostateczne, to cena za cały sprzęt i jakie polecacie karty, Acces pointy.
    Z góry dzieki za odpowiedzi.
  • #2 343159
    Jeymz
    Poziom 11  
    Po pierwsze jaka odleglość was dzieli, jesli jest niewielka to nie ma sprawy powinno dzialac, po drugie najlepiej jest jak wszyscy będziecie mieli karty sieciowe a koles ktory ma neo bedzie mial access'a.
    Ja testowalem siec bezprzewodową na D-Linku 3 karty i 1 access oraz na Planet ( taka sama konfiguracja ) i powiem ze Planet jest o wiele lepszy wiec polecam go. Co do kosztów karty kupicie juz za 250 zł a access za jakies 500 zł.

Powidzenia i Pozdrawiam
  • #3 343166
    cherry34
    Poziom 13  
    Odległość to max 100 m. Możemy wystawić anteny na zewnątrz.
  • #4 343171
    cherry34
    Poziom 13  
    P.S. W CHIP są karty za ok 150 zł, a acces point za 300 zł (Microstara). To jakiś shit czy może być?
  • #5 343180
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Cześć
    Do Jeymz.
    Jakie dokładnie modele AP testowałeś ?? I dlaczego uważasz że Planet jest lepszy??
    Pozdrawiam
  • #6 345050
    SzymCzas
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jeymz napisał:
    Po pierwsze jaka odleglość was dzieli, jesli jest niewielka to nie ma sprawy powinno dzialac, po drugie najlepiej jest jak wszyscy będziecie mieli karty sieciowe a koles ktory ma neo bedzie mial access'a.
    Ja testowalem siec bezprzewodową na D-Linku 3 karty i 1 access oraz na Planet ( taka sama konfiguracja ) i powiem ze Planet jest o wiele lepszy wiec polecam go. Co do kosztów karty kupicie juz za 250 zł a access za jakies 500 zł.

Powidzenia i Pozdrawiam

sbuli napisał:
    Cześć
    Jakie dokładnie modele AP testowałeś ?? I dlaczego uważasz że Planet jest lepszy??
    Pozdrawiam

Planet lepszy bo tańszy.
    AP Planet 1965 i AP D-link 900, Karta radiowa D-link 520 i Planet 8305 to jest ten sam sprzęt. Proponuje zadzwonić do działu sieciowego w Action Kraków i pogadać z serwisantem (od tak prywatnie ).
  • #7 345071
    sbuli
    Poziom 19  
    Cześć
    Dzięki za odpowiedź ale mam pytanie do SzymCzas
    Czy mógłbyś podać dokładniej czyli:
    Planet 1965 = D-LINK DWL900
    czy
    Planet 1965 = D-LINK DWL900AP+
    ??
    Pozdrawiam
  • #8 345092
    SzymCzas
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    o ile dobrze pamiętam Planet 1965 = D-LINK DWL900AP+ softy są zamienne 3.5.0 planeta jest stabilnym sofcikiem.
  • #9 345105
    sbuli
    Poziom 19  
    Wielkie dzięki.
  • #10 346964
    system
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    MOze odbiegając od tematu to chyba o ile dobrze pamietam to NEOSTRADY nie wolno dzielic!!!! ( a tepsa czuwa :)))
  • #11 346980
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    SzymCzas napisał:
    .... Proponuje zadzwonić do działu sieciowego w Action Kraków i pogadać z serwisantem (od tak prywatnie ).

Nie ubliżając nikomu miałem i mam wiele razy styczność z firmą Action oraz ich serwisem i powiem tak - dość często ich "fachowość" zostawia wiele do życzenia .....

P.S.
    Proszę nie rozwijać dyskusji na temat rozdzielania NEO, ponieważ na ten temat napisano juz wiele tutaj na forum.
  • #12 353800
    cherry34
    Poziom 13  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi, także za te przypominająco-umoralniające. A propo's tego dzielenia to jakiś typek z tepsy w wywiadzie dla chipa powiedział "kto to będzie sprawdzał" - chodziło o współdzielenie neo.
    Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat współdzielenia łącza Neostrady przez trzy domy jednorodzinne za pomocą sieci Wi-Fi, bez konieczności kładzenia kabli. Zalecane jest, aby osoba posiadająca Neostradę miała punkt dostępowy (access point), a pozostali użytkownicy karty sieciowe Wi-Fi. Odległość między domami wynosi około 100 m, co jest możliwe do pokrycia przy zastosowaniu anten zewnętrznych. Testowano konfiguracje z urządzeniami D-Link i Planet, przy czym Planet uznano za lepszy i tańszy sprzęt. Przykładowe ceny to około 250 zł za kartę sieciową i 300-500 zł za access point. Modele sprzętu wymieniane w dyskusji to Planet 1965 (odpowiednik D-Link DWL900AP+), D-Link DWL900, D-Link DWL520 oraz Planet 8305. Wspomniano również o stabilności oprogramowania Planet. Poruszono także kwestię legalności dzielenia Neostrady, gdzie pojawiły się opinie, że jest to niezgodne z regulaminem, jednak praktycznie trudno do sprawdzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA