logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator sinusoidalny na tranzystorach 200-300kHz, 180° przesunięcie fazy, 0,7V

komornik12 19 Mar 2007 17:58 2489 7
REKLAMA
  • #1 3695806
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Cześć

Montuję pewne urządzenie i potrzebuję 2 generatorów, które:

- mają mieć napięcie od 0,7V 0,3V (zamiast 0,3V może być mniej),
    - muszą być na tranzystorach,
    - sygnał z generatorów musi być sinusoidalny i mieć częstotliwość do 200 do 300 KHz,
    - generatory mają pracować jednocześnie z przesunięciem fazowym o 180 stopni,
    - sygnały z generatorów mają sterować tranzystorami mocy (dokładnie bazą), z przewodzenia do zatkania tranzystora z częstotliwością od 200 do 300 KHz.

Czy da się to zrealizować w prosty sposób??

Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3696965
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    na takie wymogi, to tylko generator sinusoidalny z buforem i obciążony transformatorem z dwoma uzwojeniami wtórnymi.
    Tylko by policzyć ten transformator i do niego bufor, to należy znać wartość rezystancji obciążenia tych uzwojeń.
    Sam generator można wykonać np. w układzie Meissnera, lub Hartley'a, czy Collpitsa, lub też Clappa.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3702992
    komornik12
    Poziom 21  
    To co robię to nagrzewnica indukcyjna z NE nr 1/2007.
    Czy nie można zrobić tego troszkę prościej??
    Gdzie mogę znaleść info na temat twojego rozwiązania??

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Poza tym co to jest bufor??

Czyli bez mikroprocesora się nie obejdzie??
    Czy można zrobić cośpodobnego na tranzystorach??

Pozdro

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • #4 3703056
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    można zrobić na tranzystorach.
    Teraz nie mam czsu, ponieważ wychodzę z domu do wieczora.
    Jak wrócę, to tu coś dopiszę.

Pozdrawiam
  • #5 3703151
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    komornik12 napisał:
    To co robię to nagrzewnica indukcyjna z NE nr 1/2007.....
    Tylko odpowiedz sam sobie na pytanie czy wiesz co chcesz zrobić . Ja sądzę że nie wiesz . Gdzie w artykule masz wzmiankę o dwóch generatorach i do tego o przebiegu sinus ? Obawiam sie że takich generatorów jak podałeś to nie jesteś w stanie wykonać . Jeżeli zaczniesz sterować te MOSFETY sinusem to przy pełnym obciążeniu nie wróżę im długiego życia . Ta nagrzewnica pracuje z falą prostokątną . Nie musisz stosować procesora , możesz to zrobić na układzie np. SG3524 , SG3525 , TL494 itp. Zamiast U4 i tranzystorów T1-T4 zastosuj specjalizowany sterownik IR2125 , jako T5-T6 IRFZ44 .
  • REKLAMA
  • #6 3703168
    komornik12
    Poziom 21  
    Może byś podał konkretny przykład na tranzystorach??

Pozdro

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym zamiast MOSFETów chę wstawić tam zwykłe tranzystory NPN mocy.
  • REKLAMA
  • #7 3705465
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    komornik12 napisał:

[ ... ]
    Poza tym zamiast MOSFETów chę wstawić tam zwykłe tranzystory NPN mocy.

podaj linkę do opisu tej nagrzewnicy, ponieważ, jak widzę, coś kombinujesz i chyba w niewłaściwą stronę.

Pozdrawiam
  • #8 3707557
    komornik12
    Poziom 21  
    Niestety, ale nie mam linka, ani skanera. Projekt mam z gazety. Może uda mi się zeskanować w szkole.

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji dwóch generatorów sinusoidalnych na tranzystorach o częstotliwości 200-300 kHz, z przesunięciem fazowym 180° i napięciem wyjściowym około 0,7 V, które mają sterować bazami tranzystorów mocy. Propozycje rozwiązań obejmują użycie generatora z buforem i transformatorem z dwoma uzwojeniami wtórnymi, zrealizowanego w układzie Meissnera, Hartleya, Colpittsa lub Clappa. Wskazano, że do poprawnego doboru transformatora konieczna jest znajomość rezystancji obciążenia. Dyskutowano również o alternatywach bez mikroprocesora, wykorzystujących układy scalone takie jak SG3524, SG3525, TL494 oraz specjalizowany sterownik IR2125, a także o możliwości zastąpienia tranzystorów MOSFET tranzystorami NPN mocy. Zwrócono uwagę, że w praktyce nagrzewnice indukcyjne często pracują na przebiegu prostokątnym, a sterowanie sinusoidą może skrócić żywotność tranzystorów mocy. Autor poszukuje prostszego rozwiązania i przykładów układów na tranzystorach, a także wyjaśnień dotyczących pojęcia bufora. Projekt bazuje na artykule z czasopisma NE nr 1/2007, jednak brak jest dostępu do pełnej dokumentacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA