logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie układem mocy 5MHz, uszkodzony generator

lukaszBBIT 03 Lip 2019 18:18 1092 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak taki generator 5 MHz bez połączonej masy z końcem mocy steruje tranzystorami w układzie mocy?

Najpewniej steruje je przez wyjście transformatorowe lub inny galwanicznie izolowany stopień wyjściowy, więc brak wspólnej masy jest tu normalny [#18042737][#18042797] Jeśli chcesz odtworzyć taki układ, szukaj rozwiązania w stylu szybkiego drivera z transformatorem, a nie bezpośredniego połączenia mas sygnałowych; w wątku padła też sugestia, że wewnątrz może być układ podobny do IR2153 [#18042797] Dla 5 MHz trzeba dobrać odpowiedni rdzeń i małą indukcyjność uzwojeń, rzędu około 10 µH, najlepiej z nawinięciem tryfilarnym, żeby zmniejszyć rozproszenie i poszerzyć pasmo [#18048323] Zwrócono też uwagę, że przy izolacji od sieci warto użyć drutu w potrójnej izolacji, a sama część mocy może wymagać drivera w układzie push-pull z dwoma MOSFET-ami i sensownym chłodzeniem [#18048323][#18048439]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 18042724
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, posiadam płytkę elektroniczną od urządzenia które generuje przebieg 5 MHz określonej mocy. Uszkodzeniu uległ generator częstotliwości, układ mocy przerysowałem i załączam foto.
    Sam generator jest w formie kostki która została zalana żywicą. Zasilany jest z zewnętrznego zasilacza 12 V (masy układu mocy z masą generatora nie są połączone!). Z generatora wychodzą 2 wyjścia które wchodzą na część mocy.
    Moje pytanie brzmi, jak powinien zachowywać się ten generator który uległ uszkodzeniu, jeżeli masy nie są połączone a zasilany jest tylko z 12 V to jak steruje tymi tranzystorami w układzie mocy.
  • Pomocny post
    #2 18042737
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    Masy obu wyjść nie moga być połączone, a generator może mieć wyjście transformatorowe.
  • #3 18042753
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Posiadam jeszcze jeden taki generator (sprawny), niestety też zalany żywicą. Wyjścia transformatorowego raczej tam nie ma, mierzyłem opór. Sam generator ma tylko GND, +12 V, ENABLE, i 2 wyjścia które są podpięte w miejsca na rysunku. Po wpięciu tego generatora, powoduje on zwarcie w punktach 1 i 2 na rysunku.

Kolego masz rację, to "zwarcie" to cewka transformatora. Generator w miejscu 1 i 2 na rysunku nie robi zwarcia tylko to są cewki które podają odwrócone sygnały.

Mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów podpowie gdzie szukać schematu takiego generatora.
  • #4 18042786
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    jdubowski napisał:
    generator może mieć wyjście transformatorowe
    Przy 5MHz? Wątpię.
  • #5 18042797
    jdubowski
    lukaszBBIT napisał:
    Po wpięciu tego generatora, powoduje on zwarcie w punktach 1 i 2 na rysunku

Numerów żadnych (1,2) na rysunku nie widać, ale rozumiem że "2 wyjścia" to 4 przewody.

Jesli wyjście nie jest transformatorowe to użyty może być układ zbliżony do tego co siedzi w środku IR2153 (zabacz datasheet).
  • #6 18042825
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Generator ma 4 wyjścia, wcześniej napisałem że 2 bo uznałem że piny są zdublowane.

Generator do układu mocy jest wpięty gdzie pokazują strzałki, tylko bez tych "zworek"

Sprawny generator bierze 150 mA przy zasilaniu 12 V

Czy ktoś podpowie jaki transformator zastosować żeby przeniósł takie pasmo i oscylogramy wyglądały podobnie?
  • #7 18043703
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 675
    Witam !
    lukaszBBIT napisał:

Czy ktoś podpowie jaki transformator zastosować żeby przeniósł takie pasmo i oscylogramy wyglądały podobnie?

Spróbuj układ generatora kwarcowego ( scalonego lub tranzystorowego ) z jednostopniowym wzmacniaczem
    tranzystorowym, na wyjściu wzmacniacza transformator toroidalny np. T37-6.

Nie wiem czy moc będzie wystarczająca i czy oscylogram będzie podobny.

Jeśli masz uszkodzony zalany żywicą układ to jeśli możesz rozbij go delikatnie młotkiem, imadłem, zobacz co jest w środku.
  • #8 18043731
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Czyli mógłbym wykonać generator 5 MHz (prostokąt), podać to na tranzystor (wzmacniacz) i sygnał wzmocniony na pierwotne transformatorka.

Nie jestem specem od elektroniki analogowej i mam pytanie, jak mógłby wyglądać schemat takiego wzmacniacza i jak nawinąć takie trafo.

Pozdrawiam
  • #9 18043746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18043750
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Transformatorki te sterują tranzystorami, schemat w pierwszym poście.
  • #11 18043798
    sp3ots
    Poziom 38  
    lukaszBBIT napisał:

Jakiej mocy są tranzystory PNP ?

Czy możesz uszkodzony układ rozwalić ?

Na tym układzie możesz się wzorować.

Jakie jest napięcie w.cz. ( 5MHz ) na działającym układzie ? ( ze samego generatora )
  • #12 18043811
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    AD.1. Tranzystory PNP to SS8551
    AD.2. Niestety nie :(
    AD.3. Układ który jest narysowany został przerysowany z PCB całości
    AD.4. Napięcie między cewkami generatora na pracującym układzie to ok. 8 V

Próbowałem wpiąć oscyloskop (sonda do 2 kV) na uzwojenie wtórne tego generatora połówki dolnej. Wywaliło bezpieczniki. Ale po włączeniu urządzenie działa. Mój błąd źle podpiąłem masę oscyloskopu.
  • #13 18043900
    jdubowski
    lukaszBBIT napisał:
    Nie jestem specem od elektroniki analogowej

A jaki jest w ogóle cel tego działania? Próba naprawy pojedynczego urządzenia?
    Jeśli tak to odpuść sobie i zamów oryginalny generator. Próby nieudolnego naśladownictwa skończą się stratami w stopniu końcowym, a temat nie jest łatwy...

lukaszBBIT napisał:
    Próbowałem wpiąć oscyloskop (sonda do 2 kV) na uzwojenie wtórne tego generatora połówki dolnej. Wywaliło bezpieczniki.

Pewnie odpuściłeś sobie analizę układu zasilania stopnia końcowego (brak izolacji od sieci?)...
  • #14 18043915
    sp3ots
    Poziom 38  
    Mi chodziło o zmierzenie napięcia w.cz. które wychodzi z uszkodzonej "kostki" ( na wyjściu transformatora ).
  • #15 18043960
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Nie mam możliwości zakupu nowego generatora. Muszę wykonać generator który będzie sterował narysowanym końcem mocy. Układ cały już przerysowałem i tak, biję się w pierś, brak izolacji od sieci.

Wiem że układem tym na pewno sterują transformatory w.cz. których oscylogramy na biegu jałowym wstawiłem kilka postów wyżej. Napięcie na pracującym generatorze z podłączonym końcem mocy wychodzi ok. 8 V

Tak wg. mnie to wygląda, tylko jak wykonać generator, myślałem o LTC1799 i do tego stopień mocy na tranzystorze + transformatorek.

Problemem jest właśnie ten stopień mocy i trafo nie bardzo wiem jaki to wykonać przy takiej częstotliwości.

Ktoś ma jakiś pomysł ?
  • Pomocny post
    #16 18048323
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6135
    W sieci można znaleźć projekty SSTC pracującej na 4MHz może niektóre rozwiązania ci pomogą - są tam drivery z transformatorami, tyle że pracujące w rezonansie.
    Transformatory na taką częstotliwość nie są niczym niezwykłym, przynajmniej w sprzęcie radiowym, na rdzeń trzeba wybrać materiał który się nadaje do pracy z takimi częstotliwościami, ilość zwojów i indukcyjność takiego transformatora będą małe, dał bym ok 10uH (prąd magnesujący poniżej 100mA). Warto nawinąć tryfilarnie co da małe rozproszenie i poszerzy pasmo od góry.

Nota aplikacyjna o projektowaniu driverów do dużych mosfetów na kilkanaście MHz
    https://archive.eetasia.com/www.eetasia.com/A...EP/2001SEP06_AMD_POW_AN3.PDF?SOURCES=DOWNLOAD
    Będziesz miał łatwiej

Pewnie da sie też znaleźć gotowy driver, spodziewam sie że jakby miał przez transformator wysterować stopień wyjściowy straty mocy będą na tyle duże że będzie wymagał skutecznego odprowadzania kilku watów mocy (co najmniej obudowa z termopadem, ale to może być trudne, lepiej jakieś TO220).

"pędziłęm" kiedyś TC4420 w obudowie TO-220 do 5MHz nie jest to najlepsza konstrukcja bo płyną w nim prądy skrośne podczas przełączania (bez radiatora by się przegrzał nawet z odłączonym wyjściem) ale był na radiatorze więc nie przeszkadzało ile mocy traci.

Szybsze i pozbawione powyższej wady są drivery z serii UCC27xxx, można by z takiego drivera wysterować dwa małe MOSFETy w układzie push-pull i dopiero z tego transformator - chłodzenie drivera przestanie być problemem.

Trzeba by policzyć ile mocy potrzebują bramki twoich MOSFETów, jaki to typ, jaki ma ładunek bramki?
  • #17 18048356
    jdubowski
    jarek_lnx napisał:
    Warto nawinąć tryfilarnie co da małe rozproszenie i poszerzy pasmo od góry.

Do rozważenia kwestia izolacji, bo z tego co autor wątku pisze to stopień końcowy ma połączony galwanicznie z siecią, pisze też że masa generatora jest izolowana od masy stopnia końcowego.
  • #18 18048439
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Do rozważenia kwestia izolacji, bo z tego co autor wątku pisze to stopień końcowy ma połączony galwanicznie z siecią, pisze też że masa generatora jest izolowana od masy stopnia końcowego.
    Słuszna uwaga, więc warto się rozejrzeć za drutem nawojowym w potrójnej izolacji, mają specyfikację do 6kV, powinno wystarczyć.
  • #19 18049847
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    jarek_lnx napisał:
    W sieci można znaleźć projekty SSTC pracującej na 4MHz może niektóre rozwiązania ci pomogą - są tam drivery z transformatorami, tyle że pracujące w rezonansie.

Właśnie w piątek zamówiłem drivery tyle że TC4423, TC4424 i TC4425, z tego co sprawdzałem są troszkę szybsze (może nie będą się tak grzać). Rdzenie i generator też w drodze. Poskładam wszystko do kupy i dam znać jak to wygląda.

Jeśli chodzi o tranzystory wyjściowe to są to IRFP440.

Pozdrawiam.

Poskładałem generator LTC1799 przebieg bardzo ładny, po podłączeniu TC4425 śmieci :(. Okazuje się że układ ten działa poprawnie do 1MHz. Przy wyższych częstotliwościach zachowuje się tak jakby się wyłączał (układ jest w obudowie SO-8) zapewnw działą zabezpieczenie termiczne. Mam pytanie czy wspomniany układ UCC27322 będzie pracował poprawnie przy tej częstotliwości ?

Po dokładnych pomiarach oscyloskopem wychodzi że generator LTC1799 nie daje rady wysterować TC4425, Na oscylatorze niepięcie spada do wraz ze wzrostem częstotliwości od 0,8 MHz wzwyż, Wychodzi na to że trzeba zrobić jakiś wzmacniacz pośredni.

Czy ktoś podpowie jak wykonać taki wzmacniacz przy takiej częstotliwości ?
  • #20 18050805
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    lukaszBBIT napisał:
    Właśnie w piątek zamówiłem drivery tyle że TC4423, TC4424 i TC4425, z tego co sprawdzałem są troszkę szybsze (może nie będą się tak grzać).
    Będą się grzać od prądów skrośnych, tak samo jak TC4420, będą tak samo się grzać od prądu obciążenia. Czasy propagacji/narastania badano przy różnych pojemnościach obciążenia, trudniej porównywać.

lukaszBBIT napisał:
    Jeśli chodzi o tranzystory wyjściowe to są to IRFP440.
    A więc 63nC@10V co przy 5MHz da dla dwóch sztuk da 6,3W, policzone wg wartości maksymalnej więc w praktyce może być trochę mniej.
    Gdybyś wprost z drivera przez transformator wysterował MOSFETy cała ta moc wydzieliła by się w driverach.
    Wg dokumentacji TC4425 (tak samo jak TC4420) z powodu prądów skrośnych przy 5MHz pobierze 80mA i moc wynikającą z przepływu tego prądu trzeba doliczyć do strat (tego typu strat nie ma w UCC27xxx).

TC44xx mają sporą pojemność wejściową, co może stwarzać problemy, poza tym w układach impulsowych na 5MHz trzeba zwracać uwagę na wszelkie przewody, połączenia masy, bliskość kondensatorów odsprzęgających, prototypy buduję w technice "dead bug on ground plane".

lukaszBBIT napisał:
    Mam pytanie czy wspomniany układ UCC27322 będzie pracował poprawnie przy tej częstotliwości ?
    Jest szybszy i ma większą wydajność prądową, zauważ że katalogowe czasy narastania/propagcji mierzono przy 5,5x większym obciążeniu pojemnościowym niż dla TC4425

Cytat:

Czy ktoś podpowie jak wykonać taki wzmacniacz przy takiej częstotliwości ?
    Szybką bramkę CMOS, z serii o dużej wydajności prądowej, np AC
    74AC04 74AC14 itp
    Jakim napięciem zasilasz LTC1799?
  • #21 18050811
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    LTC zasilam 5V z LM7805 a tego z akumulatora.
  • #22 18050879
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jeśli driver jest w obudowie SO-8 to raczej słabo widzę szanse wydzielenia kilku watów.
  • #23 18050908
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    podłączyłem do generatora 74AC14

To sygnał z wyjścia 74AC14:

Po podpięciu drivera TC4422 TO220 ale bez podania zasilania na niego:

I po podaniu zasilania na TC4422:

Wszystkie pomiary wykonywane za 74AC14 a na wejściu TC4422.

Czy taki stan to wina prądów skrośnych ?
    Dodam że do ok 2 MHz jakoś to jeszcze wygląda, powyżej tej częstotliwości sygnał na wejsciu jest strasznie zniekształcony, dlaczego?
  • #25 18050944
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Oczywiście :)

Po użyciu wszystkich bramek w 74AC14, czyli dokładne sześciu jedna za drugą udało mi się uzyskać taki przebieg:

niebieski to wejście TC4422
    żółty to wyjście pod obciążeniem 500R

Czy to że sygnał jest tak zniekształcony to wina prądów skrośnych ?
  • #26 18050953
    jdubowski
    lukaszBBIT napisał:
    Dodam że do ok 2 MHz jakoś to jeszcze wygląda, powyżej tej częstotliwości sygnał na wejsciu jest strasznie zniekształcony, dlaczego?

A to jest w zwarty sposób polutowane? Bo jeśli to jest jakaś pajęczyna na płytce stykowej to sprawa jest jasna...
  • #27 18050969
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    lukaszBBIT napisał:
    Czy taki stan to wina prądów skrośnych ?
    Te prądy płyną z zasilania, w poprawnie wykonanym układzie nie wpływają na napięcia wejściowe/wyjściowe, chyba że ktoś spartaczy masę.

Cytat:
    I po podaniu zasilania na TC4422:
    To wygląda jak prawie nietłumione oscylacje 10MHz z nałożonym sygnałem prostokątnym, jak ustawisz częstotliwość taką, że któraś harmoniczna prostokąta, zbliża sie do częstotliwości rezonansowej obwodu LC to amplituda rośnie i sygnał wygląda gorzej.

Wspomniany obwód rezonansowy to pasożytnicze rektancje, po prostu wykonanie zbyt badziewne jak na takie częstotliwości.

Pokaż jak to jest wykonane fizycznie.
  • #28 18050971
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Polutowane jest na płytce stykowej + płytka pod generator. Generalnie to sa 3 elementy LTC1799 + 74AC14 + TC4422, wcześniej zasilanie na LM7805 z akumulatora. Raczej to nie wina lutowania. Proszę spojrzeć na przedostatni oscylogram, to jest przy f = 5MHz. Zastanawiam się czy jakbym dołożył jeszcze raz 74AC14 czt to coś da?

Nadmienię że dopiero jak połączyłem wszystkie bramki to udało mi się złapać jakiś sensowny oscylogram.
  • #29 18051036
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    lukaszBBIT napisał:
    Polutowane jest na płytce stykowej + płytka pod generator.
    Pokaż.
    Płytka stykowa czy uniwersalna? Do stykowej przecież nie lutujesz. Płytka stykowa to gwarancja porażki.

lukaszBBIT napisał:
    Raczej to nie wina lutowania.
    Nie lutowania, a długości połaczeń, kiepskiego odsprzęgania, braku niskoimpednacyjnej masy.

lukaszBBIT napisał:
    Proszę spojrzeć na przedostatni oscylogram, to jest przy f = 5MHz. Zastanawiam się czy jakbym dołożył jeszcze raz 74AC14 czt to coś da?
    Ile takich układów już uruchomiłeś? Bo ja się w taki rzeczy bawię od dekady i u mnie działają. Mówię z własnego doświadczenia że takie coś musi być porządnie zrobione, impedancje pasożytnicze w obwodzie zasilania i masy minimalizować za wszelka cenę, każdy 1mm ma znaczenie. W takich układach na dwóch końcach 5cm przewodu często nie zobaczysz tego samego sygnału, choć to tylko 5MHz (z harmonicznymi sięgającymi kilkudziesięciu).
  • #30 18051045
    lukaszBBIT
    Poziom 9  
    Płytka już dość skatowana, cały dzień z tym walczę.

Troszkę poprawiłem połączenia i tak to wygląda wejście zółte, niebieskie wyjście tylko dlaczego wyjście tak zniekształcone skoro wejście jest w miarę ok ???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzonego generatora częstotliwości 5 MHz, który jest zasilany z zewnętrznego źródła 12 V. Użytkownik zauważył, że masy układu mocy i generatora nie są połączone, co rodzi pytania o sposób sterowania tranzystorami w układzie mocy. Uczestnicy forum sugerowali, że generator może mieć wyjście transformatorowe, a także wskazali na możliwość użycia układów takich jak IR2153 do generacji sygnału. Wskazano na potrzebę odpowiedniego projektowania transformatorów i wzmacniaczy, aby uzyskać sygnał o odpowiednich parametrach. Użytkownik planuje zbudować nowy generator, rozważając użycie LTC1799 oraz driverów TC4423, TC4424 i TC4425, a także tranzystorów IRFP440. Wskazano na znaczenie poprawnego wykonania układu, minimalizacji długości połączeń oraz zastosowania kondensatorów odsprzęgających w celu poprawy jakości sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA