logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[6630] Nokia 6630 nie ładuje baterii mimo różnych ładowarek i baterii - co robić?

ReaperX 19 Mar 2007 20:26 1305 6
  • #1 3696519
    ReaperX
    Poziom 12  
    Zakupiłem w sobotę ten piękny model, bawiłem się nim 4 godziny i bateria zrobiła się prawie pusta. Podłączyłem do ładowarki, ładowała się ok 2 godzin. W pewnym momencie wyskoczyło na krótko info o słabej baterii, telefon się wyłączył i już nie włączył...
    Niby pokazuje ładowanie baterii ale jej nie ładuje.

Robiłem już tak:
    -inna ładowarka + oryginalna bateria
    -oryginalna ładowarka + inna bateria
    -inna ładowarka + inna bateria

Dzisiaj kupiłem ładowarkę biurkową, ładuje baterię już 5 godzin. W tym czasie sprawdzałem czy tel się włączy, ale nic z tego...

Aha. Dopóki bateria jest naładowana to wszystko jest ok - można tel wyłączyć i włączyć.

(ten sam problem co w https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic414708.html
  • #2 3696598
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Najlepiej oddaj telefon na gwarancje... :]
  • #3 3696832
    ReaperX
    Poziom 12  
    Nie, dziękuje. Byłem dzisiaj w serwisie nokii i robią tam takie jaja że szkoda gadać. Przede mną stała babka która czeka 3 miesiąc i koleś który czeka 3 tygodnie.
  • #4 3701479
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    układ ładowania czyli bezpiecznik i Dzener pewnie ok i jesli tak to sprawdzic linie BSI oraz R2071..
  • #5 3702202
    ReaperX
    Poziom 12  
    ftb, orientujesz się ile ta naprawa będzie kosztować w najgorszym wypadku?

W jednym komisie wspominali coś o układzie prostowniczym (30-40zł)
  • #6 3703101
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    myslałem że chcesz go naprawić a nie szukać komisu..niestety nie wiem ile..to zależy kto i co będzie robił
  • #7 3703208
    ReaperX
    Poziom 12  
    Gdybym tylko umiał to bym go naprawił :P

Ale z tak małą wiedzą boje się dotykać tak małych urządzeń :P

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telefonu Nokia 6630 zgłasza problem z ładowaniem baterii – mimo użycia różnych ładowarek i baterii, telefon nie ładuje akumulatora prawidłowo. Po krótkim czasie użytkowania bateria rozładowała się, a telefon wyłączył się z komunikatem o słabej baterii i nie włącza się ponownie, choć wskaźnik ładowania jest aktywny. Próby ładowania różnymi ładowarkami, w tym nową ładowarką biurkową, nie przyniosły efektu. W dyskusji sugerowano, że problem może leżeć w układzie ładowania, w szczególności w bezpieczniku, diodzie Zenera, linii BSI oraz elemencie R2071. Koszt naprawy może się różnić, a w jednym serwisie wspomniano o wymianie układu prostowniczego za około 30-40 zł. Użytkownik unika samodzielnej naprawy ze względu na brak doświadczenia i obawę przed uszkodzeniem drobnych elementów. Serwis Nokii jest krytykowany za długie oczekiwanie na naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA