logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS VR 343/01 - Magnetowid zatrzymuje się na STOP, nie kręci bęben głowicy

mozampa 30 Wrz 2003 10:33 1374 3
REKLAMA
  • #1 343800
    mozampa
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Cześć!
    Mam problem z wyżej wymienionym magnetowidem. Połyka kasetę i częściowo wyciąga taśmę, ale potem zamiera. Na wyświetlaczu świeci napis STOP. Przyciśnięcie jakiegokolwiek klawisza powoduje wyświetlenie danej funkcji przez sekundę a potem znów STOP. Mechanizm jednak nie reaguje wogóle. Bęben głowicy nie kręci się wcale. Bardzo proszę o pomoc, jestem początkującym majsterkowiczem, więc jeśli można to "prostym" językiem :)
    Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 345078
    mozampa
    Poziom 17  
    Chciałbym jeszcze dodać, że w tym magnetowidzie występuje mechanizm TURBO DRIVE. Jeszcze raz proszę GORĄCO o pomoc, bo ten magnetowid spędza mi sen z powiek. Nigdy jeszcze nie majsterkowałem przy tego typu urządzeniu, a co gorsza jest to video mojego kumpla i nie dostanę za to ani grosza (ale bardzo mi zależy żeby je naprawić).
  • REKLAMA
  • #3 347043
    grzegorz.m
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Wymontuj mechanizm z video i przeprowadż symulację popychając pasek od silnika wykonawczego zaobserwujesz w którym miejscu blokuje ci się mechanizm sprawdż czy plastik na przekładni ślimakowej nie jest pęknięty je zeli tak to wymień na nowy
  • #4 347107
    mozampa
    Poziom 17  
    Zębatka faktycznie była pęknięta, ale ją wymieniłem na samym początku. Mechanizm też wyciągnąłem i dokonywałem symulacji - wkładałem kasetę i podawałem na silnik napięcie z zasilacza zewnętrznego. Wtedy wszystko jest ok. Kaseta wchodzi i głowica jest opasana taśmą. Możliwe jest że mechanizm nie blokuje się całkowicie, tylko "za ciężko" idzie?
REKLAMA