logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY GM-L2589 vs Synco GM-L2589 - Która nazwa jest właściwa dla monitora?

bursta 20 Mar 2007 18:29 3485 15
REKLAMA
  • #1 3699832
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    W dziale "Schematu/instrukcji/artykułu" umieściłem odpowiedni post. Szukałem w wyszukiwarce i na sieci, pod obiema nazwami - ciężko coś znaleźć. W zasadzie nurtuje mnie problem: która nazwa właściwa? Monitor popsuty ma nazwę "SONY" (na dole po lewej) a w sieci wszędzie jest "Synco". załączam obrazek z sieci:

Podejrzewam, że ze schematem będzie ciężko i dlatego mam pytanie: Czy mógłby ktoś poratować fotką płyty drukowanej w celu odczytania parametrów niektórych elementów?
    Może uda mi się załączyć fotkę obrazującą uszkodzone elementy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3700692
    Thaed
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam!
    Z pewnością nie jest to produkt SONY, ktoś sobie nakleił logo... google jako producenta wyrzucają firmę Syntra, ale z kolei Syntra to już czarna magia...
    Pozdrawiam
  • #3 3702930
    bursta
    Poziom 27  
    Thaed napisał:
    Witam!
    Z pewnością nie jest to produkt SONY, ktoś sobie nakleił logo... google jako producenta wyrzucają firmę Syntra, ale z kolei Syntra to już czarna magia...
    Pozdrawiam

Dla wyjaśnienia - to nie jest nalepione logo tylko oryginalny plastik, być może i podróbka ale wytłoczona fabrycznie.
    Google wyrzucają też nazwę "Synco" (w temacie) :-)

Tak jak wspomniałem - dorzucam fotki uszkodzonego elementu, wskazuje go główka zapałki:

Jeśli ktokolwiek może pomóc w identyfikacji elementu bądź też wspomóc choćby fragmentem schematu - serdecznie z góry dziękuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3703249
    Thaed
    Poziom 17  
    Wg mnie jest to MOSFET, wylutuj uszkodzony i popatrz na układ druku żeby sprawdzić polaryzację, ten obok to jest MOSFET z kanałem typu P - 9435 czyli FDS4435BZ Fairchilda, ten uszkodzony może być identyczny lub SI4936DY Fairchilda czyli z kanałem typu N
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3705108
    bursta
    Poziom 27  
    Thaed - :arrow:
    Satgal - :arrow:
    Śliczne dzięki za info :-). Wygląda na to, iż po lewej jest to MOSFET FDS9435A (CEM9435A) - wskazuje na to układ druku, zresztą zgodny ze schematem w opisie katalogowym elementów:

z lewej strony: FDS9435A_______________________ po tej stronie jest : ????????

Obeejrzałem dość sporo specyfikacji w obudowie SO-8 na stronie producenta - Który MOSFET wybrać w miejsce spalonego?

Pozdrawiam serdecznie
  • #7 3705388
    Thaed
    Poziom 17  
    A możesz zrobić zdjęcie druku po wylutowaniu tego elementu? Ja nie dopatrzyłem wcześniej , że podawany przeze mnie MOSFET N jest podwójny...
    Satgal - być może jestem w błędzie ale patrząc na note aplikacyjną AIC 1563CS to nie za bardzo widzę by 3 piny tego układu były razem połączone...
    Pozdrawiam
  • #8 3705420
    bursta
    Poziom 27  
    to notka z AIC_1563:

SONY GM-L2589 vs Synco GM-L2589 - Która nazwa jest właściwa dla monitora? SONY GM-L2589 vs Synco GM-L2589 - Która nazwa jest właściwa dla monitora?

Tu notka z Si4936DY:

Zauważ, że nie ma w nim nigdzie zwartych 3 nóżek - a obok łebka zapałki masz 3 nóżki połączone razem.
    Może uda się dorzucić fotkę po wylucie.
    Pozdrawiam i lecę spać :-)
  • #10 3707058
    bursta
    Poziom 27  
    satgal napisał:
    Jeżeli są 3 nogi zwarte co teraz widać na nowym zdjęciu to nie jest ten AIC. co pisałem a widziałem na podobnych elektronikach w tym miejscu.

Heh ...:-), okazuje się satgal że chyba masz rację. Z ledwością, ale jednak można odczytać kilka symboli, wygląda to tak:

AIC157xxx - te ostatnie spalone (prawdopodobnie 3 znaki)

Możliwości jest trochę, kilka znalezionych naprędce:

AIC1570 5-bit Dac, Synchronous Pwm Power Regulator With Ldo and Linear Controller
    AIC1570CS 5-bit DAC, Synchronous PWM Power Regulator with LDO and Linear Controller
    AIC1570CXXX Advanced PWM Switching and Dual Linear Controller ic
    AIC1571 5-bit Dac, Synchronous Pwm Power Regulator With Dual Linear Controllers
    AIC1571CS 5-bit DAC, Synchronous PWM Power Regulator with Dual Linear Controllers
    AIC1571CXXX Advanced PWM Switching and Dual Linear Controller ic
    AIC1573 5-bit Dac, Synchronous Pwm Power Regulator With Simple Pwm Power Regulator, Ldo and Linear Controller
    AIC1573CS 5-bit DAC, Synchronous PWM Power Regulator with Simple PWM Power Regulator, LDO and Linear Controller
    AIC1574 5-bit Dac, Synchronous Pwm Power Regulator With Triple Linear Controllers
    AIC1574CS 5-bit DAC, Synchronous PWM Power Regulator with Triple Linear Controllers
    AIC1577 External Nmos Step-down Pwm Controller
    AIC1577-COTB External NMOS Step-Down PWM Controller
    AIC1577-COTR External NMOS Step-Down PWM Controller
    AIC1577-CSTB External NMOS Step-Down PWM Controller
    AIC1577-CSTR External NMOS Step-Down PWM Controller
    AIC1577-POTB External NMOS Step-Down PWM Controller
    AIC1577-POTR External NMOS Step-Down PWM Controller
    AIC1577-PSTB External NMOS Step-Down PWM Controller
    AIC1577-PSTR External NMOS Step-Down PWM Controller
    AIC1578 High-efficiency, Step-down Dc/dc Converter
    AIC1578CN High-Efficiency, Step-Down DC/DC Converter
    AIC1578CS High-Efficiency, Step-Down DC/DC Converter
    AIC1578CXXX High-efficiency Step-down DC/DC Converter
    AIC1579 Step-down Switching Regulator Controller
    AIC1579CN Step-Down Switching Regulator Controller
    AIC1579CS Step-Down Switching Regulator Controller
    AIC1579L Step-Down Switching Regulator Controller
    AIC1579LCN Step-Down Switching Regulator Controller
    AIC1579LCS Step-Down Switching Regulator Controller
    AIC1579XCXXX High-efficiency Step-down DC/DC Converter

Kto wie, który układ się spalił?
    Pozdrawiam serdecznie
  • #11 3707559
    Thaed
    Poziom 17  
    Bursta, ale my nie jesteśmy wróżkami!!:)
    Popatrz na układ druku - rozrysuj sobie go na kartce - zrób kawałek schematu ideowego, a następnie weź noty aplikacyjne tych AIC'ów i porównaj.
    Bez zdjęć druku ( z wylutownym uszkodzonym elementem) i tego kawałka schematu ideowego to dokłądnie totolotek przecież:)
    Również sedeczności załączam
  • REKLAMA
  • #12 3707765
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Nawet jak zostanie rozszyfrowany który to AIC to i tak go się nie kupi, prawdopodobnie on kontroluje przetwornicę dającą 5V, ja proponuję zastąpić te dwa IC jednym np.(SI) 8050SD. z którym nigdy nie było takich problemów jak miałem z tymi AIC kiedyś przetwornica w TV LCD zrobiona na nim zwaliła prawie wszystkie IC bo zamiast 3,3V przetwornica dawała 12V.
  • #13 3707856
    bursta
    Poziom 27  
    Thaed :arrow:

Pewnie tak trzeba będzie zrobić, mam taką świadomość. A jeśli druk jest wielowarstwowy, co wtedy? :-(. Celem postu jest możliwie jak najszybsze zdobycie tej informacji (jak zawsze - brak czasu), być może ktoś akurat ma tę płytę na wierzchu albo rozkręci obudowę i po prostu odczyta nazwę - będę tej osobie bardzo wdzięczny ;-).

Co do wylutowanego elementu i druku pod nim, z fotką będzie chwilowo problem ale opiszę z grubsza co i jak. Przepraszam za jakośc opisu ale robię to na szybko:

1,2,3 - te końce są przylutowane razem
    4 - do rezystora
    5 - do rezystora i jeszcze chyba dalej
    6 - do MOSFET CEM9435A (bramka)
    7 - wygląda na niepołączony lub wchodzi do ścieżki wewnątrz laminatu
    8 - tak jak opis 7
    9 - polaryzacja układu

Pozdrawiam serdecznie

Edit:

Trochę poszperałem, zainteresował mnie ten układ:

i sposób jego zastosowania:

To może być to, jak myślicie?

satgal :arrow:
    Czy aż tak duże problemy są z zakupem tych AIC?
  • #14 3707925
    Thaed
    Poziom 17  
    Ale z tego co napisał Satgal i tak nie zdobędziesz tego scalaka - najszybciej będzie skorzystać z pomysłu Satgala i zrobić nową przetwornicę.
    Pozdrawiam
  • #16 3713945
    bursta
    Poziom 27  
    Widzę, że bez rozrysowania schematu się nie obejdzie, dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem identyfikacji właściwej nazwy monitora oznaczonego jako "SONY GM-L2589" lub "Synco GM-L2589". Ustalono, że oznaczenie SONY jest prawdopodobnie fałszywe, a rzeczywistym producentem może być firma Synco lub Syntra. Wskazano na trudności ze znalezieniem schematu i dokumentacji. Analizowano uszkodzony element na płycie drukowanej, który okazał się być MOSFET-em, prawdopodobnie FDS9435A (kanał P) lub SI4936DY (kanał N) firmy Fairchild. Zidentyfikowano także układ scalony AIC 1563CS lub podobny z serii AIC157x, który steruje przetwornicą typu step-down. Ze względu na brak dostępności oryginalnych scalaków zasugerowano zastąpienie ich popularnym układem SI8050SD, co uprościłoby naprawę i zmniejszyło ryzyko uszkodzeń. Podkreślono konieczność wykonania schematu ideowego na podstawie zdjęć płyty po wylutowaniu uszkodzonych elementów, aby precyzyjnie dobrać zamienniki. Płyta jest najprawdopodobniej dwustronna, nie wielowarstwowa. Ostatecznie rekomendowano wykonanie nowej przetwornicy zamiast poszukiwania oryginalnych części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA