logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor SONY CPD-E200E - przetwornica próbkuje, różnice w chassis SCC-L31A-A i SCC-L31C-A?

dbator 21 Mar 2007 18:06 2278 11
  • #1 3703581
    dbator
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam

Po włączeniu tego monitora przetwornica próbkuje.
    Po odłączeniu uzwojenia drenowego trafa zasilacz się uruchamia.
    Chociaż wcześniej zjawisko to występowało z przerwami. Ale luty zostały poprawione. Udrzanie też nie pomaga.

Podczas próbkowania dioda świeci kolorem zielonym (czas świecenia i przerwy około 0,5s). Na elektrodzie jest serwisówka do CPD-E200 D99C
    Chassis SCC-L31A-A. Czy to to samo? W tym który mam jest SCC-L31C-A. Strasznie dużo punktów trzeba za nią dać dlatego pytam.

Pozdrawiam
  • #2 3705575
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Do sprawdzenia na początek HOT i reg napięcia (Q503, Q501) i okolice oraz drabinka (Q506, Q526, Q536) i okolice.
    Pozdrawiam.
  • #3 3721126
    dbator
    Poziom 18  
    Witam

Q503 Hot podmieniony na inny - 6A 1000V (ponieważ był podejrzany) - taki sam objaw (przetwornica dalej próbkuje.
    Q506 dobry
    Q501 to SMD dlatego go nie wylutowywałem. W układzie zachowuje się dziwnie ale nie jest zwarty.

Q526 i Q536 nie mogę znaleźć.

Co Pan jeszcze proponuje?

Pozdrawiam
  • #5 3723066
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Po pierwsze myślę, że na forum jesteśmy Kolegami.
    Ja podawałem nr. tranzystorów korzystając ze schematu CPD-E200E - i tranzystory nie były SMD.
    Może faktycznie jak Napisał Kolega lisek - sprawdź który ze schematów pasuje do Twojego i daj jakieś namiary na niego - będzie łatwiej.
    Pozdrawiam.
  • #6 3724525
    dbator
    Poziom 18  
    Witam

Chassis: SCC-L31C-A

A schematu nie ma na tych stronach.

No i co ma Pan na myśli z tymi kolegami?

Pozdrawiam
  • #7 3726891
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Zanlazłem chyba właściwy schemat.
    HOT - to Q507 - 2SC5302,
    Q503 to czoper - 2SJ449,
    Do sprawdzenia jeszcze Q520 - 2SJ516 i Q512-Q516.
    Jeśli czoper był zwarty to pewnie HOT też będzie.
    Do wymiany przy tym elektrolity w zasilaniu +B między innymi C524, C575.
    Pozdrawiam.
  • #8 3728001
    dbator
    Poziom 18  
    Witam

Hot to 2SK2605 (chyba Q507)
    Co to jest czoper? Jest w każdym razie przed Hot'em jest 2SJ445.

Pozdrawiam
  • #9 3729734
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Jeśli to faktycznie Chassis: SCC-L31C-A to jest tak jak napisałem.
    Ten 2SK2605 (Q510) - to tranzystor kluczujący trafopowielacz.
    Czoper to inaczej reg napięcia.
    Pozdrawiam.
  • #10 3734723
    dbator
    Poziom 18  
    Witam

Prawda jest taka, że nie ja naprawiam ten monitor. Został zamówiony trafoopowielacz podróbka za 25 zł tylko dlatego ażeby się upewnić, że to rzeczywiście to. To nie była moja decyzja. Według mnie to nie trafo.

Trafo zostało wymienione i objaw jest taki sam.
    Osoba która próbowała naprawić ten monitor już się poddała.
    Ale są zmiany. Monitor uruchomiony po paru tygodniach leżenia na regale włączył się.

Niestety radość nie trwała długo. Podczas pracy nagle cyk-cyk, cyk-cyk, cyk-cyk... :)

Na początek zakładam, że to nie zimne luty oraz nie pęknięcie którejś ze ścieżek, ponieważ ruchy płytą nic nie dają. Punkty lutownicze były dokładnie poprawiane.

Tym nie mniej jednak zawsze jest prawdopodobieństwo zaistnienia powyższego.

To czego się jeszcze dowiedziałem to to, że dużo wcześniej się już tak zdarzyło, że monitor zaczął pracować po ruszaniu trafem. Ale już tak nie jest.

Jeśli chodzi po mnie to stawiałbym nawet nie na termiczną sprawę lecz na jakiś elektrolit. Być może nawet przy układzie sterującym przetwornicą.

O ile rzeczywiście nie ma jakiegoś zimnego lutu czy pęklniętej ścieżki lub elementu SMD. Ale czy przy wystąpieniu przerwy może się ten monitor tak zachowywać? Słyszałem, że te monitory mają dużźo zabezpieczeń. Ale ja tam nic specjalnego nie widzę.

Są szanse, że będę się mógł zająć tym monitorem na poważnie dlatego proszę Panów o wskazówki.
    A ten P-Chanel FET to 2SJ445

Pozdrawiam
  • #11 3933159
    rumi
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam,
    nie wiem czy temat jest dalej aktualny, możliwe że ktoś z tego jeszcze skorzysta. Miałem podobny problem - okazało się, że winne są kondensatory w linii. Po dołączeniu elektrolitu 47uF/200V do istniejącego monitor ruszył, dalej za pozytywnym objawem sprawdziłem pozostałe elektrolity. Okazało się, że w linii "siedzą": wymieniony wyżej 47uF/200V - ten wykazywał niewielki spadek pojemności, dalej 33uF/200V - ten pojemność prawidłowa, następny 33uF/200V - skorodowana nóżka, przy demontażu odpadła. Ten elektrolit był winien takiego zachowania monitora.
    Po złożeniu - kilkugodzinnej pracy, ostudzeniu i znowu kilkugodzinna praca - zachowanie bez zarzutu.
    Pozdrawiam.
    Mirek
  • #12 3987230
    dbator
    Poziom 18  
    Witam

Niestety klient odebrał sprzęt. Dlatego też nie sprawdzę Pańskiej podpowiedzi. Chociaż brzmi kokretnie.

Tym nie mniej jednak dziękuję kolegom za wszelką pomoc.

Temat można zamknąć.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z przetwornicą w monitorze SONY CPD-E200E z chassis SCC-L31C-A, która próbuje się uruchomić, a po odłączeniu uzwojenia drenowego transformatora zasilacz startuje. Wskazywano na konieczność sprawdzenia tranzystorów HOT (Q503, Q507), regulatora napięcia (czoper, np. Q503 2SJ449), oraz innych elementów jak Q520, Q512-Q516. Wymieniono transformator, jednak problem pozostał. Sugerowano również kontrolę elektrolitów w zasilaniu +B (np. C524, C575), które mogą powodować niestabilność pracy. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem, że przyczyną podobnych objawów były uszkodzone kondensatory elektrolityczne (47uF/200V, 33uF/200V), których wymiana przywróciła stabilność monitora. Wątpliwości dotyczyły różnic między chassis SCC-L31A-A i SCC-L31C-A oraz dostępności schematów serwisowych, które są zbliżone, ale nie identyczne. Ostatecznie temat został zamknięty z powodu braku możliwości dalszej diagnostyki, gdyż klient odebrał sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA