logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS 442, wymiana pokrętła głośności. Kabelki.

Pisklak 20 Mar 2007 18:41 3277 21
REKLAMA
  • #1 3699891
    Pisklak
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam... troche zabawnie to zabrzmi ale mam problem, mianowicie, zachcialo mi sie wymieniac pokretlo od glosnosci no i... zapomnialem ktory kabel gdzie idzie a ze jestem "bardzo poczatkujacy" wiec mam prosze o pomoc, bo obojetnie gdzie bym nie podlutowal kabli to albo buczy albo nic nie gra... jelsi ktos moglby mi pomoc, bede wdzieczny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3699953
    Rafik_
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam!
    Masz załączony frgm schematu, podłącz wg niego do poszczególnych punktów K....
    Pozdr
    Sorka za mało czytelny schem ale tylko taki na szybkiego znalazłem w necie tu: www.muzykmarcin.piwko.pl/schematy.html
    PS.
    Widze że sie spóźniłem wycinając schem ;)
    Załączniki:
    • Diora WS 442, wymiana pokrętła głośności. Kabelki. frgm_schem.JPG (34.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3700057
    Pisklak
    Poziom 16  
    Wielkie dzieki i wybaczcie ze nie szukalem wczesniej ale mam kolejny problem, nie wiem co sie moglo stac ale mozliwe ze gdy pomylilem laczenie kabli cos spalilem gdyz zeby co kolwiek bylo slychac musze dac regulator na maksimum, czy ktos wie co moglo pasc?

Podejrzewam spalenie gdyz zadne diody mi juz nie swieca ;/
  • REKLAMA
  • #5 3700063
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Tak. Należy włożyć zwory w miejscu podłączenia korektora.
  • #6 3700076
    Pisklak
    Poziom 16  
    Ale ja wierze mam podlaczona do korektora, zreszta jak zmostkuje to jest tak samo. No i zapomnialem wspomniec ze strasznie trzeszczy :/
  • #7 3700204
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Obok potencjometru jest bezpiecznik T400mA na plytce sprawdz,wymien
  • #8 3700326
    Pisklak
    Poziom 16  
    Tylko gdzie ten potencjomentr (nie smiejcie sie) :(
  • #9 3700385
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    To jest właśnie to "pokrętło" co je wymieniasz..... :P
  • #10 3700508
    Pisklak
    Poziom 16  
    Niestety a raczej bezpiecznik jest dobry, bynajmniej jak dalem inny to bylo tak samo, czy moze byc jeszcze jakis powod? ;/
  • #11 3700519
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A wiesz wogole jak wyglada bezpiecznik?Niemasz dawac innego tylko taki jak ma byc!
  • #12 3700600
    Pisklak
    Poziom 16  
    No toz przeciez dalem taki jak napisales dokladnie wokol bezpiecznika jest napisane T400mA 250V.

Czy jest ktos w stanie mi pomoc?
  • REKLAMA
  • #13 3725011
    Pisklak
    Poziom 16  
    Witam ponownie...
    Wiec tak opisze jeszcze raz te cala sytuacje, przy tym jak podlaczylem zle potencjometr polecial lekki dymek z przedwzmaczniacza, teraz w wierze praktycznie nie gra, tzn gra ale musi byc zglosniona na maksa, po za tym caly czas charczy, na obydwu kanalach i tak samo jak podlacze pod druga pare kolumn. Do tego jeszcze nie dzialaja zadne diody, czy to faktycznie moze byc przyczyna bezpiecznikow? Nie znam sie wiec pytam o pomoc :/ zalezy mi aby ta wierza odzyla :/
  • #14 3726726
    Mamber
    Poziom 21  
    Sprawdz napięcie na wyjsciach tranzystorów wejsciowych przed wzmacniacza jak i poszczegolnych stopni w nim. powinno byc ono w granicach 20-22V. pozatym sprawdz czy na kolektory dochodzi 44v napięcia zasilania. jezeli nie ma napięcia zasilania do wymiany pewnie bedzie tranzysor BD147 w sekcji zasilacza. jezeli napiecie jest a bazy tranzystorów maja napiecie inne niz podałem wtedy musisz po wymieniac Bc413 ,414 i jezeli tzeba to rzesztę.
    Dodatkowo przy kazdym tranzystorze wymien kondensator 2,2uF.
  • #15 3726885
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Jesli Ci nie swieca nawet diody to masz albo uszkodzony bezpiecznik tak jak wyzej pisalem lub diode D401.
    Swoja drogo zeby przy wymianie potencjometru uszkodzic zasilanie przedwzmacniacza to trzeba byc naprawde zdolnym bo to ma nie wiele wspolnego z soba.
    Wiec moze lepiej juz nic tam nie grzeb tylko oddaj do serwisu bo jeszcze bardziej go spartolisz.
    P.S.Maber tam niema tranzystora w zasilaczu BD147 tylko BD137 i wymiana elektolitow 2,2µ jest zbedna!
  • #16 3728009
    Pisklak
    Poziom 16  
    Jesli chodzi o tranzystory wejsciowe to ktore to sa? No a co do marian1981.02 - to nie chce oddawac sprzetu do serwisu, wole sam sprobowac, w koncu chce sie czegos nauczyc a czlowiek uczy sie na bledach, jaka satysfakcje mial bym zanoszac do serwisu, wyplacajac sie? ;/
  • #17 3728348
    Mamber
    Poziom 21  
    marian1981.02 napisał:
    Jesli Ci nie swieca nawet diody to masz albo uszkodzony bezpiecznik tak jak wyzej pisalem lub diode D401.
    Swoja drogo zeby przy wymianie potencjometru uszkodzic zasilanie przedwzmacniacza to trzeba byc naprawde zdolnym bo to ma nie wiele wspolnego z soba.
    Wiec moze lepiej juz nic tam nie grzeb tylko oddaj do serwisu bo jeszcze bardziej go spartolisz.
    P.S.Maber tam niema tranzystora w zasilaczu BD147 tylko BD137 i wymiana elektolitow 2,2µ jest zbedna!

nie Maber tylko Mamber! no.. mały uchyb przynaje BD137 wiesz elektrolity przy tranzystorze kulturalnie by było bymienic acz kolwiek tak jak mowisz nie trzeba.

Dodano po 3 [minuty]:

Pisklak napisał:
    Jesli chodzi o tranzystory wejsciowe to ktore to sa? No a co do marian1981.02 - to nie chce oddawac sprzetu do serwisu, wole sam sprobowac, w koncu chce sie czegos nauczyc a czlowiek uczy sie na bledach, jaka satysfakcje mial bym zanoszac do serwisu, wyplacajac sie? ;/

Chłopie masz schemat?? a jak masz to czy umiesz czytac co jest na schemacie?? bo jezeli nie to... To masz DUUZY problem bo nie znajac sie na elementach ich symbolach itp... mozesz sobie powiedziec Amen i zrobic tak jak napisał marian1981.02 czyli oddac w dobre rece.
  • #18 3729341
    Pisklak
    Poziom 16  
    No schemat mam lecz tak jak piszesz raczej nie potrafie z niego korzystac :/ Nie moglbys mi wytlumaczyc co i jak? W szkole niestety tego nie ucza, mimo tego ze mialem na praktykach MEL :/
  • Pomocny post
    #19 3729367
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A miernik masz?Potrafisz sie nim poslugiwac tzn. pomiar napiecia,rezystancji?

Dodano po 14 [minuty]:

Tak wogole to na razie zostaw w spokoju tranzystory wejsciowe i wyjsciowe na przedwzmacniaczu tylko zajmij sie jego zasilaniem bo widac ze jego jest BRAK skoro ledki nie swieca a sa one zasilane z tego samego punktu!Tak jak pisalem wyzej do sprawdzenia bezpiecznik i dioda prostownicza!
  • #20 3730111
    Pisklak
    Poziom 16  
    Po pierwsze Serdecznie dziekuje za chec udzielenia mi pomocy :]
    A po drugie. Co do miernika to posiadam i potrafie sie poslugiwac. Wiec sprawdze bezpieczniki i te diode, co prawda mam jeszcze trudnosci w szukanu poszczegolnych elementow no ale dam rade.
  • #21 3730164
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wszystkie te czesci znajduja sie na plytce nad potencjometrem od glosnosci.
    Bezpiecznik to szklana rurka.
    dioda to taki maly czarny walec z paskiem po jednej stronie.
  • #22 3745204
    Pisklak
    Poziom 16  
    Serdecznie dziekuje za pomoc, okazalo sie ze winny byl bezpiecznik przy potencjometrze :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wymiany pokrętła głośności w wieży Diora WS 442 oraz nieprawidłowego podłączenia kabli, co spowodowało zakłócenia dźwięku i brak działania diod sygnalizacyjnych. Po błędnym podłączeniu potencjometru pojawił się dymek z przedwzmacniacza, a urządzenie grało tylko przy maksymalnym wzmocnieniu i charczało. Wskazano konieczność sprawdzenia i wymiany bezpiecznika T400mA 250V znajdującego się na płytce obok potencjometru oraz diody prostowniczej D401, które odpowiadają za zasilanie przedwzmacniacza i diod LED. Zalecano także pomiar napięć na tranzystorach wejściowych i wyjściowych przedwzmacniacza oraz kontrolę napięcia zasilania (20-22V na tranzystorach, 44V na kolektorach). Wskazano, że uszkodzenie bezpiecznika było przyczyną problemów, a wymiana go przywróciła poprawne działanie urządzenia. Użytkownik posiadał schemat, lecz miał trudności z jego interpretacją, a także miernik i podstawową umiejętność pomiarów elektrycznych. Zalecano ostrożność przy dalszych naprawach i ewentualne oddanie sprzętu do serwisu, jednak użytkownik zdecydował się na samodzielną naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA