logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NE041 Jaki zasilacz kupić?

zendi1985 20 Mar 2007 20:49 1386 3
REKLAMA
  • #1 3700537
    zendi1985
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam wszystkich
    potrzebuje malej porady w sprawie takiej iz zmontowalem sobie plytke NE041 i wystapil taki error ze na stronce opisowej plytki pisze ze mam zakupic do niej zasilacz 9v a na elektorodzi jeden gostek pisze ze ma byc zasilacz 12v prosze o porade bo niestety instrukcja do plytki niestety ulegla niespodziewanemu zniszczeniu przed doczytaniem dziekuje bardzo z gory pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3700714
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Ten układ możesz zasilać prawie z dowolnego zasilacza prądu stałego o napięciu powyżej 7.5V i odpowiedniej wydajności prądowej. Ze względu na to, że zasilacz może być mało "sztywny" i jego napięcie wraz z obciążeniem będzie spadało, więc dobrze jeśli będzie miał napięcie 9 lub nawet 12V. Elektronika na tej płytce jest zasilana przez stabilizator 5V więc się nie uszkodzi. Zastanawiam się tylko dlaczego na tym stabilizatorze nie ma radiatora. Przecież serwomechanizmy pobierają dość dużo prądu. A jeśli będzie pracowało ich kilka na raz, to stabilizator może być cieplutki :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3700779
    zendi1985
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    dziekuje za wyczerpujaca wypowiedz jestem bardzo wdzieczny a tym ze plytke obciaze serwami to raczej sie nie przejmuje bo chce doprowadzic do serw osobne zasilanie i mysle ze mi sie to uda pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
REKLAMA