logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podpiąć DVD-RW z Laptopa do komputera PC ?

sejo 20 Mar 2007 22:00 4068 11
REKLAMA
  • #1 3700895
    sejo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pytanie czy można podpiąć DVD-RW z Laptopa do komputera
    stacjonarnego i jak to zrobić.
    Diękuje za wszelką pomoc.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3701683
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Da się podłączyć jednak należy zdobyć odpowiednie przejściówki. Złącza w laptopach są inne niż w stacjonarnych komputerach.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3701862
    xtedek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Przejsciówka musi byc tak skonstruowana aby dostarczac rowniez zasilanie do napedu poniewaz jest tam jedne zlacze ktorym przesylane sa zarowno dane i zasilanie
  • REKLAMA
  • #4 3701897
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    To jest mini IDE z tego co wiem.
    Ciężką sprawą może być znalezienie przejściówki pod coś takiego.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #5 3701936
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Da się to kupić. Ale cenowo wyjdzie prawie połowa nowego napędu.
    Może w robocie znajdę namiar na sklep, w którym kupowałem - na zamówienie (ale wtedy napędy były 3 razy droższe :D)
  • REKLAMA
  • #6 3702215
    Anaakin2004
    Poziom 13  
    Spokojnie możesz kupić taką przejściówkę koszt jakieś 60-70zł. w dodatek na usb. Dodatkowo jeszcze będziesz miał możliwość podpięcia innych rodzajów napędów.
  • Pomocny post
    #7 3702267
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Anaakin2004 napisał:
    Spokojnie możesz kupić taką przejściówkę koszt jakieś 60-70zł. w dodatek na usb. Dodatkowo jeszcze będziesz miał możliwość podpięcia innych rodzajów napędów.
    - ta jest miła - umozliwia podpięcie praktycznie kazdego dysku/napedu. Ale DVD RW mozna kupić za 100zł :D
  • Pomocny post
    #8 3702280
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    /|Atari napisał:
    To jest mini IDE z tego co wiem. Ciężką sprawą może być znalezienie przejściówki pod coś takiego.

W starociach z demobilowych desktopowych Delli za parę zet można to kupić. Nie jest wcale trudno to zdobyć. Często zdarzają się też na allegro... należy tylko poszukać, widziałem nie raz.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic625149.html

Anaakin2004 napisał:

A może Kolega coś więcej w tym temacie napisać? ewentualnie jakieś zdjęcie wkleić, bo powiem szczerze, że nie widziałem takiego interfejsu, żeby podłączyć napęd z tego typu złączem pod USB... ale nie mówię wcale że czegoś takiego nie ma, po prostu ciekawy jestem, bo interesowałoby mnie to rozwiązanie. Używam IDE to USB2.0 z możliwością podłączenia 3,5" i 2,5" i tej właśnie przejściówki, ale tamto rozwiązanie o którym Kolega pisze, byłoby być może prostsze i od razu zasilanie bym miał, a tak muszę oddzielnie zasilanie podłączać. Napęd stosuję na zewnątrz komputera, przełączam go pomiędzy laptopem a blaszakiem. Obecnie siedzi w sankach inny napęd niż ten na zdjęciu... z tym napędem dostałem ową przejściówkę z takiego demobilowego Della.
  • #9 3704713
    sejo
    Poziom 11  
    Szukałem już na giełdzie ale nie znalazłem,może
    ktoś zna wyprowadzenia z napędów,taśma wtyczki
    i przejściówka gotowa.
  • Pomocny post
    #10 3708248
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Jest na allegro takie coś jak na zdjęciu. Aukcja kończy się 27 marca, więc powinieneś zdążyć..., chyba że po zakończeniu aukcji skontaktujesz się ze sprzedawcą lub znajdziesz coś innego. http://allegro.pl/item175295576_adapter_przejsciowka_ide_naped_slim_tasma.html
    np to, aukcja kończy sie 4 kwietnia: http://allegro.pl/item177927942_adapter_przejsciowka_ide_do_napedu_slim.html
  • Pomocny post
    #11 3708401
    tomasekpl
    Poziom 12  
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=161949949
    Tutaj kupowałem dzisiaj - napisz maila, ma jeszcze kilka sztuk. Cena - 25zł z przesyłką.

W najbliższym czasie będę zamawiał z USA takie przejściówki i kabelki IDE 44 - cena za przejściówkę bodajże 1 usd. Polecam ebay.com ;-)

------edit---------
    poszukalem trochę i wyszło, że sporo przełaciłem...

tu z napędem za 17zł
    http://www.allegro.pl/item174260825_naped_cd_rom_24x_compaq_slim_promocja_.html
  • #12 3709471
    sejo
    Poziom 11  
    Diękuje wszystkim za wyczerpujące informacje

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest podłączenie napędu DVD-RW z laptopa do komputera stacjonarnego, jednak wymaga to zastosowania specjalnych przejściówek. Napędy laptopowe korzystają z interfejsu mini IDE (44-pin), który różni się od standardowych złączy w komputerach stacjonarnych. Przejściówka musi zapewniać zarówno przesył danych, jak i zasilanie, ponieważ w napędach laptopowych oba sygnały są przesyłane jednym kablem taśmowym. Takie adaptery można kupić, często na aukcjach internetowych (np. Allegro) lub w sklepach specjalistycznych, w cenie około 25-70 zł, czasem z możliwością podłączenia przez USB, co ułatwia użytkowanie i pozwala na podłączenie różnych typów napędów. Alternatywnie można rozważyć zakup nowego napędu DVD-RW, który kosztuje około 100 zł. W dyskusji pojawiły się linki do aukcji i zdjęcia przejściówek, a także sugestie dotyczące zamawiania adapterów z USA przez eBay. Warto zwrócić uwagę na konieczność dopasowania przejściówki do konkretnego typu taśmy i złącza napędu laptopowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA