/|Atari napisał: To jest mini IDE z tego co wiem. Ciężką sprawą może być znalezienie przejściówki pod coś takiego.
W starociach z demobilowych desktopowych Delli za parę zet można to kupić. Nie jest wcale trudno to zdobyć. Często zdarzają się też na allegro... należy tylko poszukać, widziałem nie raz.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic625149.html
Anaakin2004 napisał: Spokojnie możesz kupić taką przejściówkę koszt jakieś 60-70zł. w dodatek na usb. Dodatkowo jeszcze będziesz miał możliwość podpięcia innych rodzajów napędów.
A może Kolega coś więcej w tym temacie napisać? ewentualnie jakieś zdjęcie wkleić, bo powiem szczerze, że nie widziałem takiego interfejsu, żeby podłączyć napęd z tego typu złączem pod USB... ale nie mówię wcale że czegoś takiego nie ma, po prostu ciekawy jestem, bo interesowałoby mnie to rozwiązanie. Używam
IDE to USB2.0 z możliwością podłączenia 3,5" i 2,5" i tej właśnie przejściówki, ale tamto rozwiązanie o którym Kolega pisze, byłoby być może prostsze i od razu zasilanie bym miał, a tak muszę oddzielnie zasilanie podłączać. Napęd stosuję na zewnątrz komputera, przełączam go pomiędzy laptopem a blaszakiem. Obecnie siedzi w sankach inny napęd niż ten na zdjęciu... z tym napędem dostałem ową przejściówkę z takiego demobilowego Della.