logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zregenerować toner Q2612A do HP LaserJet 1018, by proszek się nie sypał?

szefmaly 20 Mar 2007 22:34 12524 12
REKLAMA
  • #1 3701041
    szefmaly
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    dostałem do zregenerowania pusty toner q2612a który miał być nigdy nie regenerowany. z tonera strasznie mocno sypie się resztka starego proszku.
    czy można go zregenerować ? co trzeba wymienić aby proszek tak się nie sypał? a może to w tych tonerach normalne?
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3701569
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam
    To że sypie się z tonera nie jest zjawiskiem normalnym. Wymień listwe czyszczącą i opróżnij kardridż z zuzytego tonera. Pozatym instrukcja
    regeneracji znajduje sie na elektrodzie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3701688
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam
    Opróżnij również z resztek tonera zasobnik, nie mieszaj z nowym.
    Pozdrawiam
  • #4 3702506
    szefmaly
    Poziom 12  
    czy oprócz listwy czyszczącej, coś jeszcze trzeba wymienić?
    czy to wystarczy aby nowy proszek sie nie wysypywał?
    dzięki za pomoc :)
  • #5 3704229
    -devil-
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Sprawdz dokładnie wszystkie folijki( nie pamietam jak to sie nazywa fachowo:) tzn tą przy wałku magnetycznym i tą przy śmietniku czy się nie poodklejały gdzieś po bokach, a przy składaniu tą od smietnika odegnij troszkę do góry.

Pozdrawiam
  • #6 3705480
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Toner zazwyczaj wysypuje sie z kasety jesli jest przepelniona smietniczka lub nie wymieniona listwa - "dr blade".

Tak jak koledzy radza - zciagnij z elektrody instrukcje i nie bedziesz mial klopotu z regeneracja.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3705499
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Drukarki, kserokopiarki i plotery
  • #8 3814398
    szefmaly
    Poziom 12  
    Witam ponownie jestem po regeneracji tego tonera.
    Jednak bez pozytywnego rezultatu :(
    wyczyściłem wszystkie części, z resztek starego tonera.
    Napełniłem nowym proszkiem złożyłem kasetę i nic :(
    Po włożeniu toneru drukarka piszczy i nic nie chce drukować.
    Proszę o pomoc, pewnie coś źle złożyłem?
  • REKLAMA
  • #9 3935591
    romil
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam

Właśnie skończył mi się toner w HP 1018 i stanąłem przed koniecznością regeneracji kartridża. Mimo, że eseli pisze, iż instrukcja jest na elektrodzie to niestety nie potrafię jej znaleźć. Znajduję tylko instrukcję obsługi.
    Podajcie proszę ciemniakowi :cry: link do instrukcji regeneracji kaset HP 1018, bo nie wiem nawet jak tą kasetę rozebrać.
    Mam też 2 pytania:
    - czy mogę wsypać niezużyty toner z kartridża HP LaserJet IIIP (mam jeszcze takiego starocia)?
    - czy mogę użyć tonera z kserokopiarki Konica-Minolta (numerku nie pamiętam), a mam tego pewnie ze 2 kg
    Jeśli nie mogę wykorzystać powyższych tonerów to i tak pozostaje mi kupno nowego, a do niego będzie dołączona instrukcja.
  • #10 3936630
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam
    Nie radze używać tonera od konici minolty do kaset hp - to zupełnie inny toner.
    Pozatym z każdej kasety należy usunąć zużyty toner.
  • #11 3936959
    gandalf.s
    romil napisał:
    Witam

Właśnie skończył mi się toner w HP 1018 i stanąłem przed koniecznością regeneracji kartridża. Mimo, że eseli pisze, iż instrukcja jest na elektrodzie to niestety nie potrafię jej znaleźć. Znajduję tylko instrukcję obsługi.
    Podajcie proszę ciemniakowi :cry: link do instrukcji regeneracji kaset HP 1018, bo nie wiem nawet jak tą kasetę rozebrać.
    Mam też 2 pytania:
    - czy mogę wsypać niezużyty toner z kartridża HP LaserJet IIIP (mam jeszcze takiego starocia)?
    - czy mogę użyć tonera z kserokopiarki Konica-Minolta (numerku nie pamiętam), a mam tego pewnie ze 2 kg
    Jeśli nie mogę wykorzystać powyższych tonerów to i tak pozostaje mi kupno nowego, a do niego będzie dołączona instrukcja

Tutaj masz link regeneracji HP 1018: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Kaseta HP 1010/1012/1015/1020/1018 - to jest to samo.

Postępując zgodnie z instrukcją regeneracji nie możesz źle zregenerować kasety. Wsyp tylko zalecany toner - czerń wówczas będzie taka jakiej się spodziewasz :D

Tutaj kupisz dobre proszki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pozdrawiam
  • #12 3959133
    szefmaly
    Poziom 12  
    Witam ponownie,
    od czasu kiedy rozpocząłem temat, minęło troszkę czasu.
    Teraz wiem już znacznie więcej na ten temat.
    Mam jedną ważną uwagę dotyczącą regeneracji, proszę pamiętać o zastosowaniu pasty teflonowej do zmniejszenia tarcia między listwą czyszczącą a bębnem światłoczułym (ewentualnie posypać bęben małą ilością proszku który wsypaliśmy do tonera) inaczej listwa zblokuje bęben i nic nie wydrukujemy :).
    Pozdrawiam.
  • #13 3959163
    gandalf.s
    Proszkiem do inicjacji bębnów tęż można posypac listwę.

Jak nie masz nic do dodania to naciśnij kłódkę na dole tematu - to zamknie temat.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem sypania się proszku z tonera Q2612A do drukarki HP LaserJet 1018 nie jest normalny i wynika zazwyczaj z zużycia lub uszkodzenia elementów kasety. Podstawowe czynności regeneracyjne obejmują wymianę listwy czyszczącej (dr blade), opróżnienie zasobnika z resztek starego tonera oraz dokładne oczyszczenie wszystkich części, w tym folii zabezpieczających przy wałku magnetycznym i śmietniczce. Należy również zwrócić uwagę na prawidłowy montaż elementów, gdyż błędy w składaniu mogą powodować problemy z drukowaniem i piszczenie drukarki. Zaleca się stosowanie pasty teflonowej lub niewielkiej ilości nowego proszku na listwę czyszczącą, aby zmniejszyć tarcie między listwą a bębnem światłoczułym i zapobiec blokowaniu bębna. Toner z innych modeli lub marek, takich jak Konica-Minolta, nie jest kompatybilny i nie powinien być używany. Instrukcje regeneracji kaset HP 1010/1012/1015/1020/1018 są dostępne na forum Elektroda, co ułatwia prawidłowy demontaż i montaż kasety oraz dobór odpowiedniego proszku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA