logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu układu do sterowania 2 niebieskimi diodami LED w rytm muzyki

50ften 21 Mar 2007 00:37 1645 7
REKLAMA
  • #1 3701362
    50ften
    Poziom 11  
    WItam,
    mam prozbe podajcie dokladny ukalad DZIALAJACY w 100% z dokladnymi opisanimi elemantami co gdzie dac a nie np. T1 lub R4
    Za kazda pomoc dam POMUGL POZDRO
    Zapomnialbym prosilbym uklad na 2 diody led (niebieskie) i jakie ma byc napiecie ledow.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3701390
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Nie ma takiego guzika jak "pomugł". Wiec nie sciemniaj, ze komus za pomoc "cos" dasz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3702325
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Chodzi Ci o mruganie kilku diod, czy zapalanie się poszczególnych po kolei zależnie od "uderzenia" muzy?

Ortografia! - jest guzik "Pisownia" :)
  • #4 3703367
    50ften
    Poziom 11  
    1. Jest guzik Pomogl.
    https://obrazki.elektroda.pl/82_1174493151.jpg
    2. chodzi mi o te żeby diody świeciły w rytm muzyki cos podobnego jak jest w pludingu do winampa ze Num Lock mruga w rytm muzyki puszczanej w winampie.

W elektrodzie.pl znalazłem uklad diody led w rytm muzyki ale nie bylo podpisane co gdzie ma byc tylko np. T1 lub Q oto ta www gdzie znalazlem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672704>start=0>sid=4deff2fbee.html
    i pierwszy post uzytkownika Pth on ma tam uklad ale nie wiem co jak wsadzic moglibyscie napisac lub dać inny ukad lepszy....
    A I JAK JUZ TO ZEBY SIE DIOTY WSZYSTKIE ZAPALALY ROWNOCZESCIE W RYTM MUZYKI A JAK MOZNA WEDLUG TONACJI TO JAK....

PS. SORY ZA BLENDY Nieznam sie zadobrze w elektronice i jak cos to nie umiem programowac procesorow czy jaks ie ta zwie.
  • Pomocny post
    #5 3703430
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Jaką masz moc wzmacniacza?

Jeśi chodzi o zaświecanie po kolei diod to należy zastosować wskaźnik wysterowania.

Można też zastosować filtry i wskaźnik wysterowania dla każdej częstotliwości przełączany np. multipleksowo i będzie coś takiego jak ma winamp.
  • REKLAMA
  • #6 3703886
    50ften
    Poziom 11  
    chyba mnie zle zrozumiales ja chcem zrobic takie cos jak podalem wyzej w linku czyli ze ejst Mikrofon pare rezystorow tranzystorow i cos jeszce bateria przeloncznik i diody leda i tyle
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3704096
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ten układ jest ok, po wprowadzeniu zmian. Elementy takie same jak w oryginalnym.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano dokładnego, w pełni działającego schematu układu elektronicznego do sterowania dwoma niebieskimi diodami LED świecącymi w rytm muzyki, z precyzyjnym opisem elementów i ich wartości. Autor chciał prosty układ z mikrofonem, rezystorami, tranzystorami, baterią i przełącznikiem, bez konieczności programowania procesorów. Dyskusja wyjaśniła, że do efektu mrugania diod w rytm muzyki można zastosować wskaźnik wysterowania sygnału audio lub prosty układ z mikrofonem i wzmacniaczem tranzystorowym. Wskazano na możliwość użycia filtrów częstotliwości i multipleksowania sygnału dla bardziej zaawansowanego efektu, podobnego do wizualizacji w programie Winamp. Podano linki do schematów znalezionych na elektroda.pl, które wymagały doprecyzowania elementów (np. podanie konkretnych wartości zamiast oznaczeń typu T1, R4). Ostatecznie autor potwierdził rozwiązanie i zamknął temat, udostępniając zdjęcie gotowego układu. Wskazano, że napięcie zasilania i parametry diod LED powinny być dobrane zgodnie z typowymi wartościami dla niebieskich LED, zwykle około 3 V i odpowiedni rezystor ograniczający prąd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA