logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat układu LED migającego w rytm muzyki dla 3 diod (L, P, stereo)

macabra2323 12 Lip 2006 19:04 2658 14
REKLAMA
  • #1 2814108
    macabra2323
    Poziom 10  
    Poszukuję prostego schematu układu który będzie migał w rytm muzyki. Jest on o tyle inny od pozostałych że mają być diody na lewy kanał osobno na prawy i trzecia na dwa razem. Czyli łącznie 3 diody. Czy ktoś widział gdzieś coś takiego lub wie jak to zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 2815038
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Wiec trzeba zrobić trzy niezależne mierniki szczytowe CLIP, jeden na kanał L, drugi na P, trzeci na sume kanałów L i P
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2816034
    macabra2323
    Poziom 10  
    Ma być widocznie czuły na różnicę fazy. Chcę to zrobić tak jak napisałeś w pierwszym poście. Niestety nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Wyszukiwarka elektrody też nie dała mi żadnego wyniku. Wiecie gdzie może być schemat??
  • REKLAMA
  • #7 2816235
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    To znaczy matematycznie jak? Ma pokazywać, że jest różnica między kanałami, czy że sygnał
    jest na obu tylko w przesuniętej fazie, czy że na obu i w zgodnej fazie, czy jeszcze inaczej?
    Najlepiej zacząć od napisania matematycznego wzoru, według którego LED ma świecić.

A schematów na Elektrodzie jest naprawdę pod dostatkiem, chociaż raczej do sygnalizowania
    tego, co jest w jednym kanale (jak ma być na dwa, to się robi dwa układy) - jeśli ma być czuły
    na jakieś kombinacje sygnałów, to trzeba wymyśleć, jak je przetworzyć na jeden sygnał.
  • #8 2816309
    macabra2323
    Poziom 10  
    Zmieniłem trochę koncepcję. Jest tak:
    - Są 4 diody (2 czerwone, 1 żółta, 1 zielona)
    - Diody czerwone migają w rytm uderzeń i są podzielone na kanał lewy i prawy
    - Dioda żółta to suma sygnałów z kanału lewego i prawego. Także miga w rytm muzyki.
    - Dioda zielona zapala się gdy jest różnica między kanałami, lewym i prawym

Co do schematu to jak w wyszukiwarce wpiszę:
    miernik szczytowy CLIP
    To nie ma wyników. Może ktoś mi powiedzieć jak to zrobić i skąd wziąść schematy. Z góry dzięki.
  • #14 2820501
    macabra2323
    Poziom 10  
    A zapytam czysto teoreycznie. Czy wskaźnik przesterowania sygnału jest bardzo trudny do wykonania? Nie za bardzo mogę poszukać na forum bo mam straszne problemy z internetem. :cry:
  • #15 2822059
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Raczej nie - chyba, że chcesz mu postawić bardzo wysokie wymagania, np. miałby być do aparatury pomiarowej.

Postaraj się odpowiedzieć na pytania: (1) na jaki zakres częstotliwości układ ma być czuły; (2) przy jakim napięciu
    sygnału LED ma zacząć świecić, i przy jakim ma świecić maksymalnie; (3) czy te poziomy mają zależeć od sygnału.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu układu LED migającego w rytm muzyki z trzema diodami: osobno dla lewego i prawego kanału oraz trzeciej dla sumy obu kanałów. Proponowano zastosowanie trzech niezależnych mierników szczytowych CLIP, z których jeden może być sterowany iloczynem sygnałów z kanałów L i P, co pozwala uwzględnić różnicę fazy. Autor chciał, aby układ był bardzo czuły na różnicę fazową między kanałami. W kolejnych postach zmodyfikowano koncepcję do czterech diod: dwie czerwone dla kanałów L i P, żółta dla sumy sygnałów oraz zielona sygnalizująca różnicę między kanałami. Sugerowano wykorzystanie wzmacniaczy operacyjnych do realizacji sumy i różnicy sygnałów. Dyskutowano o schematach dostępnych na forum Elektroda.pl, w tym o konkretnym projekcie użytkownika Piotrka.pxf, z uwagą na poprawę polaryzacji tranzystorów w celu zmniejszenia zakłóceń. Poruszono też temat wskaźników przesterowania sygnału, które nie są trudne do wykonania, o ile nie mają bardzo wysokich wymagań pomiarowych. Wskazano na konieczność określenia parametrów czułości układu, zakresu częstotliwości oraz progów napięć sygnału dla zapalania diod LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA