logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 nie włącza się - jak diagnozować i naprawić krok po kroku?

Mati_89 21 Mar 2007 11:53 3670 8
REKLAMA
  • #1 3702241
    Mati_89
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam nie włączająca się nokie 3310. Nie znam jej przeszłości, wiem tyle że się nie włącza, nie ładuje i nie ma komunikacji pod boxem. Wiem że o usterkach 3310 było już wiele razy na tym forum, ale prosiłbym aby ktoś napisał mi krok po kroku co robić. Od czego mam zacząc, co sprawdzać, jak? Mam do dyspozycji hot aira, boxa tornado, kabelek dejana i niewielką wiedze na ten temat. Jestem początkujący i dopiero się uczę. Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki:)
  • REKLAMA
  • #2 3702564
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Sprawdz na dobrej baterii, ew. pobudz stara baterie. Jakie ma napiecie na skrajnych stykach???
  • #3 3702606
    Mati_89
    Poziom 11  
    Napięcie na baterii to 3,7 V. Bateria jest sprawna bo inna nokia na niej działa. Co moge zrobić innego?
  • REKLAMA
  • #4 3702638
    fenixgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    przemyj plytke glowna spirytusem (najlepszy, sprawdzony domowy sposob). Potem porzadnie wygrzej HOT'em i napisz czy cos pomoglo. Pozdro.
  • #5 3702849
    Mati_89
    Poziom 11  
    Przesadziłem troche z grzaniem bo wyskoczyła mi kulka z pod MADa i teraz 3310 nadaje się tylko na części, ale mam nokię 3410 też bez oznak życia i też ją wyczyściłem i wygrzałem i nie rusza (w tym przypadku już ostrożniej grzałem). Co mogę dalej z tą 3410 zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 3703256
    fenixgsm
    Poziom 15  
    mozesz podeslac skan plyty?
  • #7 3703718
    Mati_89
    Poziom 11  
    Niestety ale nie mam skanera. Dołączam tutaj zdjęcie płyty głównej z nokii 3410. Co mogę w niej sprawdzić?
    Załączniki:
    • Nokia 3310 nie włącza się - jak diagnozować i naprawić krok po kroku? IMAG0005.JPG (133.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 3821490
    Adam Galuszka
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Też mam nokie 3310 i mam podobny problem(bez oznak życia). Wyczyściłem spirytusem, wygrzałem i tylko błysnęły diody. Jak próbuje cos zdziałać Knokiem to wyskakuje:
    FLE5_DirectInitialiseBootstrapDCT3 : Press power on (if needed)
    FLS1_GeneralSendBootstrapDCT3 : bootstrap seems to be running
    FLS1_PreparePhone : invalid NMP returned in phone RAM
    FLS1_PreparePhone : detected NMP is NHM-5
    Cannot prepare phone
    Podczas wgrywania flasha, zgrywania, co bym nie zrobił to samo.
    Niewiem co sie z tym telefonem działo wcześniej bo go dostałem. Za jakie kolwiek podpowiedzi DZIĘKI.
    Pozdrawiam!
  • #9 3832442
    fenixgsm
    Poziom 15  
    a probowales wgrywac flasha innym programem? mi w paru nokiach pokazywaly sie bledy w knoku. Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z nie włączającą się i nie ładującą telefonem Nokia 3310 oraz podobnym modelem Nokia 3410. Podstawowe kroki diagnostyczne obejmują sprawdzenie napięcia baterii (3,7 V) oraz jej stanu na innej Nokii. Zalecane jest oczyszczenie płyty głównej spirytusem oraz podgrzewanie elementów za pomocą hot air (stacji na gorące powietrze) w celu przywrócenia kontaktów lutowanych. Użytkownik doświadczył uszkodzenia pod układem MAD podczas nadmiernego grzania. W przypadku Nokii 3410 brak reakcji po czyszczeniu i podgrzewaniu wymaga dalszej diagnostyki, np. analizy płyty głównej. Występują też problemy z komunikacją pod boxem Tornado i błędy podczas próby wgrywania flasha programem NOKIA Service Suite (Knok), takie jak "invalid NMP returned in phone RAM" i "detected NMP is NHM-5". Sugerowane jest wypróbowanie innych programów do flashowania. W dyskusji pojawiają się narzędzia takie jak hot air, box Tornado, kabelek Dejana oraz program Knok.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA