logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TERMET 0087 - Jak zlokalizować nieszczelność gazu w piecyku?

krzysiobal 21 Mar 2007 15:45 7088 3
REKLAMA
  • #1 3703052
    krzysiobal
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam,
    Posiadam w łazience piecyk TERMET 0087 który ogrzewa mi wodę. Kilka miesięcy temu był z nim problem, chyba coś zakamienionego, ale fachowiec naprawił i wszystko działa pięknie. Jednak od kilku dni jest niepokojąca sytuacja - w łazience jest wyczuwalny zapach gazu.
    Wywietrzyłem pomieszczenie i za kilka godzin znów czuć gaz. Przez ten czas piecyk nie był włączany (tzn. świeci się w nim tylko ta mała świeczka, ale nie odkręcałem gorącej wody).

Które elementy mogą być nieszczelne? Możecie mi poradzić, co należy sprawdzić i ewentualnie uszczelnić?

Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3703112
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Jakieś to dziwne. Gdyby gaz uciekał wewnątrz piecyka, to by się zapalił od świeczki. A nawet gdyby sie nie zapalił, bo za mała nieszczelność, to by uciekał do komina (gaz ziemny, a chyba taki masz, jest lżejszy od powietrza). Może ucieka na zaworze przed piecykiem?. Wentylacja działa prawidłowo? W drzwiach są otwory?
  • REKLAMA
  • #3 3703119
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Sposob na znalezienie wyplywu gazu to woda z rozpuszczonym mydłem.Sprawdz na doplywie gazu.
    Oblej ta woda zlaczki doplywu gazu i bedzie widac bąble

Przycisk "Alt" się zaciął?
    <skryn>
  • #4 3703526
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Gaz ziemny pomimo, że lżejszy od powietrza, to niekoniecznie musi prosto do komina. Nieszczelności mogły powstć na zespole gazowym lub na połączeniach skręcanych instalacji gazowej. Trzeba je niezwłocznie usunąć, bo może być gorzej. Pędzel i mydło, to dobry sposób, ale tylko tam, gdzie jest dobry dostęp.
REKLAMA