logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet 0089 - problem z zapalaniem gazu

stendeck 24 Sty 2007 02:18 15682 11
REKLAMA
  • #1 3480617
    stendeck
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,
    Mam problem z wyżej wymienionym piecykiem. Od pewnego czasu coraz trudniej zapala. Objawy były (bo chyba już mi nie odpali bez poważniejszej interwencji) takie: żeby włączyć ciepłą wodę w kuchni musiałem odkręcić też kran w łazience (w obydwu ciśnienie było i jest dobre) i na odwrót. Do pewnego czasu, nie było problemu z prysznicem - tu piecyk zapalał bez większego problemu. Ale ten beztroski czas minął. Od niedawna, także żeby włączyć ciepłą wodę pod prysznicem, trzeba było odkręcić jeden, a niekiedy dwa krany. Piecyk odpalał, ale coraz niechętniej, z coraz większym opóźnieniem. Wydaje mi się, że uszkodzeniu lub tylko zanieczyszczeniu (o ile to możliwe) uległa część w piecyku, która odpowiada za włączanie gazu przy przepływie wody. Ale tylko mi się wydaje. Poza tym nie wiem gdzie jej szukać. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie wskazówki na temat przyczyn tej usterki i możliwości naprawy piecyka domowym sposobem (jeśli to możliwe).
    Pozdrawiam
    Stendeck
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3480637
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Podejrzewam, że doszło do pęknięcia membrany.
    Znajduje się ona w dolnej częsci piecyka, która mocowana jest do zaworu gazu przy pomocy 2 śrub.
    Tam róznież masz podłączone wejście wody oraz rurke, która prowadzi do nagrzewnicy.
    Aby potwierdzić diagnozę zakrecasz dopływ gazu oraz wody, zdejmujesz przednią częśc obudowy a następnie odkrecasz 2 śruby trzymające mosiężny element w którym jest membrana, następnie odkręcasz rurkę prowadzącą do nagrzewnicy oraz dopływu wody - teraz element powinien wysunąć się w dół.
    Odkrecasz 6 śrub aby dostać się do membrany i sprawdzasz czy nie ma w niej dziury.
    Jeśli jest możesz membranę w miarę tanio kupić na Zamoyskiego 7 - wejście po lewej stronie od bramy.
    Nie zapomnij sprawdzić czy stara membrana miała po wewnętrznej stronie trzy wypusty czy też nie.
  • Pomocny post
    #3 3480664
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    a jak jest z ciśnieniem wody ciepłej?czy jest dużo mniejsze niż wcześniej ,bo jeśli tak to masz napewno zakamienioną wężownicę i to może być przyczyną nie zapalania piecyka.sprawdź jeszcze sitka wylewek w bateriach.
  • Pomocny post
    #4 3480668
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Przede wszystkim sprawdź płomień w "świeczce". Pełni on dwie role:
    -czujnik płomyka (końcówka termopary)
    -zapalarka gazu
    Z domowej praktyki znam konieczność częstego czyszczenia tego elementu, wystarczy niewielkie stłumienie gazu i zaczyna się problem.
    Ważne jest też ustawienie kierunku płomyka.
    Pęknięcie membrany skutkuje raczej gaśnięciem w trakcie pracy.
    Za to możliwe jest mechaniczne zatarcie iglicy. I tu przykrość, ponieważ trzeba zdemontować podzespół, rozebrać, i przesmarować.
  • REKLAMA
  • #5 3481039
    kenezz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To ja sie dołacze,do tego tematu,u mnie tez nie zapala sie wogóle swieczka,zwarłem przewody od termopary,u góry jest taki czujnik i świeczka zapaliła tz trzyma,tylko pytanie gdzie mozna kupic czujnik termopary.Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 3481563
    stendeck
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za odpowiedź. Co do membrany, to wygląda to na poważniejszą naprawę, dlatego też chciałbym zapytać najpierw o dwie inne sprawy pojawiające się w podpowiedziach. Pierwsza sprawa, zakamienienie wody - jest rzeczywiście bardzo dużo kamienia w tej wodzie, ale już to spostrzegłem i sitka są czyste. A ciśnienie wody ciepłej jest nieco niższe niż wody zimnej. Stąd pytanie do Janrena: co masz na myśli mówiąc wężownica i gdzie tego szukać? Hipoteza z zakamienieniem wydaje mi się bardzo prawdopodobna.
    Co do płomienia w świeczce (a propos podpowiedzi Dybasa) - jest on ok. Niedawno ją czyściłem. Tu problem raczej wygląda w ten sposób: jest za mały przepływ wody aby uruchomić przepływ gazu (chociaż ciśnienie wody z trzech kranów wydaje się wystarczające). Pytanie zatem, do czego służy iglica i gdzie jej szukać w piecyku.
    Z góry dzięki za dalsze podpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3484441
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Jeżeli chcesz sprawdzić czy woda dobrym ciśnieniem wpływa do piecyka to zdemontuj zespól wodny .Odkręc wodę dopływową do piecyka (podstaw np. wiadro) izobaczysz czy ciśnienie jest prawidłowe i przy okazji wypłuczesz wszystkie zalegające tam kamyszki.Następnie rozbiesz zespół wodny wymien membramę oczyśc filterek zespołu nasmaruj oś metalowego talerzyka(ważne).Wężownica to metalowe rurki znajdujące się na nagrzewnicy .To ten element ogrzewany przez palnik główny.Iglica jest przy przepływie wody popychana przez óś metalowego talerzyka zespołu wodnego.Przy prawidłowej pracy piecyka otwiera przepustnicę gazową.
  • #8 3488674
    stendeck
    Poziom 10  
    Niestety, moje dotychczasowe wysiłki spełzły na niczym. Rozebrałem blok wodny, wyczyściłem filtr (był straszliwie zapaskudzony), nasmarowałem oś talerzyka. I nic. Tak jak się nie zapalał tak się nie zapala. Przy okazji spostrzegłem, że iglica porusza się bez problemów. Natomiast membrana jest cała i nie wygląda na to, żeby się kruszyła czy pękała. Czy może wystąpić jakaś ukryta wada membrany, niewidoczna gołym okiem? Jeśli zaś to nie membrana, to gdzie szukać przyczyn usterki? Pozdrawiam
  • #9 3489908
    stendeck
    Poziom 10  
    A jednak membrana! Piecyk już działa, w sposób dawno nie widziany u niego. Niemniej zauważyłem, że 'poci' się zespół wodny. I nie wiem czy to wina jego zbyt słabego skręcenia przeze mnie, czy też dałem złe uszczelki na rurce doprowadzającej wodę do zespołu i dalej prowadzącej od zespołu do nagrzewnicy. Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc. Bedę wdzięczny za sugestie w tej ostatniej sprawie, jako że hydraulik ze mnie 'niedzielny'. Pozdrawiam
  • #10 3491432
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 178
    Witam ;membramę najlepiej rozciągać palcami i patrzeć pod światło to lepiej widać.Dociąg delikatnie nakrętki jak się pocą ,albo wymień uszczelki.Pozdrawiam
  • #11 3491618
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Na dopływie do zespołu wodnego pocenie rurki to normalka ,ponieważ występuje tam różnica temperatur .Zimna woda wpływa a w pomieszczeniu jest cieplej i taki objaw.Zobaczysz gdy będzie cieplej na dworze tego nie będzie lub w mniejszym stopniu.Opieram się na tym co opisałeś jeżeli woda kapie z połączen to napewno uszczelki do wymiany lub słabo skręcony zespół wodny.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeżeli chodzi o membramę to nie zawsze musi byc dziura.Membrama to zwykła guma która się starzeje i traci swoją dynamikę.
  • #12 3495168
    stendeck
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za podpowiedzi. Myślę, że to 'pocenie' wynika tylko z różnicy temperatur, bo po pierwsze 'pocenie' występuje tylko wtedy gdy przez piecyk przepływa woda, a po drugie nie ma kapania z nakrętek. Gdy woda nie przepływa, zespół wodny jest suchy. Jeszcze raz wielkie dzięki dla wszystkich forumowiczów. Pozdrawiam
    Stendeck

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z zapalaniem gazu w piecyku Termet 0089 objawiał się koniecznością odkręcania kilku kranów, aby uzyskać zapłon. Przyczyną usterki była najprawdopodobniej membrana w zespole wodnym, która odpowiada za uruchamianie przepływu gazu przy przepływie wody. Membrana znajduje się w dolnej części piecyka, mocowana do zaworu gazu, i może ulec pęknięciu lub utracie elastyczności, co powoduje problemy z zapłonem. Zalecane jest zdjęcie przedniej części obudowy, odkręcenie śrub mocujących mosiężny element z membraną, demontaż rurki do nagrzewnicy i sprawdzenie membrany pod światło. Wymiana membrany i czyszczenie filtra zespołu wodnego, a także nasmarowanie osi metalowego talerzyka, poprawia działanie piecyka. Iglica w zespole wodnym steruje przepustnicą gazową i powinna poruszać się swobodnie. Zakamienienie wody, zwłaszcza w wężownicy (metalowe rurki nagrzewnicy), może obniżać ciśnienie i utrudniać zapłon, dlatego warto sprawdzić sitka w bateriach i przepływ wody. „Pocenie się” zespołu wodnego jest normalne przy różnicy temperatur i nie musi oznaczać nieszczelności, jednak warto kontrolować uszczelki i dokręcenie połączeń. Czyszczenie i prawidłowe ustawienie płomienia w świeczce (zapalarka i czujnik termopary) również wpływa na niezawodność zapłonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA