Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    mb3
    Level 18  
    Witam, mam problem. Zakupiłem radio sony (nowe kompletne) oczywiście z gniazdem iso. Problem pojawia się przy podłączeniu radia do samochodu :-| W samochodzie jest tylko pęk odciętuych kabli :-/ Bo przed sprzedażą Niemiec wymontował radio, a montując je nie wyposażył się w przejściówkę tylko odciął wtyczkę i zamontował kostkę prądową do łączenia kabli z radia i samochodu. We wtyk ISO (ze strony samochodu) oczywiście się wyposażę, chciałbym tylko zapytać za co w renault megane z 97r były odpowiedzialne poszczególne kolory kabli. O ile schematu i opisów kostki ISO nie brakuje to niestety tej informacji nigdzie nie mogę znaleźć :-/

W peugeot'cie wygląda to tak:

kabel czerwony - zasilanie (+12V) - sterujący ze stacyjki
    kabel brazowy - masa (-)
    kabel czerwony z żółtym paskiem lub żółty zasilanie z akumulatora

Głośniki:
    ---------------------------------------
    niebieski (+) głośnik tylny prawy
    niebiesko-czarny(-)
    ----------------------------------------
    szary (+) głośnik prawy przedni
    szaro-czarny (-)
    zielony (+) głośnik lewy przedni
    zielono-czarny (-)
    biały (+) głośnik tylny lewy
    biało-czarny (-)

Wie ktoś jak jest w Reault ??
    slavwek.ie
    Level 34  
    Witam,
    w reniach kolory są tak różne, że ciężko się połapać o co chodzi, mierniczek do łapki i szukaj, prądy łatwo znajdziesz, gorzej z głośnikami...
    adielektro
    Level 20  
    Głośniki można poznać po rezystancji a zlokalizować tył/przód/prawo/lewo małą bateryjką na ułamek sekundy dotykać, jak by było widać membranę to nawet rozpoznasz polaryzację +/-. Uwaga nie przytykaj na dłuższą chwile bo to napiecie stałe i może uwalić głośnik.
    mb3
    Level 18  
    Prąd napewno będzie czarny, czerwony + MOŻE zółty+ jeszcze coś ;-)
    W radiu mam miejsce na podłączenie "czinczy" i chyba tak bedzie mi najłatwiej zlokalizować która para odpowiada za jaki głośnik...
    Szkoda że nikt nie ma gotowca z kolorkami :-(