logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć Compaq Deskpro EN z Pentium III 900MHz bez wymiany podzespołów?

MixeRaV 23 Mar 2007 13:46 2441 2
REKLAMA
  • #1 3710356
    MixeRaV
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Mam komp Compaq Deskpro EN
    - procesor Pentium III 900Mhz
    - płyta Compaq 0684h
    - chipset i815E
    i mam pytanie jak i czy w ogóle mozna go jakoś przyśpieszyć (nie chodzi mi o wymianę CPU lub dołożenie RAMu)
    W biosie nie ma ustawień FSB lub mnożnika, a program SoftFSB 1.7 którym dysponuje nie rozpoznaje układu PLL płyty głównej (może polecacie jakiś inny program, który potrafi zmieniać FSB pod win2000)
    Drugie pytanie to jaką maksymalną pojemność dysku będzie widział bios
    (np. czy będzie startował mi system z dysku 200GB)
    Nadmieniam że bios był uaktualniany na najnowszy jaki jest dostępny na stronie compaqa - RomPaq v3.14A z 30.09.2002r
    Dzięki za każdą wskazówkę
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3790660
    bs123
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam,
    jest to firmowa płyta Compaq'a wyposażona w bios, który
    nie ma żadnych opcji do przetaktowania komputera.
    System został zaprojektowany pod kątem stabilnej pracy
    na zainstalowanych podzespołach. Parametry procesora i pamięci są
    wykrywane automatycznie i użytkownik nie ma na to wpływu.

Jedyna metoda przyśpieszenia jego pracy polega na wymianie procesora na szybszy (max. PIII 1100 MHz z serii copermine).
    Na płycie powinien pracować procesor serii tualatin postawiony na przelotce typu 370GU; popatrz tu:
    http://www.upgradeware.com/english/product/370gu/370gu.htm
    Jest to jednak dość kosztowne rozwiązanie.
    Bios powinien prawidłowo rozpoznać dyski do 137 GB.
    Gdyby był problem przy starcie systemu z dyskiem o większej pojemności - pozostaje zamontować dodatkowy kontroler hdd na karcie PCI (z własnym biosem).

bs123
  • #3 3795214
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Prosze sprawdzic na plycie jaka nazwe ma zastosowany uklad PLL i wprowadzic go recznie w programie (http://www.cpufsb.de/FSB.HTM tutaj jest wytlumaczone jak znalezc i zidentyfikowac ten uklad).
REKLAMA